foto

Slávka Hozová

  • nar. 7.7.1944 (74 let)
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Česká herečka Slávka Hozová (vlastním jménem Miroslava) je známá též pod rodným příjmením Špánková a svou uměleckou dráhu zasvětila především divadlu, můžeme ji ale znát i z několika televizních a filmových rolí. Je rodačkou z Prahy a herectví vystudovala na DAMU (1961-1965), jejími pedagogy byli například Vítězslav Vejražka nebo Ilja Prachař. Již za studií se začala objevovat i před kamerou a vedlejší dívčí role vytvořila například ve filmech NA LANĚ (1963) nebo PERLIČKY NA DNĚ (1965).

Po dokončení studií působila dvě sezóny v Divadle Petra Bezruče v Ostravě (1965-1967), větší příležitosti na jevišti jí přineslo krátké působení v Divadle Vítězného února (nynější Klicperovo divadlo) v Hradci Králové. Tady sice strávila jen jeden rok (1967-1968), odehrála ale několik titulních ženských rolí (Maryša, Manon Lescaut). V roce 1968 se vrátila do Prahy a dlouholeté angažmá získala v Divadle S. K. Neumanna. Také tady dostávala řadu příležitosti ve velkých rolích světových dramat (Vojna a mír, Jeptiška, Smutek sluší Elektře) i v českém repertoáru (Dvaasedmdesátka, Filozofská historie).

I když od konce šedesátých let hrála v oblíbeném pražském divadle, před kamerou se objevovala jen zřídka. Menší role jí přinesly různé televizní inscenace a seriály, na velkém plátně se připomněla ve vedlejší roli vězenkyně Jiřiny ve filmu … A POZDRAVUJI VLAŠTOVKY (1972). Z pohádkového žánru v televizi i filmu se sluší připomenout menší roli Bětky ve filmu JAK SE BUDÍ PRINCEZNY (1977), za zmínku stojí i postava maminky, v níž vytvořila manželskou dvojici s Vladimírem Menšíkem ve zpracování povídek Oty Pavla ZLATÍ ÚHOŘI (1979).

V nostalgickém příběhu ze Žižkova POLOČAS ŠTĚSTÍ (1984) byla manželkou Josefa Vinkláře, jako paní Ječmenová byla partnerkou Josefa Somra v oblíbených komediích JAK SVĚT PŘICHÁZÍ O BÁSNÍKY (1982) a JAK BÁSNÍKŮM CHUTNÁ ŽIVOT (1987). Mezitím ji znovu zviditelnila i televize a v seriálu SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE (1986) hrála velkou roli Fanynky Herálcové, která po ovdovění titulního hrdiny (Luděk Munzar) pečuje o jeho početnou rodinu. Kromě televize a nepočetných příležitostí ve filmu se začala uplatňovat také v dabingu, kromě řady vedlejších postav ve filmech z různých zemí namluvila například titulní postavu v populárním americkém sitcomu ROSEANNE (1988; český dabing 1995).

Její domovská scéna změnila po roce 1989 název na Divadlo pod Palmovkou, i nadále zde Slávka Hozová hrála velké role, titulní úloha jí připadla například v Lorcově dramatu Dům doni Bernardy (1995), za připomenutí stojí i její účast ve hrách Tennessee Williamse (Kočka na rozpálené plechové střeše, Tramvaj do stanice Touha). I Slávku Hozovou nicméně v devadesátých letech postihl nedostatek práce v divadle, proto v roce 1996 stála u zrodu projektu Tyjátr na káře, s nímž každý rok v létě vystupovala na otevřených scénách, hradních nádvořích, náměstích i loukách. Poměrně úspěšně s tímto poloamatérským souborem spolupracovala deset let, v poslední době jako režisérka a manažerka vede amatérské Divadlo na Vísce v Hořovicích, s nímž často vystupuje na přehlídkách ochotnických divadel.

Nedaleko svého současného hlavního působiště v Hořovicích dnes Slávka Hozová také žije, již před lety odešla z Prahy na chalupu ve vesnici Rpety. Před kameru se zatím naposledy postavila v menší roli zdravotní sestry v televizním filmu NEVLASTNÍ BRATR (2006).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2000 Hodina pravdy (TV film)
1997 Čas jeřabin (TV film)
1992 Kačenka a strašidla
Komu šplouchá na maják (TV film)
Osvětová přednáška v Suché Vrbici (TV film)
1991 Hledání v bílém obdélníku (TV film)
Přes padací mosty (TV film)
1988 Případ se psem (TV film)
1987 Jak básníkům chutná život
Večerní svítání (TV film)
1986 Ahoj sídliště (TV film)
1985 Duhová kulička (TV film)
1984 Poločas štěstí
1983 Navždy do dálek Tichomoří (TV film)
1982 Jak svět přichází o básníky
1981 O Vánocích už nechci slyšet ani slovo (TV film)
1980 Muž přes palubu
1979 Zlatí úhoři (TV film)
1978 Nechci nic slyšet
1977 Jak se budí princezny
Poslední zkouška (TV film)
1976 Jeden stříbrný
Když vyjí vlci (TV film)
1975 Agneska (TV film)
Škaredá dědina
1974 Honza a Růžová panenka (TV film)
Všechno nejlepší (studentský film)
1973 Kost v krku (TV film)
1972 ...a pozdravuji vlaštovky
1965 Perličky na dně
1964 Strakatí andělé
1963 Na laně

TV seriály

2006 Oběti (TV seriál)
Nevlastní bratr (E07)
1995 Muž v pozadí (TV seriál)
1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)
Prověrky (E11)
Řádná dovolená (E10)
Trápení (E09)
další epizody (6)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1985 Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
Jubileum (E13)
Nedělní směna (E12)
Ochranná značka (E11)
další epizody (13)
1983 Doktor z vejminku (TV seriál)
Býk na žír (E05)
1972 Jana Eyrová (TV seriál)
1971 Bakaláři (TV seriál)

Dokumentární

2017 Ladislav Mrkvička (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace