foto

Umesh Vinayak Kulkarni

  • nar. 1976
    Pune, Indie

Biografie

Umesh Vinayak Kulkarni (1976, Indie) absolvoval Filmový a televizní institut v indické Puně a začínal jako režisér krátkých hraných i dokumentárních snímků (např. Satyakam, Save the Children, Darshan). Před třemi lety na sebe upozornil 22minutovým snímkem Girni (Mlýnek na mouku, 2005), který vypráví o chudé rodině, jejíž život v dobrém i zlém změní titulní elektrický přístroj. Film zaujal zpracováním i přirozenými hereckými výkony a získal si pozornost nejen v režisérově vlasti, ale také na řadě mezinárodních festivalů a přehlídek (mj. zvítězil v soutěži krátkých filmů na Fresh Film Festu 2005). Jeho nejnovější snímek Divoký býk získal ceny za nejlepší režii a kameru na MFF v indické Puně 2008 a úspěšně byl promítán např. na MFF v Rotterdamu.

Zdroj: MFF Karlovy Vary 2008

Režijní filmografie

Filmy

2015 Highway Ek Selfie Aarpar
2011 Deool
2009 Studna
2008 Divoký býk
Gaarud
2003 Darshan

Dokumentární

2017 Kumbh
2008 Three of Us

Scenáristická filmografie

Filmy

2003 Darshan

Dokumentární

2008 Three of Us

Producentská filmografie

Filmy

2008 Gaarud

Dokumentární

2017 Kumbh

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky