foto

Jelena Šebestová-Juklová

  • nar. 6.11.1950 (69 let)
    Praha, Československo

Biografie

Jelena Šebestová, dnes více známá pod vyvdaným jménem Juklová, pochází z Prahy, kde také vyrůstala a po maturitě se přihlásila na DAMU. Studium ale nedokončila a ze školy odešla ve druhém ročníku; v roce 1972 nastoupila do Činoherního studia v Ústí nad Labem, kde působila až do roku 1995. Ústecké Činoherní studio je sice scénou oblastního významu, ale v krátkých i dlouhodobějších angažmá se tady objevila řada významných hereckých osobností. Jelena Šebestová tady za více než dvacet let našla bohaté uplatnění především v dílech současných českých autorů (Lidé obtížní, Diogenes cynik, Profesionální žena, Jakub fatalista, Vášeň jako led), zazářila například ve hře Edessa od Ivana Rajmonta.

V polovině devadesátých let opustila Šebestová Ústí nad Labem a s některými dalšími kolegy přešla do pražského divadla Rokoko, kde působí od roku 1995. Tady ji bylo možno vidět v hrách Tramvaj do stanice Touha, Don Juan nebo Rychlé šípy, velkou, ale kritiky nepříliš dobře přijatou roli odehrála v úspěšném představení Smrt obchodního cestujícího. Když v prostorách divadla Rokoko začal působit Divadelní spolek Kašpar, Jelena Juklová se stala jednou z osobností střední generace, které tato alternativní scéna v té době potřebovala. Hrála například ve hrách Náměstíčko, Miláček boží nebo Krysař.

Před filmovou kamerou stála Šebestová poprvé jako sedmnáctiletá v nevelké roli příběhu ze života současné mládeže MALÉ LETNÍ BLUES (1967). Více příležitostí jí přinesla až následující dekáda, kdy byla několikrát obsazena do typově podobných postav hezkých dívek s veselou náturou. Jako takovou si ji nejlépe můžeme pamatovat v dodnes oblíbené komedii HOLKY Z PORCELÁNU (1974), kde hrála svobodnou matku Jířu. V režii Juraje Herze se pak objevila i v jeho dalším filmu HOLKA NA ZABITÍ (1975), následně hrála menší role v dnes již zapomenutých snímcích, točila také na Slovensku (HRA NA TELO, 1979). Po dlouhých letech se pak objevila v bezejmenné roli Svěrákova filmu VRATNÉ LAHVE (2007).

Mnoho příležitostí nedostala Jelena Juklová ani v televizi, objevila se například v americkém televizním filmu DENÍK ANNE FRANKOVÉ (2001). V nedávných letech jsme ji ale mohli slyšet v několika rozhlasových hrách natočených pro Český rozhlas.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2007 Vratné lahve
2001 Deník Anne Frankové (TV film)
1980 Koncert
1979 Hra na telo
1978 Píseň o stromu a růži
1977 Talíře nad Velkým Malíkovem
1975 Holka na zabití
1974 Holky z porcelánu
Muž, který se spustil (TV film)
1967 Malé letní blues

TV seriály

2019 Modrý kód (TV seriál)
Ozvěny starých příběhů (S03E45)
2018 Rédl (TV seriál)
Prokurátor (E01)
2013 Sanitka 2 (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Gympl s (r)učením omezeným (TV seriál)
Škola zlomených srdcí (S03E27)
Trojka z chování (S03E24)
Dlouhá noc (S03E21)
další epizody (6)
2008 Ošklivka Katka (TV seriál)

Divadelní záznam

1994 Procitnutí jara (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky