Reklama

Reklama

Máša Rodenová

Máša Rodenová

nar. 15.07.1913
Praha, Rakousko-Uhersko

zem. 1998
Praha, Československo

Biografie

Je bohužel smutné, že velká skupina herců 30. let 20. století, jsou dnes zapomenutí, a ani nepřipomínáni. To se může říct o herečce uváděné jako Máša Rodenová, Máša Franková či Máša Rodenová - Franková. Narodila se v Praze v Nuslíc jako Marie Franková. Umělecké jméno Rodenová jí vymyslel herec a divadelní ředitel Jiří Sedláček.

Již, jako malá vystupovala v různých dětských souborech a hrála dětské role v Tylově divadle (dnes divadlo na Fidlovačce), později studovala na konzervatoři, kterou však nedokončila, nastoupila totiž do angažmá v Tylově divadle. Hrála a zpívala však i ve Švandově divadle na Smíchově, v Malé operetě Mirko Bukovského, v Uránii v Holešovicích, hostovala ve Vinohradském divadle, působila i jako recitátorka. Hrála příležitostně v divadle Vl. Buriana, jezdila po Čechách i po Slovensku, na divadelní zájezdy, hrála se stréčkem Křópalem (Valentin Šindler), aj. Její kariéra do roku 1945, tak byla velmi bohatá.

Největší úspěch jí přinesli divadelní hry „Hanácká krev“, „Dům u zlatého klíče“ v divadle Akropolis. Bohužel její úspěšná kariéra po roce 1945 vzala za své, sice občas vystoupila na různých koncertech či společenských večerech, ale řádné angažmá již nedostala. Po onemocnění hlasivek nastoupila po roce 1949 jako obsluhující k hotelům a restauracím v Praze, kde měla možnost vystupovat v kulturních vložkách.

Po těžkém úrazu v roce 1962 odešla do invalidního důchodu, později ještě vystupovala na různých estrádách a zábavách pro důchodce. Z jejího soukromí, víme, že byla provdaná, jako Havlíková.

S filmem bohužel do kontaktu moc nepřišla. V letech 1933 až 1935 se objevila ve třech projektech, v roce 1933 si zazpívala ve filmu Strýček z Ameriky, kde si zahrála epizodku nevěsty. V tomto roce si ještě v reklamním snímku Vůně domova zahrála Lidušku Novákovou, dceru vdovy Novákové (Ella Nollová).

Rok 1935 byl jejím posledním rokem, kdy filmovala. Její poslední role byla zároveň její největší. Ve filmu Barbora řádí s Antonii Nedošinskou v hlavní roli si zahrála její dceru Julču. Ač byla divadelní herečkou až do roku 1945, tak ve filmu již žádnou roli nedostala. Zemřela během roku 1998, v roce svých vysokých 85. narozenin. Bohužel zda se jich dožila není známo, jelikož přesné datum se nepodařilo dohledat.

JA.RO.KO.

Herečka

Filmy
1935

Barbora řádí

1934

Žena, která ví, co chce

1933

Strýček z Ameriky

Krátkometrážní
1933

Vůně domova

Ovládací panel

Reklama

Reklama