foto

Jiří Strach

  • nar. 29.9.1973 (43 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ačkoli je Jiřímu Strachovi teprve něco přes 30, je již několik let jedním z nejobsazovanějších a v kontrastu se svým příjmením je považován za jednoho z našich nejlaskavějších českých režisérů. Narodil se 29. září 1973 v Praze. V roce 1999 ukončil studium na pražské FAMU, obor hraná režie. Ještě než školu dodělal, už točil první celovečerní věc pro ČT, kterou pak použil jako "absolvenťák" (SVĚDECTVÍ, 1997).

Přestože je jeho herecká filmografie bohatší než režijní, podle svých slov ho hraní moc nebere a raději sedí na režisérské židli. Velmi brzy začal mít dojem, že na herectví nemá vlohy a že jsou talentovanější, tak skočil na režii. Velkým impulsem k tomu rozhodnutí bylo setkání s režisérem Zdeňkem Sirovým.

Strachův dvoudílný snímek OPERACE SILVER A (2007), který před časem kritizovali veteráni odboje za "neuctivý " obraz válečných hrdinů, kraloval udílení televizních cen Elsa 2007. Navíc režisérově štědrovečerní pohádce ANDĚL PÁNĚ (2007) stačilo 2,4 milionu diváků, aby se stala vůbec nejsledovanějším z českých hraných děl roku.

Tomáš "hippyman" Tesař

Režijní filmografie

Filmy

2018 Dlouhý, Široký a Bystrozraký
Sedmikostelí
2016 Anděl Páně 2
2015 Svatojánský věneček (TV film)
2014 Osmy (TV film)
2012 Setkání s hvězdou: Dagmar Havlová (TV film)
Šťastný smolař (TV film)
Vrásky z lásky
2011 Santiniho jazyk (TV film)
Setkání s hvězdou: Jana Hlaváčová (TV film)
2008 BrainStorm (TV film)
2007 O dívce, která šlápla na chléb (TV film)
Operace Silver A (TV film)
Překažené dostaveníčko
Tři životy (TV film)
2005 Anděl Páně
Povodeň (TV film)
2003 Probuzená skála (TV film)
2002 Vyvraždění rodiny Greenů (TV film)
2001 Vůně vanilky (TV film)
2000 Na zámku (TV film)
1998 Genij vlasti (TV film)
Mladý chemik (TV film)
1997 Rodinné šperky (TV film)
Svědectví (TV film)
Širák (TV film)
1995 Klekání zvoníme (TV film)

TV seriály

2017 Labyrint (TV seriál)
Epizoda 7 (S02E07)
Epizoda 6 (S02E06)
Epizoda 5 (S02E05)
další epizody (7)
2015 Labyrint (TV seriál)
Epizoda 7 (S01E07)
Epizoda 6 (S01E06)
Epizoda 5 (S01E05)
další epizody (7)
2012 Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
Ztracená brána (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
2009 Ďáblova lest (TV seriál)
Brána nebes (E03)
Vražedný kód (E02)
Noc hadů (E01)
2004 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)

Dokumentární

2009 Lucie Bílá Best of Video
Neobyčejné životy (TV seriál)
2005 Karel Otčenášek, arcibiskup (TV film)
Tomáš kardinál Špidlík (TV film)

TV pořady

2017 Pohádky krále Jiřího (TV pořad)
2011 Václav Havel a Dominik Duka: společný výslech (TV pořad)
1997 Bakaláři 1997 (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)

Hudební videoklipy

2007 Lucie Bílá - Miluji tě (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Filmy

2016 Jak básníci čekají na zázrak
2011 Santiniho jazyk (TV film)
2009 Ať žijí rytíři!
2007 Kolotoč (TV film)
Muž a stín (TV film)
2005 Kousek nebe
2004 Nadměrné maličkosti: Léčba neklidem (TV film)
2002 Chlípník (TV film)
2001 Elixír a Halíbela (TV film)
Vohnice a Kiliján (TV film)
Zázračné meče (TV film)
2000 Český Robinson (TV film)
Zvonící meče (TV film)
1999 Nedělejte ze mě vola (TV film)
Strašidlo (TV film)
Tom v kozí kůži (TV film)
1998 Ex offo (TV film)
Mladý chemik (TV film)
Rozloučení (TV film)
Skříň (TV film)
Vše pro firmu (TV film)
Zkřížené meče (TV film)
1997 Romeo, Julie a tma (TV film)
Ukradený automobil (TV film)
1996 Bumerang
Lotrando a Zubejda
1995 Bubáci pro všední den (TV film)
Netrpělivost srdce (TV film)
1994 Učitel tance
1990 Houpačka
Pějme píseň dohola
1989 Cesta na jihozápad
Evropa tančila valčík
Království za kytaru
1988 Pražské tajemství
1987 Páni Edisoni
1986 Není sirotek jako sirotek
Smrt krásných srnců
1985 Mít někoho do deště (TV film)
Veronika
1984 Vyhrávat potichu

TV seriály

2015 Labyrint (TV seriál)
Epizoda 7 (S01E07)
2012 Ztracená brána (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
Básník (E01)
2010 Cukrárna (TV seriál)
2009 Ať žijí rytíři! (TV seriál)
Poste restante (TV seriál)
2007 Hraběnky (TV seriál)
Trapasy (TV seriál)
2005 Dobrá čtvrť (TV seriál)
Ulice (TV seriál)
2004 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2003 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
Strážce duší (TV seriál)
2001 Duch český (TV seriál)
2000 Případy detektivní kanceláře Ostrozrak (TV seriál)
To jsem z toho jelen (TV seriál)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
1994 Bylo nás pět (TV seriál)
Cesta do Indie a zpět (E06)
Pokoj lidem dobré vůle (E04)
1993 Správná šestka (TV seriál)
Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
Cestou do synagogy (E03)
1992 Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
Kavárna Daubner (E02)
1988 Druhý dech (TV seriál)
1987 Heimatmuseum (TV seriál)
Křeček v noční košili (TV seriál)

Dokumentární

2016 Film o filmu: Anděl Páně 2 (TV film)
2012 Film o filmu Vrásky z lásky (TV film)
2011 Bohdalka je NAŠE (TV film)
2009 Film o filmu Ďáblova lest (TV film)
Neobyčejné životy: Jiřina Bohdalová (TV film)
1999 Osudy hvězd: Strach má velké uši... Jiří Strach (TV film)

TV pořady

2016 Český lev 2015 (TV pořad)
Jak jsem zničil 56. Zlín Film Festival (TV pořad)
2014 DVTV (TV pořad)
2013 Kurňa, co to je? (TV pořad)
2012 Zrcadlo tvého života (TV pořad)
7 pádů Honzy Dědka (TV pořad)
2011 Uchem jehly (TV pořad)
2010 VIP zprávy (TV pořad)
2008 Intimní zpověď (TV pořad)
Zoom (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
2005 Veselé vánoční (pří)hody (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
1998 Sama doma (TV pořad)
1994 Televizní noviny (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

2016 Anděl Páně 2

TV seriály

2012 Ztracená brána (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)

Dokumentární

2009 Neobyčejné životy (TV seriál)

Hudební videoklipy

2007 Lucie Bílá - Miluji tě (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 074)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace