foto

Robert Hays

  • nar. 24.7.1947 (70 let)
    Bethesda, Maryland, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Ten chlápek z PŘIPOUTEJTE SE, PROSÍM!“ Robert Hays se narodil 24. července 1947 v marylandské Bethesdě. Absolvent státní univerzity v San Diegu a veterán sanfranciské divadelní scény zahájil svou filmovou kariéru v polovině 70. let na televizní obrazovce. Přes vedlejší role v několika televizních filmech (např. YOUNG PIONEERS, 1976) se koncem dekády propracoval k hlavní roli v úspěšném, ale jen krátce vysílaném sitcomu stanice ABC ANGIE (1979-1980).

Ještě během natáčení ANGIE Hays debutoval na filmovém plátně v bláznivé parodii Jona Abrahamse a bratrů Zuckerových (nejen) na letištní katastrofické filmy PŘIPOUTEJTE SE, PROSÍM! (1980). Ztvárnil tu svou životní roli traumatizovaného vojenského ex-pilota Teda „už nikdy se nepřenesu přes Macho Grande“ Strikera, který, ačkoliv se zapřísahal, že už nikdy nebude létat a má velké „problémy s pitím“, se stává jedinou nadějí pasažérů dopravního letadla, jehož piloti se přiotrávili zkaženým jídlem. Hays v roli exceloval a o dva roky později si ji zopakoval ve volném pokračování lakonicky nazvaném PŘIPOUTEJTE SE, PROSÍM! 2. To sice v závěrečných titulcích slibovalo v té době skutečně plánovaný třetí díl, ale po průměrném ohlase dvojky se od jeho natočení rychle upustilo.

Bohužel, ačkoliv měl po druhém PŘIPOUTEJTE SE, PROSÍM! našlápnuto k hvězdné kariéře, vinou mnoha špatných scénářů a hlavních rolí v dalších předčasně ukončených seriálech jako byl STARMAN (1986), založený na stejnojmenném filmu nebo sitcom FM (1989), se Hays postupně vytratil z diváckého povědomí. Z jeho dalších filmů, které běžely i u nás, jmenujme povídkový film na motivy Stephena Kinga KOČIČÍ OKO (1985, prostřední povídka Římsa), akční komedii FIFTY/FIFTY (1992), disneyovku NEUVĚŘITELNÁ CESTA (1993) a její pokračování NEUVĚŘITELNÁ CESTA 2: ZTRACENI V SAN FRANCISKU (1996) a televizní SMRTÍCÍ INVAZI (1995). V kině jsme ho mohli naposledy vidět ve vedlejší roli dramatu Roberta Altmana DR. T A JEHO ŽENY s Richardem Gere.

Josef "choze" Blažek

Herecká filmografie

Filmy

2016 Boonville Redemption
2014 Sharknado 2 (TV film)
2013 Paranormal Movie
2008 Suprhrdina
2007 Universal Remote
2005 Freezerburn
2004 Louskáček a Myší král
2002 Věřte, nevěřte (TV film)
2001 Alex in Wonder
Pejskové (TV film)
2000 Deadly Appearances (TV film)
Dr. T a jeho ženy
1999 Americký ocásek 4 - Záhadná příšera
1998 Třicet let života (TV film)
1997 I'll Be Home for Christmas (TV film)
1996 Atentát (TV film)
Christmas Every Day (TV film)
Neuvěřitelná cesta 2: Ztraceni v San Francisku
Únos (TV film)
1995 Cyber Bandits
Danielle Steel: Moji synové (TV film)
Smrtící invaze (TV film)
1994 Souboj policajtů
Žádný dezert tati, než posekáš trávu
1993 Basic Values: Sex, Shock & Censorship in the 90's (TV film)
Neuvěřitelná cesta
Partners (TV film)
1992 Fifty Fifty
Horká čokoláda
1990 Running Against Time (TV film)
V dobrém i zlém
1988 Manželské etudy
1987 Vražda podle předlohy (TV film)
1985 Kočičí oko
1984 Mister Roberts (TV film)
Scandalous
1983 Bláznivá láska
Plášť do deště
1982 Day the Bubble Burst, The (TV film)
Fall of the House of Usher, The (TV film)
Připoutejte se, prosím! 2
1981 California Gold Rush (TV film)
Take This Job and Shove It
Utilities
1980 Girl, the Gold Watch & Everything, The (TV film)
Připoutejte se, prosím!
1978 Almost Heaven (TV film)
The Initiation of Sarah (TV film)
Will Rogers: Champion of the People (TV film)
1977 Delta County, U.S.A. (TV film)
1976 Young Pioneers (TV film)
Young Pioneers' Christmas (TV film)

TV seriály

2000 Bette (TV seriál)
1998 Kelly Kelly (TV seriál)
1996 Všichni starostovi muži (TV seriál)
1994 Iron Man (TV seriál)
1993 Cutters (TV seriál)
1989 FM (TV seriál)
1986 Starman (TV seriál)
1979 Angie (TV seriál)
1978 Young Pioneers, The (TV seriál)
1975 The Blue Knight (TV seriál)

Dokumentární

2015 Lord of the Freaks

TV pořady

2000 To Tell the Truth (TV pořad)
1980 Battle of the Network Stars VIII (TV pořad)
1979 Battle of the Network Stars VII (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

1986 Starman (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace