foto

Joseph Barbera

  • nar. 24.3.1911
    New York, New York, USA
  • zem. 18.12.2006 (95 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

Joseph Roland Barbera se narodil 24. března 1911 v New Yorku. Pocházel z chudé rodiny italských přistěhovalců. Odmala se toulal po ulicích Brooklynu, aby si vydělal peníze na jídlo či lístek do kina nebo na jazzový koncert. Svůj výtvarný talent objevil, když překresloval na školní tabuli obrázky z Bible. V patnácti letech viděl poprvé v životě kreslený komiks, byl jím TANEC KOSTRY od Walta Disneyho. Tehdy začal sám kreslit komiksy a jako inspirace mu sloužily jeho oblíbené knihy.

V roce 1928 úspěšně dokončil Erasmus Hall High School v Brooklynu, kde potkal i svojí první lásku Dorothy Earl. Po škole sám odjíždí do Kalifornie, což manželství s Dorothy Earl nevydrželo. Po návratu do New Yorku se seznámil s účetní a pokladní Shelii Holden, s níž se oženil v roce 1964 a vztah jim vydržel až do jeho smrti. Po mnoho let kreslil a publikoval komiksy v různých časopisech pro děti i dospělé. Během Velké hospodářské krize, se pokoušel neúspěšně stát karikaturistou časopisu NY Hits Magazine. Kreslením se ale zpočátku neživil, pracoval jako poradce v bance. Marně žádal o rady u Walta Disneye, který na jeho vzkazy odpovídal, ale osobní schůzka se nikdy neuskutečnila.

V roce 1932 nastoupil do Van Beuren Studios jako animátor a scenárista. Právě zde vznikla myšlenka na animované skeče s věčně soupeřící myší a kočkou, kteří později dostali jméno TOM A JERRY a svět animovaného filmu se otřásl v základech. V roce 1937 začal pracovat pro slavné ateliéry Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), kde uskutečnil zřejmě nejosudnější setkání svého života. Seznámil se zde s Williamem Hannou a oba si hned uvědomili, že by z nich byl dobrý tým. Od té doby je pojilo silné přátelství, jež trvalo téměř padesát let.

O několik let později založili studio Hanna-Barbera. Již v roce 1940 byli oba nominování za krátký snímek Puss Gets the Boot na Oscara. V tomto kraťasu se poprvé objevila dvojice Tom a Jerry. Krátký snímek o kočce a myši se líbil i producentovi Fredu Quimbymu, který dal slavné dvojici zelenou a vzniklo zřejmě nejslavnější dílo jejich kariéry - TOM A JERRY. Kreslené příběhy s touto populární dvojicí přinesly jejich tvůrcům rekordních sedm Oscarů. Jejich animátorské studio vzkvétalo a postupně vyrostlo v jednu z největších a nejznámějších produkčních společností na poli animovaného filmu. Vznikly tu slavné animované postavy jako MÉĎA BÉĎA, FLINTSTOUNOVI, SCOOBY-DOO, JETSONOVI, KOČIČÍ BANDA a mnohé další.

Vznik slavných postav byl většinou docela zajímavý: ,,Jeden známý mi nabídl, abych natočil film plný záhad s názvem Tajemný dům. Název se mi vůbec nelíbil, ale dlouho jsem přemýšlel, kdo by mohl v takovém domě bydlet. Najednou mě napadlo, že jeho obyvateli by mohli být velký, bojácný a nepříliš chytrý pes a vysoký, nedůvtipný, stále vyděšený a hladový chlapec. A tak vznikli Scooby-Doo a Shaggy.“ Nejvíce blízké byly samotnému Barberovi příhody Top Cata a Kočičí tlupy: ,,Ve skutečnosti se jedná o mé dětství. Stejně jako Top Cat, i já jsem vyrůstal na ulici s tlupou oddaných kamarádů a společně jsme vymýšleli, jak si vydělat na jídlo.“

Od roku 1960 vytvořilo studio Hanna-Barbera na neuvěřitelných 3000 animovaných show, z čehož většinou byly seriály jako JONNY QUEST, PIXIE A DIXIE, ŠMOULOVÉ či ATOMINKY. Mnohé kreslené seriály se dočkaly i své jevištní podoby a například divadelní verzi Flintstounových režíroval sám Barbera. Joseph Babrbera získal za svá díla různá ocenění - Emmy, Zlatý glóbus, Golden IKE Award-Pacifik pro pionýry televizního a rozhlasové vysílaní nebo třeba Iris Award-NATPE. ,,Spolu s Williamem jsme byli mnohokrát oceněni různými cenami. Ale nejvíce nás vždy těšily dopisy dětí i dospělých, ve kterých se s námi dělili o své dojmy a zážitky po zhlédnutí našich kreslených filmů“.

Joseph Barbera zemřel 18.12.2006 ve svém domě v Los Angeles. Byl obklopen rodinou, manželkou a jejich třemi dětmi Jayne (který pracoval pro Hanna-Barbera), Lynn a Neal. O pět let přežil svého přítele Williama Hannu. Společně za sebou nechali téměř sedmdesát let animátorské práce, jež byla přeložena do dvaceti jazyků a našla si více než 300 miliónové publikum.

Jan "Reiniš" Bodnár

Režijní filmografie

Filmy

2005 Karatista
2001 Cartoon Crack-ups
1991 Muž jménem Flinstone
1990 Jetsonovi
1984 Baby Smurf, The
Here Are the Smurfs
1983 Šťastný Luke - Bratři Daltonové na svobodě
1975 Last of the Mohicans, The (TV film)
1973 Hrabě Monte Christo (TV film)
Oliver a chytrák Dodger
Twenty Thousand Leagues Under the Sea (TV film)
Tři mušketýři (TV film)
1972 A Christmas Story (TV film)
Thanksgiving That Almost Wasn't, The (TV film)
Yogi's Ark Lark (TV film)
1966 Člověk zvaný Flintstone
1965 Big Mouse Take
Crow's Fete
Horse Shoo
Pork Chop Phooey
1964 Bear Hug
Bear Knuckles
Elephantastic
Habit Troubles
Méďa Béďa
Raggedy Rug
Trouble Bruin
1963 Bear Up!
Chicken Hearted Wolf
Crook Who Cried Wolf
Drum-Sticked
Fallible Fable, A
Habit Rabbit
Just a Wolf at Heart
Not in Nottingham
Sheep Stealers Anonymous
Whatcha Watchin'
Wolf in Sheep Dog's Clothing
1962 Bearly Able
Beef for and After
Bungle Uncle
Bunnies Abundant
Chicken Fracas-See
Common Scents
Rancid Ransom
Slippery Slippers
Swash Buckled
1961 Catch Meow
Child Sock-Cology
Count Down Clown
Fee Fie Foes
Happy Go Loopy
Kooky Loopy
Loopy's Hare-do
This Is My Ducky Day
Two Faced Wolf
Zoo Is Company
1960 Creepy Time Pal
Here, Kiddie, Kiddie
Life with Loopy
No Biz Like Shoe Biz
Snoopy Loopy
Tale of a Wolf
The Do-Good Wolf
1959 Little Bo Bopped
Wolf Hounded
1957 Give and Tyke
Scat Cats
1955 Good Will to Men
1948 Make Mine Freedom
1943 War Dogs
1941 Officer Pooch
The Goose Goes South
1940 Gallopin' Gals
Swing Social

TV seriály

1984 Lucky Luke (TV seriál)
1977 Fred Flintstone and Friends (TV seriál)
1972 Amazing Chan and the Chan Clan, The (TV seriál)
Josie and the Pussycats in Outer Space (TV seriál)
Nová dobrodružství Scooby-Doo (TV seriál)
Sealab 2020 (TV seriál)
1971 Funky Phantom, The (TV seriál)
Pebbles and Bamm-Bamm Show, The (TV seriál)
1970 Harlem Globe Trotters (TV seriál)
Harlem Globetrotters, The (TV seriál)
Josie and the Pussycats (TV seriál)
Motormouse (TV seriál)
Where's Huddles (TV seriál)
1969 Cattanooga Cats (TV seriál)
Dastardly and Muttley in Their Flying Machines (TV seriál)
Dobrodružství Penelopy Pitstopové (TV seriál)
Loopy de Loop (TV seriál)
Love, American Style (TV seriál)
Scooby-Doo na stopě (TV seriál)
1968 Arabian Knights, The (TV seriál)
Wacky Races (TV seriál)
1967 Abbott & Costello (TV seriál)
Birdman and the Galaxy Trio (TV seriál)
Herculoids, The (TV seriál)
Moby Dick a mocný Mightor (TV seriál)
Samson & Goliath (TV seriál)
Shazzan! (TV seriál)
The Fantastic Four (TV seriál)
Tom a Jerry (TV seriál)
Tom a tajná kamera (S03E32)
1966 Frankenstein Jr. and the Impossibles (TV seriál)
Laurel a Hardy (TV seriál)
Space Ghost and Dino Boy (TV seriál)
Flintstoneovi (TV seriál)
The Story of Rocky's Raiders (S06E26)
My Fair Freddy (S06E25)
Dripper (S06E24)
další epizody (12)
Tom a Jerry (TV seriál)
Biograf (S03E22)
1965 Atom Ant Show, The (TV seriál)
Hillbilly Bears, The (TV seriál)
Precious Pupp (TV seriál)
Flintstoneovi (TV seriál)
Seeing Doubles (S06E14)
Royal Rubble (S06E13)
Shinrock-A-Go-Go (S06E12)
další epizody (25)
1964 Jonny Quest (TV seriál)
Magilla Gorilla Show, The (TV seriál)
Peter Potamus and His Magic Flying Balloon (TV seriál)
Flintstoneovi (TV seriál)
Christmas Flintstone (S05E15)
Adobe Dick (S05E14)
Indianrockolis 500 (S05E13)
další epizody (26)
1963 Flintstoneovi (TV seriál)
Once Upon a Coward (S04E15)
Peek-a-Boo Camera (S04E14)
Daddies Anonymous (S04E13)
další epizody (28)
1962 New Hanna-Barbera Cartoon Series, The (TV seriál)
The Jetsons (TV seriál)
Wally Gator (TV seriál)
Flintstoneovi (TV seriál)
Flash Gun Freddie (S03E15)
Dial S for Suspicion (S03E14)
High School Fred (S03E13)
další epizody (32)
1961 Kočičí banda (TV seriál)
Méďa Béďa (TV seriál)
Flintstoneovi (TV seriál)
The X-Ray Story (S02E15)
The House Guest (S02E14)
The Picnic (S02E13)
další epizody (29)
1960 Flintstoneovi (TV seriál)
The Prowler (S01E14)
The Drive - In (S01E13)
The Sweepstakes Ticket (S01E12)
další epizody (14)
1959 Augie Doggie and Doggie Daddy (TV seriál)
Rychlý pistolník McGraw (TV seriál)
1958 Pišta a Fišta (TV seriál)
Tom a Jerry (TV seriál)
Chůva (S01E114)
Robin Hood (S01E113)
Neviditelné káčátko (S01E112)
další epizody (5)
1957 Tom a Jerry (TV seriál)
Honba za fotografií (S01E109)
Super myš (S01E108)
Jak nasytit otesánka (S01E107)
další epizody (5)
1956 Tom a Jerry (TV seriál)
Vejce a Jerry (S01E99)
Létající čarodějnice (S01E98)
Grilovací rvačka (S01E104)
další epizody (7)
1955 Tom a Jerry (TV seriál)
To je moje maminka! (S01E97)
Škůdce Pecos (S01E96)
O chytrém kocourovi (S01E95)
další epizody (8)
1954 Tom a Jerry (TV seriál)
Zásah, kočičko! (S01E89)
Mazlíčci v ohrožení (S01E88)
Smutné kačátko (S01E87)
další epizody (10)
1953 Tom a Jerry (TV seriál)
Život s Tomem (S01E79)
Dva malí indiáni (S01E78)
Kačátko neplavec (S01E77)
další epizody (6)
1952 Tom a Jerry (TV seriál)
O myši Johannovi (S01E75)
Psí bouda (S01E72)
Na lodi (S01E71)
další epizody (11)
1951 Tom a Jerry (TV seriál)
Kočičí dřímání (S01E62)
Proměna (S01E61)
Vymydlené štěně (S01E60)
další epizody (8)
1950 Tom a Jerry (TV seriál)
Na kulečníku (S01E54)
Ukřivděná kočka (S01E53)
Dirigenti (S01E52)
další epizody (8)
1949 Tom a Jerry (TV seriál)
Tenisový šampionát (S01E46)
Jerryho deník (S01E45)
Milované štěně (S01E44)
další epizody (8)
1948 Tom a Jerry (TV seriál)
Úklidový den (S01E38)
Profesor Tom (S01E37)
Starý dobrý Tom (S01E36)
další epizody (5)
1947 Tom a Jerry (TV seriál)
Neviditelná myš (S01E33)
Myš v domě (S01E32)
Číča na pláži (S01E31)
další epizody (7)
1946 Tom a Jerry (TV seriál)
Kočičí serenáda (S01E26)
Jak chytit myš (S01E25)
Malý nenasyta (S01E24)
další epizody (4)
1945 Tom a Jerry (TV seriál)
Klid, prosím (S01E22)
Zamilovaný pták (S01E21)
Na golfu (S01E20)
další epizody (5)
1944 Tom a Jerry (TV seriál)
Potíže s myší (S01E17)
V psí podobě (S01E16)
Tělesný strážce (S01E15)
další epizody (5)
1943 Tom a Jerry (TV seriál)
Kočičí miminko (S01E12)
Ve válečném stavu (S01E11)
Osamělá myš (S01E10)
další epizody (4)
1942 Tom a Jerry (TV seriál)
Opeřený přítel (S01E08)
Kočka na kuželkách (S01E07)
Tom a kráska (S01E06)
další epizody (5)
1941 Tom a Jerry (TV seriál)
Předvánoční noc (S01E03)
Půlnoční svačinka (S01E02)
1940 Tom a Jerry (TV seriál)
Jak kočka dostala padáka (S01E01)

Dokumentární

2004 Cartoon Alley (TV seriál)

Video kompilace

2009 Tom a Jerry: Největší honičky 3 (video kompilace)
Tom a Jerry: Největší honičky 4 (video kompilace)
Tom a Jerry: Největší honičky 5 (video kompilace)
2004 Tom a Jerry: Vánoční svátky (video kompilace)
2000 Tom a Jerry: Největší honičky (video kompilace)

Scenáristická filmografie

Filmy

2005 Karatista
1982 Heidina píseň
1979 P.A.S.T.
1964 Méďa Béďa

TV seriály

2002 Co nového Scooby-Doo? (TV seriál)
2000 Harvey Birdman, Attorney at Law (TV seriál)
1996 Skutečná dobrodružství Jonnyho Questa (TV seriál)
1995 The What a Cartoon Show (TV seriál)
1984 Snorks (TV seriál)
1980 The New Adventures of Tom and Jerry (TV seriál)
1969 Love, American Style (TV seriál)
1964 Jonny Quest (TV seriál)
1960 Flintstoneovi (TV seriál)
1952 Tom a Jerry (TV seriál)
O myši Johannovi (S01E75)
Dva myšketýři (S01E65)
1949 Tom a Jerry (TV seriál)
Kocour v nebi (S01E42)
Malý sirotek (S01E40)
1948 Tom a Jerry (TV seriál)
Starý dobrý Tom (S01E36)
1947 Tom a Jerry (TV seriál)
Kočičí koncert (S01E29)
1945 Tom a Jerry (TV seriál)
Klid, prosím (S01E22)
1944 Tom a Jerry (TV seriál)
Potíže s myší (S01E17)
1943 Tom a Jerry (TV seriál)
Ve válečném stavu (S01E11)

Herecká filmografie

Filmy

2000 Flintstoneovi 2 - Viva Rock Vegas
Panská kočka (TV film)
1994 Flintstoneovi
1993 I Yabba-Dabba Do! (TV film)

TV seriály

1985 Funtastic World of Hanna-Barbera, The (TV seriál)
1940 Tom a Jerry (TV seriál)

Dokumentární

2004 Back to Hoagy's Alley: The Making of 'Top Cat' - a.z.
2000 I Love 1970's (TV seriál)
1987 Daws Butler: Voice Magician (TV film)

Producentská filmografie

Filmy

1976 Silent Night, Holy Night (TV film)
1973 Hrabě Monte Christo (TV film)
Twenty Thousand Leagues Under the Sea (TV film)
Tři mušketýři (TV film)

TV seriály

1974 Valley of the Dinosaurs (TV seriál)
1972 Wait Till Your Father Gets Home (TV seriál)
1971 Funky Phantom, The (TV seriál)
1969 Scooby-Doo na stopě (TV seriál)
1966 Flintstoneovi (TV seriál)
The Story of Rocky's Raiders (S06E26)
My Fair Freddy (S06E25)
Dripper (S06E24)
další epizody (12)
1965 Flintstoneovi (TV seriál)
Seeing Doubles (S06E14)
Royal Rubble (S06E13)
Shinrock-A-Go-Go (S06E12)
další epizody (25)
1964 Flintstoneovi (TV seriál)
Christmas Flintstone (S05E15)
Adobe Dick (S05E14)
Indianrockolis 500 (S05E13)
další epizody (26)
1963 Flintstoneovi (TV seriál)
Once Upon a Coward (S04E15)
Peek-a-Boo Camera (S04E14)
Daddies Anonymous (S04E13)
další epizody (28)
1962 Flintstoneovi (TV seriál)
Flash Gun Freddie (S03E15)
Dial S for Suspicion (S03E14)
High School Fred (S03E13)
další epizody (32)
1961 Flintstoneovi (TV seriál)
The X-Ray Story (S02E15)
The House Guest (S02E14)
The Picnic (S02E13)
další epizody (29)
1960 Flintstoneovi (TV seriál)
The Prowler (S01E14)
The Drive - In (S01E13)
The Sweepstakes Ticket (S01E12)
další epizody (14)

Skladatelská filmografie

Filmy

1976 Silent Night, Holy Night (TV film)
1973 Hrabě Monte Christo (TV film)
Twenty Thousand Leagues Under the Sea (TV film)
Tři mušketýři (TV film)

TV seriály

1964 Jonny Quest (TV seriál)

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

1966 Flintstoneovi (TV seriál)
The Story of Rocky's Raiders (S06E26)
My Fair Freddy (S06E25)
Dripper (S06E24)
další epizody (12)
1965 Flintstoneovi (TV seriál)
Seeing Doubles (S06E14)
Royal Rubble (S06E13)
Shinrock-A-Go-Go (S06E12)
další epizody (25)
1964 Flintstoneovi (TV seriál)
Christmas Flintstone (S05E15)
Adobe Dick (S05E14)
Indianrockolis 500 (S05E13)
další epizody (26)
1963 Flintstoneovi (TV seriál)
Once Upon a Coward (S04E15)
Peek-a-Boo Camera (S04E14)
Daddies Anonymous (S04E13)
další epizody (28)
1962 Flintstoneovi (TV seriál)
Flash Gun Freddie (S03E15)
Dial S for Suspicion (S03E14)
High School Fred (S03E13)
další epizody (32)
1961 Flintstoneovi (TV seriál)
The X-Ray Story (S02E15)
The House Guest (S02E14)
The Picnic (S02E13)
další epizody (29)
1960 Flintstoneovi (TV seriál)
The Prowler (S01E14)
The Drive - In (S01E13)
The Sweepstakes Ticket (S01E12)
další epizody (14)
1940 Tom a Jerry (TV seriál)

Host

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(23)