foto

Jack Hawkins

  • nar. 14.9.1910
    Wood Green, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 18.7.1973 (62 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Col. John Edward „Jack" Hawkins CBE /Commander of the Most Excellent Order of the British Empire/, byl anglický herec působící na jevišti a ve filmu v období 30. až 70.let 20.století.

Svůj první divadelní debut si odbyl již ve svých 12 letech a v 18. roku svého života se objevil na Broadwayi ve hře "Journey's End". Studoval na Italia Conti Drama School v Londýně. Ačkoliv ve 30.letech ztvárnil pár rolí v několika filmech, svou kariéru začal budovat až po skončení II.sv.války, kde se stal plukovníkem v ENSA / Entertainments National Service Association – organizace mající za úkol pobavit vojáky sloužící v armádě  /v Indii a jihovýchodní Asii. Hawkins se stal hereckou hvězdou po uvedení třech úspěšných filmů, ve kterých hrál přísné ale sympatické postavy. Jednalo se o britský film ANGELS ONE FIVE /1951/, drama THE PLANTER'S WIFE /1952/ a film MANDY /1952/. V roce 1952 byl zvolen za nejpopulárnějšího herce v Británii bez ohledu na národnost a tento status potvrdil ve filmu THE CRUEL SEA /1953/.

Hawkinsova popularita začala lehce upadat po sérii méně úspěšných snímků ale jeho autoritářský styl vystupování stále vyvolával u filmařů poptávku. Na konci 50.let 20.st. ztvárnil řadu charakterových rolí, často ve velkofilmech jako ve válečném filmu z II.sv.války THE BRIDGE ON THE RIVER KWAI /1957/, ve velkofilmu LAWRENCE OF ARABIA /1962/, kde hrál generála Edmunda Allenbyho, v dobrodružném filmu LORD JIM /1965/ a v hudebním filmu OH! WHAT A LOVELY WAR /1969/. Pro film The Bridge on the River Kwai, se mu podařilo přemluvit svého přítele Aleca Guinnesse aby vzal hlavní roli, za kterou později obdržel cenu Akademie Oscara.

Mezi Hawkinsovy neobvyklé role můžeme zařadit egyptského faraona ve velkofilmu LAND OF THE PHARAOHS /1955/, Ben Hurova adoptivního římského otce Quintuse Arriuse v dobrodružném velkofilmu BEN HUR /1959/ a fanatického pacifistu, reverenda Otto Witta ve válečném filmu ZULU /1964/. Pro TV společnost ITV hrál v seriálu THE FOUR JUST MEN /1959/, kde ztvárnil jednu z hlavních postav.

V reálném životě byl Hawkins spíše liberálního politického ražení, emočně výbušný muž v ostrém kontrastu s konzervativním vylíčením jeho filmových postav. Jedním z jeho oblíbených filmů byl snímek The League of Gentleman, který byl na dobu svého vzniku odvážným počinem s ohledem na způsob jakým filmaři divákům představili sex. Ovšem když měl ztvárnit roli homosexuálního barmana ve filmu VICTIM /1961/, odmítl tuto roli ze strachu o svou chlapáckou image. Roli nakonec dostal Dirk Bogarde. Hawkins také produkoval filmovou adaptaci románu Petera Barnese THE RULING CLASS /1972/, ve které hrál Peter O'Toole a Alastair Sim.

Byl ženatý s Jessicou Tandy v letech 1932 až 1942, s níž měl dceru Susan a později s Doreen Lawrence od roku 1946 až do své smrti v roce 1973, se kterou měl dva syny Nicholase a Andrewa.

Hawkins byl silný kuřák. Denně vykouřil až tři krabičky cigaret a tento zlozvyk měl za následek postupnou ztrátu hlasu. V soukromí užíval umělý hrtan aby mohl mluvit. V roce 1965 byl diagnostikován s rakovinou krku. Byl mu odebrán celý hrtan a ve filmu musel být nahrazen dabéry Robertem Riettim nebo Charlesem Grayem. I po ztrátě hlasu dál kouřil.

Hawkins zemřel v nemocnici St.Stephen Hospital na Fulham Road v Londýně, 18. července 1973, na pooperační komplikace, kdy mu byl vložen "slavík". Bylo mu 62 let. Jeho posledním představením byla televizní minisérie QB VII /vysílaná v r.1974/. Jeho autoboigrafie "Anything For a Quiet Life" byla publikována krátce po jeho smrti. Byl zpopelněn a pohřben na Golders Green Crematorium.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1973 Krvavé divadlo
Tales That Witness Madness
1972 Escape to the Sun
Last Lion, The
Mladý Winston
1971 Mikuláš a Alexandra
Zvony smrti
Únos
1970 Gerardova dobrodružství
Jana Eyrová (TV film)
The Beloved
Waterloo
1969 Jaká to rozkošná válka!
Na řvoucích strojích do Monte Carla
Twinky
1968 Great Catherine
Shalako
Stalked
1966 Judith
Máky jsou také květy
Open Door, The (TV film)
1965 Fraška
Lord Jim
Trial and Torture of Sir John Rampayne, The (TV film)
1964 Pušky v Batasi
Třetí tajemství
Zulu
1963 Rampage
To Bury Caesar (TV film)
1962 Five Finger Exercise
Lawrence z Arábie
1961 La Fayette
Two Loves
1960 Liga gentlemanů
1959 Ben Hur
1958 Gideon's Day
The Two-Headed Spy
1957 Fortune Is a Woman
Most přes řeku Kwai
Opusťte letadlo
1956 Rameno spravedlnosti
1955 The Prisoner
Touch and Go
Země faraonů
1954 Front Page Story
The Seekers
1953 Intruder, The
Kruté moře
Malta Story
Twice Upon a Time
1952 Angels One Five
Home at Seven
Mandy
Planter's Wife, The
1951 Adventurers, The
Není cesty v oblacích
1950 State Secret
The Elusive Pimpernel
Černá růže
1949 The Small Back Room
1948 Bonnie Prince Charlie
Padlý idol
1942 The Next of Kin
1940 Murder Will Out
The Flying Squad
1938 Royal Divorce, A
Who Goes Next?
1937 Beauty and the Barge
Frog, The
1935 Lorna Doone
Peg of Old Drury
1934 Autumn Crocus
Death at Broadcasting House
1933 I Lived with You
Lost Chord, The
Shot in the Dark
The Good Companions
The Jewel
1932 The Lodger
1930 Birds of Prey

TV seriály

1974 QB VII (TV seriál)
1959 The Four Just Men (TV seriál)
1957 The DuPont Show of the Month (TV seriál)

Dokumentární

1953 This Little Ship
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace