foto

Eric Clapton

  • nar. 30.3.1945 (72 let)
    Ripley, Surrey, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Eric Patrick Clapton, gitarista, spevák, hudobný skladateľ a nositeľ Rádu Britského Impéria CBE (Commander of the Order of the British Empire) sa narodil 30. marca 1945 v Ripley, grófstvo Surrey vo Veľkej Británii. Je považovaný za jedného z najlepších bluesových gitaristov na svete a v poradí najlepších muzikantov histórie obsadil siedme miesto, hoci má prezývku Slowhand, čiže Pomalá ruka.

Jeho mama Patricia Molly Clapton mala 16 rokov, keď sa jej narodil Eric. Otcom bol 24 ročný kanadský vojak Edward Walter Fryer, ktorý slúžil v tom čase v Anglicku a ešte pred narodením syna sa vrátil do Kanady. Clapton sa s otcom nikdy nestretol. Vychovávali ho prarodičia, o ktorých si myslel, že sú jeho rodičia. Stal sa introvertom a uzavrel sa do sveta hudby.

Prvú gitaru mu kúpili prarodičia. Hrával na nej počas štúdií po baroch a puboch. Ovplyvnila ho bluesová hudba. Študoval na londýnskej Kingston University, kde ako 17 ročný založil svoju prvú kapelu Roosters. V nej s ním hrali Paul Jones (neskôr Manfed Mann) a Brian Jones (neskôr Rolling Stones). Skupina sa po krátkom čase rozpadla a Clapton prešiel k The Yardbirds, kde nahral 3 albumy.

V roku 1962 odchádza k John Mayall & The Bluesbreakers, kde vydáva v roku 1966 úspešný album “Bluesbreakers with Eric Clapton“. Tu sa zoznámil s Ginger Bakerom (basgitara) a Jack Bruceom (bicie) s ktorými v roku 1966 založil veľmi úspešnú skupinu „The Cream“. V tom čase začali aj jeho psychické problémy, ktoré riešil alkoholom. V roku 1968 sa kapela rozpadá a Clapton hrá s „Blint Faith“. Často hrá aj s inými skupinami ako napríklad „Plastic Ono Band“ (Lennon).

V roku 1970 sa dáva na sólovú cestu. Pod menom Derek hrá v skupine „Derek and the Dominos“. Tu sa zrodila aj jedna z jeho najúspešnejších piesní „Layla“, ktorú venoval manželke Georgea Harrisona, Pattie Boydovej, s ktorou sa neskôr oženil, keď opustila Harrisona pre jeho drogovú závislosť. Aj on znovu prepadne drogám a alkoholu, no napriek tomu ešte koncertuje (Concert for Bangladesh, 1971). Po tomto koncerte sa vytratí na 2 roky z verejného života.

V roku 1988 sa rozvádza s Pattie Boydovou. Po návrate skladá filmovú hudbu, koncertuje a venuje sa charitatívnej činnosti. V roku 2002 sa oženil s Meliou Mc Enery, s ktorou má 3 dcéry. V roku 1991 sa mu zabil pádom z mrakodrapu v New Yorku syn Conor, ktorého matkou bola talianska modelka Lory Del Santo. Po tejto tragédii napísal svoju najznámejšiu baladu „Tears In Heaven".

Je držiteľom 6 cien Grammy. Vydal 17 sólových albumov, 27 singlov a spolupracoval na ďalších 17 albumoch.

Dr.Štefan "Cicis" Rencz

Skladatelská filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2015 Eric Clapton: Live at the Royal Albert Hall (koncert)
2007 Eric Clapton: Live in San Diego (koncert)
2004 Very Best of Cher: The Video Hits Collection, The
1998 Blues Brothers 2000
1991 Cream: Strange Brew
1985 Water
1975 Tommy
1968 Det var en lørdag aften

Dokumentární

2017 Eric Clapton: Life in 12 Bars
2016 Soundbreaking - Stories from the Cutting Edge of Recorded Music (TV seriál)
2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
Back Beat (TV seriál) - a.z.
Back Beat - John Mayall (E08) (epizoda) - a.z.
Back Beat - Yardbirds (E07) (epizoda) - a.z.
2014 Nathan East: For the Record
Play It Loud: The Story of Marshall (TV film) - a.z.
2013 Eric Clapton's Crossroads Guitar Festival 2013
Pavarotti - hlas pro věčnost (TV film)
12-12-12
2012 B. B. King
Beware of Mr. Baker
Paul McCartney: Kisses On The Bottom (koncert)
12-12-12: The Concert for Sandy Relief (koncert)
2011 George Harrison: Living in the Material World
The Love We Make
Toots and the Maytals Reggae Got Soul (TV film)
2009 Jeff Beck Performing This Week... Live at Ronnie Scotts (koncert)
25 let Rokenrolové síně slávy (koncert)
2008 Sedm epoch rocku (TV seriál)
2007 Crossroads Guitar Festival (koncert)
2006 Blind Faith: London Hyde Park 1969
Classic Albums: Cream - Disraeli Gears
2005 Cream: Royal Albert Hall, London May 2-3-5-6 2005 (koncert)
To Tulsa and Back: On Tour with J.J. Cale
Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2004 Crossroads Guitar Festival (koncert)
Musikprogrammet - programmet om musik (TV seriál) - a.z.
Pavarotti - The Last Tenor (TV film)
The Rise of the Celebrity Class (TV film)
Zu & Co Live at Royal Albert Hall (koncert)
2003 Concert for George (koncert)
Tom Dowd & the Language of Music
2002 Eric Clapton!
Eric Clapton na rozcestí (TV film)
Eric Clapton: One More Car, One More Rider - Live on Tour 2001 (koncert)
Party at the Palace: The Queen's Concerts, Buckingham Palace (koncert)
1999 Clapton Chronicles: The Best of Eric Clapton
Eric Clapton & Friends in Concert
Telling the Story of Us (TV film)
1997 All-Star Concert for Montserrat (koncert)
Eric Clapton: Live in Hyde Park (koncert)
1996 Joe Cocker: Have a Little Faith
Rolling Stones Rock and Roll Circus, The (koncert)
1995 Antologie Beatles (TV seriál) - a.z.
Eric Clapton: Nothing But the Blues: An 'In the Spotlight Special' (TV film)
History of Rock 'N' Roll, Vol. 6, The (TV film)
1993 Fresh Cream - Live
1992 The Search for Robert Johnson (TV film)
Unplugged: Eric Clapton (koncert)
1991 Eric Clapton: 24 Nights (koncert)
Two Rooms: A Tribute to Elton John & Bernie Taupin (koncert)
1988 Nelson Mandela 70th Birthday Tribute (koncert)
Prince's Trust Rock Gala, The (koncert)
1987 Chuck Berry: Ať žije Rock and Roll
1986 Eric Clapton and Friends (koncert)
Prince's Trust Rock Gala: 10th Birthday, The (koncert)
1980 Eric Clapton and His Rolling Hotel
1978 Poslední valčík (koncert)
1973 Jimi Hendrix
1969 Cream's Farewell Concert (koncert)
John Lennon and the Plastic Ono Band - Sweet Toronto (koncert)
1968 All My Loving (TV film)

TV pořady

2009 The Jay Leno Show (TV pořad)
2006 Mulatschag (TV pořad)
1993 Jools's Hootenanny (TV pořad)
1992 Later... With Jools Holland (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1971 Old Grey Whistle Test, The (TV pořad)
1967 Bouton Rouge (TV pořad)
1965 Beat-Club (TV pořad)
1963 Ready, Steady, Go! (TV pořad)

Hudební videoklipy

1994 Cher, Chrissie Hynde & Neneh Cherry feat. Eric Clapton: Love Can Build a Bridge (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(43)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace