foto

E. Elias Merhige

  • nar. 14.6.1964 (54 let)
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Edmund Elias Merhige, americký filmový režisér, sa narodil 14. júna 1964 v Brooklyne. Zaujíma sa o okultizmus a paranormálne javy. V súčasnosti žije v Los Angeles. Jeho experimentálne filmové podobenstvo BEGOTTEN, ktoré patrí k najkontroverznejším dielam svetovej kinematografie, najmä pre nadmieru brutality a explicitného násilia bolo ocenené časopisom Time ako jeden z najlepších filmov roku 1991.

Režíroval tiež klip Marylina Mansona ANTI-CHRIST SUPERSTAR (1996), zábery z Begotten sme mohli vidieť aj v jeho klipe k skladbe Cryptorchid a podieľal sa tiež na klipe Serpentia od Danziga. V roku 2000 natočil film V TIENI UPÍRA, ktorý sa viaže k legende o natáčaní Murnauovho Nosferatu. Za spomenutie určite ešte stojí mysteriózny krimi-thriller PODOZRENIE NULA (2004) s Benom Kingsleym v jednej z hlavných úloh.

Inšpiráciu podľa vlastných slov nachádza vo veľkej šedej ploche, ktorá sídli medzi Dobrom a Zlom. Ovplyvnený bol najmä básnikom a maliarom Williamom Blakeom a filmárom Wernerom Herzogom. Ľudia o ňom hovoria ako o bláznovi, iní ako o géniovi, zvyšok sa prikláňa k nestrannému označeniu „umelec“.

Okrem réžie sa venuje prednášaniu o estetike na univerzite Carnegie Mellon a v Americkom filmovom inštitúte vo Washingtone D.C..

Sociopath

Režijní filmografie

Filmy

2006 Din of Celestial Birds
2004 Podezření nula
2000 Ve stínu upíra
1990 Jednorozený
1985 A Taste of Youth
1984 Spring Reign
1983 Implosion

Hudební videoklipy

2004 Lest We Forget: The Video Collection (hudební videoklip)
1999 God Is in the T.V. (hudební videoklip)
1996 Marilyn Manson - Anti-Christ Superstar (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Kameramanská filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2014 Die Fahnderin (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace