foto

Jiří Strach

  • nar. 29.9.1973 (45 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ačkoli je Jiřímu Strachovi teprve něco přes 30, je již několik let jedním z nejobsazovanějších a v kontrastu se svým příjmením je považován za jednoho z našich nejlaskavějších českých režisérů. Narodil se 29. září 1973 v Praze. V roce 1999 ukončil studium na pražské FAMU, obor hraná režie. Ještě než školu dodělal, už točil první celovečerní věc pro ČT, kterou pak použil jako "absolvenťák" (SVĚDECTVÍ, 1997).

Přestože je jeho herecká filmografie bohatší než režijní, podle svých slov ho hraní moc nebere a raději sedí na režisérské židli. Velmi brzy začal mít dojem, že na herectví nemá vlohy a že jsou talentovanější, tak skočil na režii. Velkým impulsem k tomu rozhodnutí bylo setkání s režisérem Zdeňkem Sirovým.

Strachův dvoudílný snímek OPERACE SILVER A (2007), který před časem kritizovali veteráni odboje za "neuctivý " obraz válečných hrdinů, kraloval udílení televizních cen Elsa 2007. Navíc režisérově štědrovečerní pohádce ANDĚL PÁNĚ (2007) stačilo 2,4 milionu diváků, aby se stala vůbec nejsledovanějším z českých hraných děl roku.

Tomáš "hippyman" Tesař

Režijní filmografie

Filmy

2019 Dlouhý, Široký a Bystrozraký
Klec (TV film)
Sedmikostelí
2016 Anděl Páně 2
2015 Svatojánský věneček (TV film)
2014 Osmy (TV film)
2012 Vrásky z lásky
Šťastný smolař (TV film)
2011 Santiniho jazyk (TV film)
2008 BrainStorm (TV film)
2007 O dívce, která šlápla na chléb (TV film)
Operace Silver A (TV film)
Překažené dostaveníčko
Tři životy (TV film)
2005 Anděl Páně
Povodeň (TV film)
2003 Probuzená skála (TV film)
2002 Vyvraždění rodiny Greenů (TV film)
2001 Vůně vanilky (TV film)
2000 Na zámku (TV film)
1998 Genij vlasti (TV film)
Mladý chemik (TV film)
1997 Rodinné šperky (TV film)
Svědectví (TV film)
Širák (TV film)
1995 Klekání zvoníme (TV film)

TV seriály

2018 Labyrint (TV seriál)
Epizoda 7 (S03E07)
Epizoda 6 (S03E06)
Epizoda 5 (S03E05)
další epizody (7)
2017 Labyrint (TV seriál)
Epizoda 7 (S02E07)
Epizoda 6 (S02E06)
Epizoda 5 (S02E05)
další epizody (7)
2015 Labyrint (TV seriál)
Epizoda 7 (S01E07)
Epizoda 6 (S01E06)
Epizoda 5 (S01E05)
další epizody (7)
2012 Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
Ztracená brána (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
Setkání s hvězdou (TV seriál)
Dagmar Havlová (E04)
Jana Hlaváčová (E02)
2009 Ďáblova lest (TV seriál)
Brána nebes (E03)
Vražedný kód (E02)
Noc hadů (E01)
2005 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Štědrý večer navrátilce V. (S02E08)
Štědrý večer inženýra H. (S02E07)

Dokumentární

2018 Život herce: František Němec (TV film)
2010 Neobyčejné životy (TV seriál)
Zita Kabátová (S02E04)
2009 Lucie Bílá Best of Video
Neobyčejné životy (TV seriál)
Jiřina Jirásková (S01E10)
Radoslav Brzobohatý (S01E05)
2005 Karel Otčenášek, arcibiskup (TV film)
Tomáš kardinál Špidlík (TV film)
2000 Osudy hvězd - Poeta i Napoleon... Filip Renč (TV film)
1999 Osudy hvězd - (Polo)herec - Michal Suchánek (TV film)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV seriál)

TV pořady

2018 Zbojnické pohádky (TV pořad)
2017 Pohádky krále Jiřího (TV pořad)
2011 Společný výslech (TV pořad)
1997 Bakaláři 1997 (TV pořad)

Hudební videoklipy

2007 Lucie Bílá - Miluji tě (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Filmy

2016 Jak básníci čekají na zázrak
2011 Santiniho jazyk (TV film)
2009 Ať žijí rytíři!
2007 Kolotoč (TV film)
Muž a stín (TV film)
2005 Kousek nebe
2002 Chlípník (TV film)
2001 Elixír a Halíbela (TV film)
Vohnice a Kiliján (TV film)
Zázračné meče (TV film)
2000 Zvonící meče (TV film)
Český Robinson (TV film)
1999 Nedělejte ze mě vola (TV film)
Strašidlo (TV film)
Tom v kozí kůži (TV film)
1998 Ex offo (TV film)
Mladý chemik (TV film)
Rozloučení (TV film)
Skříň (TV film)
Vše pro firmu (TV film)
Zkřížené meče (TV film)
1997 Romeo, Julie a tma (TV film)
Ukradený automobil (TV film)
1996 Bumerang
Lotrando a Zubejda
1995 Bubáci pro všední den (TV film)
Netrpělivost srdce (TV film)
1994 Učitel tance
1990 Houpačka
Pějme píseň dohola
1989 Cesta na jihozápad
Evropa tančila valčík
Království za kytaru
1988 Pražské tajemství
1987 Páni Edisoni
1986 Není sirotek jako sirotek
Smrt krásných srnců
1985 Mít někoho do deště (TV film)
Veronika
1984 Vyhrávat potichu

TV seriály

2015 Labyrint (TV seriál)
Epizoda 7 (S01E07)
2012 Ztracená brána (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
Básník (E01)
2010 Cukrárna (TV seriál)
Firemní foto (E13)
2009 Ať žijí rytíři! (TV seriál)
Poste restante (TV seriál)
Velkoměsto (E01)
2008 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Dvě plus jeden (S05E10)
2007 Hraběnky (TV seriál)
Dědictví (E12)
Čarodějnice (E09)
Trapasy (TV seriál)
2005 Dobrá čtvrť (TV seriál)
Ulice (TV seriál)
2004 Nadměrné maličkosti (TV seriál)
Léčba neklidem (S01E08)
2003 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
Útěky (E08)
Čistka (E06)
Druhá rodina (E04)
další epizody (4)
Strážce duší (TV seriál)
2001 Duch český (TV seriál)
Seznamovací porada (E01)
Zdivočelá země (TV seriál)
Epizoda 1 (S02E01)
2000 Případy detektivní kanceláře Ostrozrak (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
To jsem z toho jelen (TV seriál)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
1995 Když se slunci nedaří (TV seriál)
Maruška (E04)
1994 Bylo nás pět (TV seriál)
Cesta do Indie a zpět (E06)
Pokoj lidem dobré vůle (E04)
1993 Správná šestka (TV seriál)
Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
Cestou do synagogy (E03)
1992 Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
Kavárna Daubner (E02)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Buď a nebo (E13)
Na koho to slovo padne (E12)
Boby a bobky (E11)
další epizody (5)
1987 Heimatmuseum (TV seriál)
Křeček v noční košili (TV seriál)

Dokumentární

2018 Život herce: František Němec (TV film)
2016 Film o filmu: Anděl Páně 2 (TV film)
2012 Film o filmu Vrásky z lásky (TV film)
2011 Bohdalka je NAŠE (TV film)
2009 Film o filmu Ďáblova lest (TV film)
Neobyčejné životy (TV seriál)
Jiřina Bohdalová (S01E03)
1999 Osudy hvězd: Strach má velké uši... Jiří Strach (TV film)

TV pořady

2016 Jak jsem zničil 56. Zlín Film Festival (TV pořad)
Český lev 2015 (TV pořad)
2014 DVTV (TV pořad)
2013 Kurňa, co to je? (TV pořad)
2012 7 pádů Honzy Dědka (TV pořad)
Zrcadlo tvého života (TV pořad)
2011 Uchem jehly (TV pořad)
2010 TOP STAR (TV pořad)
2008 Intimní zpověď (TV pořad)
Zoom (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
2005 Veselé vánoční (pří)hody (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
1998 Sama doma (TV pořad)
1994 Televizní noviny (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

2016 Anděl Páně 2

TV seriály

2012 Ztracená brána (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)

Dokumentární

2018 Život herce: František Němec (TV film)
2010 Neobyčejné životy (TV seriál)
Zita Kabátová (S02E04)
2000 Osudy hvězd - Poeta i Napoleon... Filip Renč (TV film)
1999 Osudy hvězd - (Polo)herec - Michal Suchánek (TV film)

Hudební videoklipy

2007 Lucie Bílá - Miluji tě (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 184)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace