foto

Agnès Varda

  • nar. 30.5.1928 (90 let)
    Ixelles, Bruselský region, Belgie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Říkají mi pramáti Nové vlny....už od mých třiceti let"

Agnès Varda je francouzská filmová režisérka, scenáristka, dokumentaristka a herečka. Je také profesorkou dokumentární a filmové tvorby na European Graduate School. Bývá označována za zakladatelku a hlavní představitelku francouzské Nové vlny a  feministku kvůli svému způsobu filmování s ženskými představitelkami. Pracuje s experimentálním i hraným filmem, dokumentem a často stírá rozdíl mezi hranou a dokumentární tvorbou. Ve většině filmů se zabývá sociální tematikou a feminismem.

Narodila se 30. května 1928 v Ixelles v Belgii jako Arlette Varda. Otec Eugene Jean Varda byl řeckého původu, matka Christiane Varda (rozená Pasquet) Francouzka. Roku 1940 se rodina stěhuje do Sete nedaleko Montpellier v jižní Francii, kde prožije dětství a dospívání. V osmnácti letech si mění jméno z Arlette na Agnès. Studuje historii umění na École du Louvre a fotografii na École des Beaux-Arts. Po studiích pracuje jako fotografka pro Théâtre National Populaire. Zde se seznámila s Philippem Noiretem a Sylvií Montfort, kteří později hráli v jejím prvním filmu La Pointe courte (1956). Ten byl natočen na motivy románu Williama Faulknera Divoké Palmy a je pokládán za předzvěst francouzské Nové vlny.

Svůj první významný film natočila v roce 1962. Cléo od pěti do sedmi/Cléo de 5 a 7 (1962), pracuje s genderovými stereotypy a režie filmu je občas označována jako feministická. Film získal cenu francouzských kritiků a byl nominován na Zlatou palmu na festivalu v Cannes. Dalším klíčovým filmem je Le Bonheur/Štěstí (1965), ironicky laděný příběh nevěry, ovlivněný knihami Druhé pohlaví (vyd.1949) Simone de Beauvoir a Femininní mystika (vyd.1963) Betty Friedan. Film byl oceněn Stříbrným medvědem na Berlinale v roce 1965 a získal cenu Louise Delluca.

Drama L'une chante, l'autre pas/Jedna zpívá, druhá ne (1977), bývá označováno za feministický muzikál. Zobrazuje osobní i politické boje dvou hlavních ženských postav, řešících témata jako jsou sex, těhotenství, řízená reprodukce a rodičovství bez partnerů. Ač úspěšný, byl film i kritizován, že forma zpracování zlehčuje téma. Sans toit, ni loi/Bez střechy a bez zákona (1985) narušuje vnímaný stereotyp bezdomovectví jako výlučně mužskou záležitost. Film zpětně rekonstruuje události v životě hlavní hrdinky-mladé tulačky, vedoucí k tragickému konci. Za film získala Zlatého lva na filmovém festivalu v Benátkách.

Herecká kariéra Agnès se většinou vztahuje k její režijní tvorbě. Poprvé si zahraje (a režisérsky se podílí) ve Slečinkách z Rochefortu (1967). O dva roky později hraje v Lions Love (1969). Psychedelické drama režírovala, zároveň produkovala a napsala scérář. Film je ovlivněn jejím pobytem v USA mezi léty 1968 a 1970.

V krátkometrážním Ulysse (1982) sleduje osudy postav z fotografie pořízené na pláži v Calais roku 1954 a zároveň vypráví vlastní příběh z té doby. Nostalgické, čistě herecké cameo si střihla v Pravdě o Charliem (2002), předělávce klasické Šarády (1963). V krátkometrážním dokumentu Cléo de 5 a 7:souvenirs et anecdotes/Cleo od 5 do 7:vzpomínky a anekdoty (2005) se z několika původními herci vrací k čtyřicet let starému filmu, provedou diváka dějem, místy natáčení a rozebírají film v kontextu doby. Televizní mini-série Agnès de ci de là Varda/Agnès Varda sem a tam (2011) dokumentuje její cesty po Evropě a Americe mezi léty 2008-2011, kdy kamerou zachycovala tradiční sportovní, umělecké a řemeslné slavnosti. Zatím poslední hereckým příspěvkem je cameo po boku Kylie Minogue v německém Männer zeigen Filme & Frauen ihre Brüste (2013), příběhu ze zákulisí festivalu v Cannes.

Ač bývá zařazována k hnutí Rive Gauche (Levý břeh) coby opozici hlavního proudu Nové vlny, sama Agnès Varda se vymezuje proti škatulkování do kategorií . Velmi si zakládá na tvůrčí svobodě. Ve svých filmech se zaměřuje na eroticismus, věk, smrt, čas, kolektivní nevědomost a prezentování sociálních tabu. "Nevěřím v inspiraci, která přichází jako blesk z čistého nebe, pokud nevyplývá z Vaší duše a bezprostřední životní zkušenosti".

Ze vztahu s herecem a režisérem Antoinem Bourseillerem má dceru Rosalii (1958). O průběhu těhotenství natočila dokument L'opéra-mouffe (1958), jakýsi filmový deník těhotné ženy v Paříži. Od roku 1962 do 1990, kdy zemřel, byl jejím manželem režisér Jacques Demy. Režisérka se k jeho životu vracela i ve své tvorbě, například filmy Jacquot de Nantes (1991) a L'univers de Jacques Demy (1995). Jejich syn Mathieu Demy (1972) je také hercem a často vystupuje v matčiných filmech.

Byla prvním režisérem, který obsadil Gérarda Depardieu. Film Christmas Carole o mladém autorovi komiksů (Depardieu) začala natáčet v r.1965, ale kvůli nedostatku financí jej nedokončila. Cca 8min torzo díla bylo na konci 90.let uloženo v Cinémathèque française-Francouzském muzeu kinematografie. Při pobytu v USA na konci šedesátých let byla jednou z prvních kdo upozorňoval na talent Harrisona Forda. Byla blízkou přítelkyní Jima Morrisona. Jako jedna z mála se v roce 1971 účastnila jeho pohřbu na hřbitově Pere Lachaise.

V roce 2002 byla vyznamenána cenou Francouzské akademie za celoživotní přínos kinematografii. V dubnu 2009 se stala držitelkou Řádu čestné legie. V květnu 2010 obdržela ocenění za celoživotní dílo na filmovém festivalu v Cannes. V květnu 2013 se stala nositelem Velkokříže Národního řádu za zásluhy.

kenny.h

Režijní filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2013 Männer zeigen Filme & Frauen ihre Brüste
2005 Cléo de 5 à 7: souvenirs et anecdotes
2004 Viennale '04-Trailer, Der
2003 Lion volatil, Le
2002 Pravda o Charliem
2001 Léaud l'unique (TV film)
1996 Philippe le bienheureux (TV film)
1986 T'as de beaux escaliers tu sais
1982 Ulysse
1981 Documenteur
1969 Lions Love (... and Lies)
1967 Oncle Yanco
Slečinky z Rochefortu

Dokumentární

2019 Varda by Agnès
2018 Be Natural: The Untold Story of Alice Guy-Blaché
Quinqui Stars
Women Making Films: A New Road Movie Through Cinema
2017 Visages, villages
2016 Exprmntl
2014 Reel Herstory: The Real Story of Reel Women - a.z.
2012 Cinéphiles de notre temps
2011 Agnès de ci de là Varda (TV seriál)
2010 Bandes originales: Georges Delerue
Sodankylä ikuisesti (TV seriál)
2009 Cinéma français est en voyage d'affaires, Le (TV film)
Philippe Noiret (TV film)
Velcí režiséři
2008 Agnesiny pláže
Byl jednou jeden film: Paraplíčka ze Cherbourgu (TV film)
2007 Vive les courts metrages: Agnès Varda présente les siens en DVD
Ženy za kamerou
2003 Il était une fois... (TV seriál)
2002 Glaneurs et la glaneuse... deux ans après, Les
2001 Janela da Alma
2000 Všichni možní sběrači a já
1995 Különbözö helyek
Univers de Jacques Demy, L'
1992 Cinéma! Cinéma! The French New Wave (TV film)
1988 Calling the Shots
P.O.V. (TV seriál)
1987 Jane Birkinová očima Agnes Vardové
La marche du siècle (TV seriál)
1984 Les Dites cariatides
1975 Ženská odpověď
1974 Histoire du cinéma français par ceux qui l'ont fait (TV seriál)
1964 Chroniques de France (TV seriál)
Nová vlna (TV film)
1963 Kuba očima Francouzky
1960 Tours 1959

TV pořady

2007 Un jour, un destin (TV pořad)
2000 L'invité (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1992 Le cercle de minuit (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Střihačská filmografie

Filmy

1985 Bez střechy a bez zákona

Dokumentární

2019 Varda by Agnès

Kameramanská filmografie

Dokumentární

2011 Agnès de ci de là Varda (TV seriál)
2005 Dites cariatides bis, Les
1968 Black Panthers

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace