foto

Antonín Panenka

  • nar. 2.12.1948 (71 let)
    Praha, Československo

Biografie

Bývalý československý fotbalový reprezentant Antonín Panenka se narodil 2. prosince 1948 v Praze.

Poprvé nastoupil k ligovému zápasu v necelých dvaceti letech za Bohemians Praha. Jeho prvním reprezentačním startem byla kvalifikace na mistrovství světa v roce 1973. Roku 1976 díky jím proměněné rozhodující penaltě ve finále proti Německu získalo Československo titul mistrů Evropy. Jeho slavné penaltě se říká "vršovický dloubák".

V roce 1981 odešel z Bohemians do Rapidu Vídeň, s nímž do svého odchodu roku 1985 získal dva tituly a roku 1985 druhé místo v Poháru vítězů pohárů. Po dvouletém účinkování v rakouské druhé lize se vrátil zpět do Bohemians a stal se asistentem trenéra a funkcionářem.

Roku 2008 získal Cenu Václava Jíry. V říjnu 2008 mu prezident ČR Václav Klaus udělil státní vyznamenání – Medaili Za zásluhy I. stupně. Sám sebe kopajícího penaltu ztvárnil v malé roli v českém filmu SONÁTA PRO ZRZKU z roku 1980.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herecká filmografie

Filmy

1980 Sonáta pro zrzku
1962 Objev na Střapaté hůrce

TV seriály

2013 Drahá tchýně (TV seriál)
Panenka (E20)
2010 Cesty domů (TV seriál)

Dokumentární

2016 Finále
2005 Vždycky jsme s vámi
2000 Antonín Panenka
1978 Panáček a Panenka

Hudební videoklipy

2017 Doctor P.P. - Bicáky, tricáky, kokosáče (hudební videoklip)
2014 Těžkej Pokondr: Kníra mám (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2019 Jiná liga (TV pořad)
2018 Sto let sportu - vyhlášení největších momentů (TV pořad)
2014 T-Mobile Fotbalista roku 2013 (TV pořad)
2013 60 pečetí (TV pořad)
Máme rádi Česko (TV pořad)
T-Mobile Fotbalista roku 2012 (TV pořad)
2012 Vzpomínka na ME ve fotbalu 1976 (TV pořad)
Živě na jedničce (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Uchem jehly (TV pořad)
Vínečko (TV pořad)
2010 Mazec (TV pořad)
2009 Góly, fóry, legendy (TV pořad)
Na slovíčko (TV pořad)
2007 5 proti 5 (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
2003 Paškál (TV pořad)
2001 Na kus řeči (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
P.F. (TV pořad)
1999 NASTUPUJE AMFORA (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
1998 Zlatíčka (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1994 Na vlastní nebezpečí (TV pořad)
Český bodyguard (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky