foto

László Márkus

  • nar. 10.6.1927
    Budapešť, Maďarsko
  • zem. 30.12.1985 (58 let)
    Budapešť, Maďarsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Márkus László, maďarský divadelný a filmový herec. Matka Fleischmann Margita pochádzala zo zámožnej bratislavskej rodiny, otec je majiteľom mlynov a obchodník s drevom, s ktorým sa zoznámila v Budapešti. Už ako 6-ročný vyhlásil, že bude hercom a škola ho zaujímala iba okrajovo. Všetok svoj voľný čas trávil v kine Lloyd v susedstve ich domu. V rokoch 1934-1945 navštevoval rôzne internátne školy v Kecskeméte, Szegede, Budapešti a vo Viedni, ale učil sa iba tak aby „prešiel”. Otcova firma Sylvánia prosperovala a na syna zostávalo stále menej času. Nakoniec aj rodičia sa navzájom odcudzili a v roku 1938 rozviedli. László zostal s matkou v Budapešti a otec presunul svoje obchody do Szegedu. Postavil si tam dom a znovu sa oženil. O rodinu sa staral iba finančne.

Vojnu prežil Márkus v Budapešti, vrátane dvanástich transportov na breh Dunaja, kde „Nyilašovci” (maď. fašistická strana) popravovala židov a hádzala ich do vody. Po vojne sa sťahuje k otcovi do Szegedu dokončiť gymnázium. Tam by asi "nyilasovské" obdobie neprežil, nakoľko všetkých židov včetne macochy odvliekli do táborov. V Sezegede začal súkromne študovať u riaditeľa národného divadla Lehotayiho, od ktorého dostal 21. decembra 1945 prvú úlohu v národnom szegedínskom divadle v Zilahyho hre „Tizrnkettedik óra" (Dvanásta hodina). Medzitým konečne dokončil aj miestne gymnázium a v roku 1947 sa presťahoval do Budapešti.

Tu začal u profesora Lehotay Árpáda študovať na Divadelnej a fimovej akadémii, ktorú ukončil v roku 1951. V druhom ročníku ho chceli vyhodiť pre „buržoázno-malomeštiacky" pôvod, ale v komisii sediaci známy komunistický herec a pedagóg Major Tamás a Hont Ferenc sa zaňho zaručili.

1. novembra 1951 nastupuje do Debrecínskeho divadla Csokonay. V roku 1957 po maďarskej revolúcii dochádza k zmenám vo vedení divadiel a Téri Árpád je z divadla Csokonay v Debrecíne poslaný do Budapešti. Na žiadosť známeho režiséra Zoltána Várkonyiho berie so sebou Márkusa a Mensárosa. Až do smrti je členom divadla Madách v hlavnom meste. Na jeseň roku 1975 ťažko ochorel, operovali ho v roku 1982, zotavil sa a začal znova naplno hrať.

30. decembra 1985, po skončení nahrávania sivestrovského programu, ho našli mŕtveho v šatni (zlyhanie srdca). Bol to všestranný umelec, hral dramatické, komediálne aj kabaretné úlohy, daboval kreslené filmy a spieval šanzóny. Vytvoril vyše 100 divadelných a filmových rolí. Bol viackrát vyznamenaný: Cena Jászai Mari (1956,1963,1972), Zaslúžilý umelec (1976), Vynikajúci umelec (1980), Kossuthova cena (1983).

Dr.Štefan "Cicis" Rencz

Herecká filmografie

Filmy

1979 A kisfiú meg az oroszlánok (TV film)
Szávitri, az asszonyi hüség dicsérete (TV film)
1978 A zebegényiek (TV film)
Dóra jelenti
Krétakör (TV film)
1977 Pokušení
1976 A szabin nök elrablása (TV film)
Fantómovy dukáty
Pátá pečeť
1975 János király (TV film)
Lili bárónő (TV film)
Muzsika az éjszakában (TV film)
1973 Az 1001. kilométer (TV film)
Od vítězství k vítězství
1972 A fönök (TV film)
1971 Régi idők mozija (TV film)
1970 Csak egy telefon
1969 A Hanákné ügy (TV film)
Régi nyár (TV film)
1968 Valaki csenget (TV film)
1967 A múmia közbeszól
A százegyedik szenátor I (TV film)
A százegyedik szenátor III (TV film)
Társasjáték (TV film)
1966 Uherský magnát
1964 A pénzcsináló 
Másfél millió
1962 Epeios akció (TV film)
Manželství na dostatečnou
Neděle ve všední den
Poslední večeře
Všichni jsou nevinní?
1961 Dva poločasy v pekle
Egy régi villamos
1960 A megfelelö ember
A Noszty fiú esete Tóth Marival
Důstojnická čest
Égrenyíló ablak
Město bez tváře
Nabídka k sňatku
Rangon alul
Směr Budapešť
1959 Bezesná léta
Kard és kocka
Szombattól hétfőig
1958 La belle et le tzigane
Szent Péter esernyője
Železný květ
1957 Dvojí sukno
O půlnoci
1952 Tankista Andráš

TV seriály

1986 Vackor az első bében (TV seriál) - vyp.
1982 A névtelen vár (TV seriál)
1981 Petöfi (TV seriál)
1972 Kiskirályok (TV seriál)
1971 Za hodinu jsem zpátky (TV seriál)
1970 Kukori és Kotkoda (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace