foto

Marián Mitaš

  • nar. 24.9.1980 (39 let)
    Považská Bystrica, Slovensko, Československo

Biografie

Po skončení gymnázia odišiel v roku 1999 študovať do Bratislavy na Vysokú školu múzických umení do ročníka pod vedením prof. Hubu a prof. Vášáryovej, z ktorého neskôr prestúpil na katedru bábkohereckej tvorby rovnako na VŠMU v Bratislave.

Počas štúdia bábkoherectva sa okrem školských projektov, ako napr. adaptácia erbenovej Kytice, či slovensko-český projekt, v spolupráci s DAMU Praha Pekný Deň, zúčastňoval aj na realizácii predstavení svojho pôvodného ročníka z katedry hereckej tvorby. Zelený papagáj pod vedením režiséra Kamila Žišku z Trnavského Túlavého divadla, alebo absolventské predstavenie KHT: A.P.Cechov - Platonov pod vedením režiséra Mariána Amslera. Štúdium bábkoherectva Marian Mitaš zavŕšil tvorbou postavy Bombastína v rozšafnej commedii dell' arte pod vedením Pavla Uhra. Najväčšou skúsenosťou a zážitkom pre Mariána ale bola spolupráca na adaptácii textu J.A, Pitínskeho - Izbička, kde sa na jednom javisku stretol so svojou učiteľkou Adelou Gáborovou, Petrom Šimunom a kolegami Elenou Spaskovou a Danom Heribanom.

V súčasnosti je Marián Mitaš členom kočovného súboru Dezorzovho lútkového divadla, ktoré našlo svoje útočisko na Adyho lodi, kotviacej na petržalskej strane Dunaja a každý mesiac tu uvádza svoju "fest spectaculare marionette total comedy horror show" DESPERANDUĽA či strašlivá spláta pýchy i márnivej nádharnosti. Bábkové predstavenia pre deti, v ktorých Marián účinkuje, môžete vidieť v Bratislavskom bábkovom divadle.

Zdroj: Presskit k seriálu Mesto tieňov

Herecká filmografie

Filmy

2020 Hranice
Kryštof
Příliš osobní známost
2019 Ostrým nožem
Skleněný pokoj
2018 Toman
Výlet (studentský film)
Zoufalé ženy dělají zoufalé věci
2017 DOGG
Milada
Úkryt v zoo
2015 Domácí péče
2014 B moll (studentský film)
Bazén (studentský film)
2013 Kandidát
Křehkost (studentský film)
Stela (studentský film)
2011 Dům
Viditelný svět
2007 Tričko
2003 Čas vlků

TV seriály

2020 Hniezdo (TV seriál)
Episode 12 (E12)
Episode 11 (E11)
Episode 8 (E08)
další epizody (10)
Jenny (TV seriál)
Episode 10 (E10)
Episode 9 (E09)
Episode 8 (E08)
další epizody (10)
2019 Kuchyňa (TV seriál)
Episode 10 (S02E10)
Episode 9 (S02E09)
2018 Inspektor Max (TV seriál)
Hračka (E01)
Milenky (TV seriál)
Epizoda 12 (E12)
Epizoda 11 (E11)
Epizoda 10 (E10)
další epizody (12)
Oteckovia (TV seriál)
Episode 26 (S01E26)
Episode 12 (S01E12)
Episode 11 (S01E11)
další epizody (13)
2015 Tajné životy (TV seriál)
Epizoda 6 (S01E06)
Legenda (TV seriál)
Příběh Gabi Miškové (S02E09)
2014 Ochránci (TV seriál)
2013 Kolonáda (TV seriál)
Pravdivé príbehy s Katkou Brychtovou (TV seriál)
2012 Búrlivé víno (TV seriál)
Horúca krv (TV seriál)
Mesto tieňov (TV seriál)
Biele mäso (S02E10)
Vražedná sieť (S02E09)
Sladká smrť (S02E08)
další epizody (10)
2011 Dr. Ludsky (TV seriál)
Čistý byznys (E04)
2010 Kriminálka Staré Město (TV seriál)
Případ vysmátého muže (S01E02)
2009 Deti Panelu (TV seriál)
Odsouzené (TV seriál)
Rádio (TV seriál)
2008 Mesto tieňov (TV seriál)
Nebezpečné vzťahy (S01E10)
Sériový vrah (S01E09)
Únos (S01E08)
další epizody (10)
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)

Dokumentární

2011 Film o filmu: Dům (TV film)

Divadelní záznam

2017 Doktor Macbeth (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2016 Deň otvorených dverí 2016 (TV pořad)
Dobre vedieť! (TV pořad)
Ostrov (TV pořad)
2014 Čo ja viem (TV pořad)
2013 Milujem Slovensko (TV pořad)