foto

Paul Le Person

  • nar. 10.2.1931
    Argenteuil, Francie
  • zem. 8.8.2005 (74 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzský herec Paul Le Person začínal ve své kariéře s filmem poměrně pozdě, nakonec ale nastřádal na své konto bohatou a zajímavou filmografii, u nás jej známe především z komedií s Pierrem Richardem. Paul Le Person má původ v Bretani, narodil se ale v Argenteuil nedaleko od Paříže, k divadlu nenápadně směřoval od dětství, kdy byl školním, později i pouličním bavičem. Původně však studoval uměleckoprůmyslovou školu, později přešel na hereckou školu René Simona a začínal v operetě.

Jako divadelní činoherec se začal uplatňovat až počátkem šedesátých let, vystupoval například na jevišti v Théâtre de l'Ambigu a na divadelních festivalech. Z pohledu českého diváka může být zajímavostí, že poprvé zaujal odborníky i diváky titulní rolí v divadelním zpracování Haškova románu Dobrý voják Švejk, kterou hrál v roce 1966 v Théâtre de l'Athénée. I když již předtím natočil několik krátkých filmů a v menší roli se mihnul v komedii ŽIVOT NA ZÁMKU (La vie de château, 1965), teprve po Švejkovi jej filmoví tvůrci začali oslovovat častěji.

Do poměrně velké role zkušeného kriminálníka Rogera Voisina jej obsadil Louis Malle ve filmu ZLODĚJ Z PAŘÍŽE (Le voleur, 1967), menší úlohy dostal též v dalších známých snímcích té doby, objevil se například i ve slavném Lelouchově filmu MUŽ A ŽENA (Un homme et une femme, 1966); Lelouch jej později angažoval i v roli padělatele v dobrodružném titulu ROŠŤÁK (Le voyou, 1970). Přelomem v Le Personově kariéře ale byla první spolupráce s režisérem Yvesem Robertem, s nímž natočil film ALEXANDR ŠŤASTNÝ (Alexandre le bienhereux, 1968), kde proběhlo také první setkání s Pierrem Richardem. Mezitím se Paul Le Person začal často objevovat i v televizi, převážně v seriálech různých žánrů.

Po boku Pierra Richarda odehrál menší roli policisty ve filmu ŽIVOT PLNÝ MALÉRŮ (Les malheurs d'Alfred, 1972), jejich další a podstatně významnější spolupráce se odehrála opět v režii Yvese Roberta - jako agent Perrache se Paul Le Person zviditelnil ve dvou filmech o Velkém blondýnovi (VELKÝ BLONDÝN S ČERNOU BOTOU - Le grand blond avec une chaussure noire, 1972; NÁVRAT VELKÉHO BLONDÝNA - Le retour du grand blond, 1974). Na místě je ale připomenout i další filmy té doby - jako komisař Taillant se objevil v kriminálce ŇOUMA (Un cave, 1971), podobnou úlohu dostal i v okupačním dramatu VLAK (Le train, 1973), ke spolupráci jej přizval i slavný Luis Buñuel, v jehož PŘELUDU SVOBODY (La fantôme de la liberté, 1974) odehrál roli mnicha Gabriela.

Těmito i dalšími rolemi se Paul Le Person zařadil mezi herce, jejichž tvář byla sice dobře známá divákům, ti ovšem jen zřídka dokázali připojit i jméno. Kromě častého účinkování ve filmu a televizi pokračoval i v práci pro divadlo, v 70. letech hrál například v Théâtre de la Ville nebo Théâtre de Paris. Z jeho dalších kreací před filmovou kamerou připomeňme poměrně velké role v pokusech režírujících herců jako byli Juliet Berto (SNÍH - Neige, 1980) nebo Daniel Ceccaldi (NIKDY PŘED SVATBOU - Jamais avant le mariage, 1981). Znovu spolupracoval i s Yvesem Robertem a Pierrem Richardem, v jejich dalším filmu DVOJČE (Le jumeau, 1984) se ale objevil jen v epizodní roli pouličního jazzového hudebníka.

Během osmdesátých letech začala v Le Personových aktiviách převažovat práce pro televizi, ve filmu se vyskytoval již jen výjimečně, vedle dvojí spolupráce s režisérem Albertem Dupontelem se sluší připomenout postavu dědečka titulního hrdiny ve filmu DŮSTOJNICKÝ POKOJ (La chambre des officiers, 2002), jeho filmografii uzavírá role otce Létendarda v komedii ZMIJE V HRSTI (Vipère au poing, 2004). Na divadelním jevišti stál naposledy ve Feydeauově frašce Blboun v roce 2002 v Théâtre des Bouffes Parisiens.

Paul Le Person zemřel v Paříži 8. srpna 2005 ve věku 74 let. Zůstalo po něm čtyřicet filmových rolí a dvojnásobek televizních postav.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2005 Bal des célibataires, Le (TV film)
Tête de gondole
2004 Zmije v hrsti
2003 Les Jours où je n'existe pas
2001 Důstojnický pokoj
2000 Le Blanc et le rouge (TV film)
1999 Le créateur
1996 Bernie
1992 Blanc d'ébène
1991 Dernière saison, La
1990 Autrichienne, L'
Lacenaire
1986 Douce France
1985 Les copains de la Marne (TV film)
1984 Dvojče
Soudce
1982 Jamais avant le mariage
1981 Ailes de la colombe, Les
Les fiançailles de feu (TV film)
Neige
1980 Le cheval d'orgueil
1979 Hlavička
Le baiser au lépreux (TV film)
1975 Chobizenesse
Salavin (TV film)
1974 Les Violons du bal
Návrat velkého blondýna
Přízrak svobody
Quai de l'étrangleur (TV film)
1973 Vlak
1972 Velký blondýn s černou botou
Život plný malérů
1971 Mont-Dragon
On est toujours trop bon avec les femmes
Společník
1968 Ve znamení Monte Christa
1967 Alexandre le bienheureux
Idiot v Paříži
Notte per 5 rapine, Una
Zloděj z Paříže
1966 Muž a žena
Safari diamants
Život na zámku

TV seriály

2002 Le Champ dolent, le roman de la terre (TV seriál)
1998 H (TV seriál)
1997 Joséphine, ange gardien (TV seriál)
1989 Retour d'Arsène Lupin, Le (TV seriál)
1987 Drôles d'occupations (TV seriál)
1980 Histoires étranges (TV seriál)
1978 Médecins de nuit (TV seriál)
1977 Héritiers, Les (TV seriál)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)
1974 Messieurs les jurés (TV seriál)
1973 Feuille de Bétel, La (TV seriál)
1972 Chemins de pierre, Les (TV seriál)
Dernières volontés de Richard Lagrange, Les (TV seriál)
1971 François Gaillard (TV seriál)
1970 Dossiers du professeur Morgan, Les (TV seriál)
1967 Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1966 Rouletabille (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky