foto

Maurice Chevalier

  • nar. 12.9.1888
    Paříž, Francie
  • zem. 1.1.1972 (83 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Chevalier se narodil v Menilmontantu, což je předměstí Paříže, v září 1888. Jeho otec byl malíř pokojů, ale velmi holdoval alkoholu, proto rodina žila v ustavičné bídě. Maurice měl osm sourozenců, on sám z nich byl nejmladší. Než mohl malý Maurice nastoupit do školy, otec rodinu opustil. A tak musel Chevalier začít pracovat, zkoušel štěstí jako poslíček i učeň v různých profesích. Jeho matka přišla o zrak (pracovala jako prýmkařka) a Maurice se o ni chtěl postarat. Proto se rozhodl a začal obcházet kavárny ve čtvrti, kde bydlel, a nabízel své pěvecké a imitátorské umění.

Začátky byly velmi nesnadné. Mnohý honorář byl doprovázen posměchem a vyplacen spíše ze soucitu. Ale Chevalier se nevzdal a v patnácti letech získal angažmá v Bruselu, následovala Marseille a konečně Paříž. A pak už zdomácněl na předních kabaretních scénách jeho šarm i neodmyslitelný slamák.

U filmu měl Chevalier mnohem větší štěstí. Ke konci dvacátých let minulého století odjel do Hollywoodu a začal točit filmy, které slavily takřka okamžitý úspěch. Francii okouzlil snímek MLČETI ZLATO (1947) a USA film GIGI z roku 1958. Gigi získal devět Oscarů, Chevalier byl nominován na Zlatý globus.

V posledních letech života se Maurice Chevalier odebral na zasloužený odpočinek, zemřel náhle na Nový rok 1972.

Kateřina "Snorlax" Horáková

Herecká filmografie

Filmy

1974 Fred Astaire Salutes the Fox Musicals (TV film) - a.z.
1967 Monkeys, Go Home!
1966 Hollywood Deb Star Ball (TV film)
1964 Chance et l'amour, La
Highlight: The Singing Cinema - a.z.
I'd Rather Be Rich
Panic Button
1963 A New Kind of Love
1962 Jessica
Po stopách trosečníků
1961 Fanny
1960 Kankán
Pepe
Přídech skandálu
Černý trikot
1959 Count Your Blessings
1958 Gigi
1957 Odpolední láska
1954 Cento anni d'amore
J'avais sept filles
1953 Schlagerparade
1952 Jouons le jeu
1950 Le Roi
Ma pomme
Nuit des étoiles, La
1947 Mlčeti zlato
1939 Pièges
1938 Break the News
1937 Homme du jour, L'
1936 Avec le sourire
L'homme des Folies Bergère
Le vagabond bien-aimé
The Beloved Vagabond
Vagabond bien aimé, Le
1935 Folies Bergère de Paris
La veuve joyeuse
1934 Veselá vdova
1933 A Bedtime Story
L'Amour guide
The Way to Love
1932 Hodinka s tebou
Make Me a Star
Miluj mne dnes v noci
Une Heure près de toi
1931 Kouzlo valčíku
Le petit café
Opičárny
Uloupené šperky
1930 Galas de la Paramount
Grande mare, La
Paramount Revue
Paramount en parade
Playboy of Paris
The Big Pond
1929 Innocents of Paris
Přehlídka lásky
1923 Accordeur, L'
Affaire de la rue de Lourcine, L'
Par habitude
1922 Gonzague
Mauvais garçon, Le
1917 Une soirée mondaine
1914 Valse renversante, La
1911 Mariée récalcitrante, La
Par habitude
Une mariée qui se fait attendre
1908 Trop crédules

TV seriály

1967 Dee Time (TV seriál)
1966 Tilt (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2019 Les Trésors de Marcel Pagnol - a.z.
2016 Un Français nommé Gabin (TV film) - a.z.
2013 Chansons de la Belle Époque (TV film) - a.z.
2010 Kolaborovali s nacisty (TV seriál) - a.z.
1984 Going Hollywood: The '30s
1969 Cinéma de notre temps: René Clair (TV film)
Lítost a soucit - a.z.
1965 Hollywood My Home Town - a.z.
The Love Goddesses
1964 Chroniques de France (TV seriál)
1959 Premier Khrushchev in the USA
1957 Heart of Show Business, The
Private Little Party for a Few Chums, A (TV film)
The Twentieth Century (TV seriál)
1934 Hollywood on Parade No. B-6
1933 Hollywood on Parade No. A-13
Hollywood on Parade No. A-7
1930 Screen Snapshots Series 9, No. 22

Host

TV pořady

2007 Memòries de la tele (TV pořad)
1968 Sammy Davis Jr. in Europa (TV pořad)
Treffpunkt Airport (TV pořad)
1967 Apropos Film (TV pořad)
1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)
1961 La grande farandole (TV pořad)
1959 The 31st Annual Academy Awards (TV pořad)
The Revlon Revue (TV pořad)
1958 The 30th Annual Academy Awards (TV pořad)
1956 The 28th Annual Academy Awards (TV pořad)
1954 La joie de vivre (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky