foto

Dana Andrews

  • nar. 1.1.1909
    Covington County, Mississippi, USA
  • zem. 17.12.1992 (83 let)
    Los Alamitos, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Carver Dana Andrews se narodil na Nový rok 1909 reverendovi Charlesi Forrestu Andrewsovi a jeho ženě Anici. Byl jedním ze třinácti dětí. Brzy po narození se rodina přestěhovala do Louisville, Kentucky a později do Hountsville v Texasu. Tam navštěvoval střední školu a později studoval na Sam Huston State – na pedagogické škole. Aby si přivydělal, pracoval ve volném čase na benzínové pumpě v Austinu. Andrews byl podnikavý člověk, a tak se vydal stopem do Los Angeles, kde se chtěl učit zpívat a hrát divadlo (jeden z jeho sourozenců ho později následoval do Hollywoodu, a stal se také hercem pod uměleckým jménem Stewe Forrest).

Zpěv mu ale nepřinesl uspokojení, a proto se tím úsilovněji začal věnovat studiu herectví na Passadena Playhouse. I zde, aby si přivydělal na poměrně drahé studium, pracoval na benzínové pumpě. V roce 1932 se oženil s Jannet Murray a měl s ní syna Davida. Jeho žena však v roce 1935 zemřela a on zůstal se synem sám (jeho syn David zemřel v roce 1964). Andrews se oženil podruhé v roce 1939 s herečkou Mary Todd, se kterou měl dvě dcery. V říjnu 1938 mu nabídl vyhledávač talentů od společnosti Samuela Goldwyna - Metro - kontrakt za 150 dolarů týdně na účinkování ve filmech.

Jeho prvním filmem byla malá role pod režijním vedením Williama Wylera - THE WESTERNER (1940), s Garry Cooperem a Walterem Brennanem v hlavních úlohách. Poté hrál v menších epizodních rolích, až se na něj usmálo konečně štěstí a spol. 20th Century Fox koupila částečně jeho smlouvu od Metra. V roce 1941 byl obsazen do role kapitána Tima ve filmu Johna Forda TOBACCO ROAD. Jako další hrál roli lynčovaného muže ve filmu THE OX-BOW INCIDENT (1943) s Henry Fondou a Jane Darwell. Poté nastal opravdu nebývalý úspěch v kriminálním filmu LAURA (1944), který režíroval Oto Premminger. Dana zde velice sugestivně ztvárnil kriminalistu vyšetřujícího vraždu krásné mladé reklamní agentky Laury - Marka McPhersona. Jeho hereckou partnerkou byla už v té době velice známa filmová hvězda Gene Tyerney.

V roce 1946 následoval úspěch největší opět s vynikajícím režiserem Williamem Wylerem – THE BEST YEARS OF OUR LIVES – který získal 7 Oscarů a 10 dalších cen a nominací. Jeho hereckými kolegy byli Frederic March, Myrna Loy a Teresa Wright. V roce 1947 natočil s režisérem Eliou Kazanem film BOOMERANG. Z jeho další herecké tvorby už byly zajímavé pouze filmy ELEPHANT WALK z roku 1954 s Elizabeth Taylor a THE LAST TYCOON (1976). Andrews natáčel také v evropských studiích a to v Británii a v Itálii. Stal se také prezidentem společnosti pro léčbu závislých na alkoholu (National Council on Alcoholism). Jako kuriozitu bral vystoupení v soap opeře Bright Promisse v roce 1969.

Na sklonku svého života onemocněl Dana Andrews Alzheimrovou chorobou. 17. prosince 1992 umírá na pneumonii v Kalifornii, kde žil a psal své vzpomínky „O obyčejném americkém hochovi“.

marťan

Herecká filmografie

Filmy

2009 Clandestine - a.z.
1993 Wild About Ari
1985 Prince Jack
1980 The Pilot
1978 Born Again
Správní chlapi nosí černou
Tree, a Rock, a Cloud, A
1977 Last Hurrah, The (TV film)
1976 Poslední magnát
1975 Cesta do Sonory
First 36 Hours of Dr. Durant, The (TV film)
Shadow in the Streets, A (TV film)
1974 Fred Astaire Salutes the Fox Musicals (TV film) - a.z.
Letiště 1975
1972 Innocent Bystanders
1971 The Failing of Raymond (TV film)
1968 Ďábelská brigáda
1967 Cobra, Il
Diamanti che nessuno voleva rubare, I
Frozen Dead, The
Hot Rods to Hell
1966 Johnny Reno
Supercolpo da 7 miliardi
1965 Berlino - Appuntamento per le spie
Bitva v Ardenách
Brainstorm
Crack in the World
Po zlém
The Loved One
Town Tamer
Ďábelský bacil
1964 Calhoun: County Agent (TV film)
1962 Madison Avenue
1960 The Crowded Sky
1958 Enchanted Island
The Fearmakers
1957 Night of the Demon
Spring Reunion
Zero Hour!
1956 Beyond a Reasonable Doubt
Komančové
While the City Sleeps
1955 Doktorka ze Santa Fé
Smoke Signal
1954 Duel in the Jungle
Sloní stezka
Three Hours to Kill
1952 Assignment: Paris
1951 Chci tě!
Sealed Cargo
The Frogmen
1950 Edge of Doom
Tam, kde ulice končí
1949 My Foolish Heart
Sword in the Desert
The Forbidden Street
1948 Deep Waters
No Minor Vices
Železná opona
1947 Bumerang
Daisy Kenyon
Night Song
1946 Canyon Passage
Nejlepší léta našeho života
1945 A Walk in the Sun
Padlý anděl
State Fair
1944 Laura
The Purple Heart
Up in Arms
Wing and a Prayer
1943 Crash Dive
December 7th
Jízda do Ox-Bow
Severní hvězda
1942 Berlin Correspondent
1941 Bažiny
Belle Starr
Gangsterská nevěsta
Tabáková cesta
1940 Kit Carson
Lucky Cisco Kid
Sailor's Lady
Člověk ze Západu

TV seriály

1979 Ike (TV seriál)
1969 Bright Promise (TV seriál)
1963 The Twilight Zone (TV seriál)
No Time Like the Past (S04E10)

Dokumentární

1996 100 Years of Horror (TV seriál)
Sorcerers (E19)
1983 Horror of It All, The (TV film)
1982 Showbiz Goes to War (TV film) - a.z.

TV pořady

1985 All-Star Party for 'Dutch' Reagan (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace