foto

Claire Trevor

  • nar. 8.3.1910
    New York City, New York, USA
  • zem. 8.4.2000 (90 let)
    Newport Beach, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americká herečka Claire Trevor, rodným jménem Claire Wemlinger, se narodila 8. března 1910 v Bensonhurstu (Brooklyn, New York) jako jediné dítě do rodiny s francouzsko-irskými kořeny. Za svou hereckou kariéru hrála ve více jak šedesáti filmech a svým působením v mnoha filmech noir si vysloužila přezdívku "Královna noir filmu". Už od dětství toužila Claire stát se herečkou a tak po středoškolském vzdělání na Mamaroneck High School a Columbijské univerzitě studovala herectví na American Academy of Dramatic Arts. Začátkem třicátých let začala hrát na Broadwayi a v roce 1933 se poprvé objevila na filmovém plátně.

Filmový debut si odbyla v roce 1933 ve středometrážním snímku Louise Kinga LIFE IN THE RAW, následoval debut v celovečerním filmu Jamese Tinlinga JIMMY AND SALLY, kde ztvárnila postavu Sally Johnson. V prvních letech své herecké kariéry se stala velice vytíženou herečkou, když v letech 1933 - 1938 natočila téměř 30 filmů. V tomto mezidobí na sebe poprvé výrazněji upozornila snímkem DEAD END, kde za svůj herecký výkon po boku Humphreyho Bogarta obdržela nominaci na Oscara v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli. V letech 1939 - 1940 byl jejím častým hereckým partnerem John Wayne, se kterým si zahrála ve filmech STAGECOACH (Přepadení) , ALLEGHENY UPRISING a DARK COMMAND. Následovaly další vynikající role ve filmech MURDER, MY SWEET (1944) a BORN TO KILL (1947). Spolupráce před kamerou s hercem Humphrey Bogartem přinesla v roce 1948 další úspěch v podobě Oscara v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli za snímek KEY LARGO. Další nominace na Oscara přišla v roce 1954 za snímek THE HIGH AND THE MIGHTY, kde si zopakovala spolupráci s Johnem Waynem. V průběhu 60. let hrála ještě v několika filmech a naposledy se na filmovém plátně objevila v roce 1982 ve snímku KISS ME GOODBYE (Polib mě na rozloučenou). V průběhu své herecké kariéry se příležitostně objevila i na televizní obrazovce v několika TV filmech a seriálech. Za účinkování v epizodě DODSWORTH v seriálu televizní společnosti NBC "PRODUCERS' SHOWCASE" získala v roce 1956 cenu Emmy.

Claire Trevor byla třikrát vdaná. Její první manžel byl od roku 1938 filmový producent Clark Andrews, ale manželství v roce 1942 skončilo rozvodem. Podruhé se provdala v roce 1943 a se svým druhým mužem Cyclosem Williamem Dunsmoorem měla syna Charlese. Ale ani druhé manželství nevydrželo a v roce 1947 skončilo rozvodem. Třetím mužem byl Milton H. Bren, kterého si vzala v roce 1948 a manželství vydrželo až do jeho smrti (nádor na mozku) v roce 1979. Její jediný syn Charles tragicky zahynul v roce 1978 při leteckém neštěstí. Claire Trevor zemřela 8. dubna 2000 v Newport Beach (Kalifornie) ve věku 90 let. Její zpopelněné ostatky byly rozprášeny do moře. Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

1987 Rodinná pouta (TV film)
1982 Polib mě na rozloučenou
1967 The Cape Town Affair
1965 Jak zabít svou ženu
1963 The Stripper
1962 Two Weeks in Another Town
1958 Marjorie Morningstar
1956 Hora pokušení
1955 Lucy Gallant
Muž bez hvězdy
1954 Rozbouřené nebe
1953 Ten cizinec měl zbraň
1952 Hoodlum Empire
My Man and I
Stop, You're Killing Me
1951 Best of the Badmen
Hard, Fast and Beautiful
1950 Borderline
1949 The Lucky Stiff
1948 Key Largo
Raw Deal
The Babe Ruth Story
The Velvet Touch
1947 Zrozen k zabíjení
1946 Crack-Up
The Bachelor's Daughters
1945 Johnny Angel
1944 Sbohem buď, lásko má
1943 Desperáti
Good Luck, Mr. Yates
The Woman of the Town
1942 Crossroads
Martin Eden
Street of Chance
1941 Design for Scandal
Honky Tonk
Picture People No. 2: Hollywood Sports
Texas
1940 Dark Command
1939 I Stole a Million
Přepadení
Vysoko v horách
1938 Five of a Kind
The Amazing Dr. Clitterhouse
Valley of the Giants
Walking Down Broadway
1937 Big Town Girl
King of Gamblers
One Mile From Heaven
Second Honeymoon
Time Out for Romance
V newyorském přístavu
1936 Career Woman
Fifteen Maiden Lane
Human Cargo
My Marriage
Song and Dance Man
Star for a Night
Sun-Kissed Stars at Palm Springs
Žena v rozvodu
1935 Black Sheep
Danteho peklo
Navy Wife
Spring Tonic
1934 Elinor Norton
Hold That Girl
Miláček
Wild Gold
1933 Jimmy and Sally
Life in the Raw
Mad Game, The
The Last Trail
1932 The Imperfect Lover
1931 Meal Ticket, The

Dokumentární

2008 You Must Remember This: The Warner Bros. Story
1984 Going Hollywood: The '30s
1941 Picture People No. 3: Hobbies of the Stars
1940 Screen Snapshots Series 19, No. 5: Art and Artists
1937 Screen Snapshots Series 16, No. 10
1936 20th Century Fox Promotional Film

TV pořady

2009 1939: Hollywood's Greatest Year (TV pořad)
2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1985 All-Star Party for 'Dutch' Reagan (TV pořad)
1976 All-Star Tribute to John Wayne, An (TV pořad)
1954 Star Is Born World Premiere, A (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace