foto

Ruben Östlund

  • nar. 13.4.1974 (46 let)
    Styrsö, Göteborgs och Bohus län, Švédsko

Biografie

Ruben Östlund pochází z malého ostrova Styrsö u západního pobřeží Švédska. Zapálený lyžař mezi lety 1995 a 1998 začínal s filmy Free Radicals 1–3, které přinesly zbrusu nový způsob natáčení zimních sportů. Od roku 1998 studoval film na göteborgské univerzitě. V roce 2004 natočil svůj celovečerní hraný debut Gitarrmongot. Snímek o tom, jak si lidé hledají své místo ve společnosti, získal o rok později na festivalu v Moskvě Cenu FIPRESCI. Natočil také krátký film Scen nr: 6882 ur mitt liv (2006), který vyhrál cenu UIP v Edinburghu a byl nominován na nejlepší švédský krátký film roku. Film V moci davu je jeho druhý celovečerní film.

Zdroj: MFF Karlovy Vary 2008

Scenáristická filmografie

Filmy

2020 Downhill - původní scénář
2017 Čtverec
2014 Vyšší moc
2011 Hra
2010 Incident v bance
2008 V moci davu
2005 Scéna z mého života č. 6882
2004 Mongoloid s kytarou

Dokumentární

2001 Låt dom andra sköta kärleken

Režijní filmografie

Střihačská filmografie

Kameramanská filmografie

Herecká filmografie

Producentská filmografie

Host

TV pořady

2013 Nordisk prisgalla (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(35)