foto

Miriam Petráňová

  • nar. 10.1.1974 (45 let)
    Žilina, Slovensko, Československo

Biografie

V roku 1999 ukončila magisterské štúdium na VŠMU v Bratislave odbor dokumentárna réžia a v Prahe ročný študijný pobyt na FAMU odbor animovaná tvorba a multimédiá. V rokoch 2003/2005 študovala odbor fotografia v magisterskom štúdium na VŠVU Bratislava, kde pokračuje v doktorandskom štúdiu.

Počas stredoškolských štúdií uverejňuje básne, fejtóny v novinových periodikách; v roku 1992 pracuje v týždenníku Cieľ ako redakčný elév pre oblasť kultúry. Zvíťazila v r. 1992-4 v okresnej súťaži o Dúhovú lampu, v kategórii poézia. Od roku 1993 publikuje pravidelne v časopise Dotyky poéziu, kresby a neskôr aj fotografie. Dnes píše externe pre niekoľko časopisov: Dotyky, Romboid, Vlna a publikuje ilustrácie pre niekoľko zahraničných periodík. V roku 2003 získala cenu Divného Janka za literárny prínos časopisu Dotyky, kde pôsobí od roku 2004 v redakčnej rade.

Od roku 1995 pracuje v STV ako režisérka pôvodných dokumentárnych, publicistických filmov. V roku 2000 pracovala v súkromnej televízii LUNA ako režisérka publicistického cyklu Hviezdy prach a v roku 2001 ako režisérka večernej life talk show Fotelka a life hudobného vysielania pre mládež.

V roku 2004 pracovala pri projekte prvej, pôvodnej reality show na Slovensku Dievča za milión ako pomocná réžia, kde tiež režírovala (aj ako kameraman) denné reporty počas 10 týždňov súťaže.

K2 Studio

Režijní filmografie

Dokumentární

2014 Fetiše socializmu (TV seriál)
2008 Radosť zo života (TV seriál)
2001 Smutný klaun, ktorému neviem určiť cenu... (TV film)
1997 Dom je svet (studentský film)
1996 ...pretože v hostinci nebolo pre nich miesta (TV film)
Sen tela (TV film)

Scenáristická filmografie

Dokumentární

2014 Polárník

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace