foto

Gloria Stuart

  • nar. 4.7.1910
    Santa Monica, California, USA
  • zem. 26.9.2010 (100 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Gloria Frances Stewart se narodila v kalifornské Santa Monice. Její otec Frank byl vojenským důstojníkem, matka Alice ženou v domácnosti. Její otec zemřel na následky automobilové nehody, když bylo Glorii 9 let a její matka se později provdala za bankéře Freda Finche. Gloria měla dva mladší bratry – Franka a Thomase, který zemřel v dětském věku na závažné onemocnění.

Herectví se začala věnovat již na univerzitě v Berkeley, ale studium nedokončila a později se začala objevovat v menších divadelních produkcích. Filmová společnost Universal tehdy mladou blonďatou herečku ujišťovala, že s ní má velké plány, ale kromě několika filmů pro režiséra Jamese Whalea jako byl horor THE OLD DARK HOUSE, sci-fi hororu NEVIDTELNÝ MUŽ nebo mysteriózního snímku THE KISS BEFORE THE MIRROR studio své sliby nevyplnilo a nechalo Glorii účinkovat v řadě víceméně průměrných snímků, které se divákům do paměti příliš nevryly. Zklamaná Gloria se proto vrátila na divadelní prkna a v polovině 40. let na čas přestala hrát úplně. Začala se opět věnovat malování a vystupovat ve své one-woman-show v New Yorku, Rakousku a Itálii.

Gloria ale na herectví nezanevřela úplně a v 70. letech se k němu vrátila. Opravdový průlom v její kariéře ale přišel až v 90. letech, kdy jí režisér James Cameron nabídl roli stárnoucí Rose ve velkofilu TITANIC. Gloria byla za svůj herecký výkon v tomto filmu v roce 1998 nominována na Oscara a stala se tak nejstarší osobou v historii, která byla nominovánana na tuto nejprestižnější filmovou cenu. Gloria byla totiž jediným členem hereckého štábu, který žil v době, kdy se Titanic skutečně potopil. Za výkon v TITANICU byla nominována nejen na Oscara, ale i na Saturn Award a na Zlatý Globus. Od roku 2000 má svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy a v roce 2002 získala na filmovém festivalu v Long Bech cenu za celoživotní zásluhy a dílo. Ve stejném roce ji také časopis People zařadil mezi 50 nejkrásnějších lidí světa. Jejím posledním hereckým účinkováním byla role v americko – německém dramatu ZEMĚ HOJNOSTI z roku 2004 s Michelle Williamsovou v hlavní roli.

Ve svém osobním životě prošla Gloria dvěma manželstvími. Jejím prvním mužem byl sochař Blair Gordon Nevell, za kterého se provdala poměrně mladá – již v roce 1930, ale po čtyřech letech manželství se rozvedli. Ještě v témže roce – tedy v roce 1934 – se Gloria provdala za scénáristu Arthura Sheekmana, se kterým žila až do jeho smrti v roce 1978. S Arthurem má dceru Sylvii, která je autorkou několika kuchařských knih. Po Arthurově smrti byla Gloria nějakou dobu sama, ale v březnu roku 1983 se dala dohromady s tiskařem Wardem Ritchiem, kterého znala již mnoho let, neboť byl nejlepším přítelem jejího prvnho manžela Blaira. Pár spolu žil až do Wardovy smrti v roce 1996.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2004 Země hojnosti
2001 To je vražda, napsala: Konečně na svobodě (TV film)
2000 Million Dollar Hotel
Moje matka je špion! (TV film)
1999 Milostný dopis
Titanic Chronicles, The
1997 Titanic
1989 Moc vědět se nevyplácí (TV film)
1988 Tragický let (TV film)
1986 Trenérka
1985 There Were Times, Dear (TV film)
1984 Kazatel a žák
1982 Můj oblíbený rok
1981 Merlene of the Movies (TV film)
Už nebudu mlčet (TV film)
1980 Fun and Games (TV film)
1979 Best Place to Be, The (TV film)
Návrat doktorky Laurelové (TV film)
Two Worlds of Jennie Logan, The (TV film)
1977 In the Glitter Palace (TV film)
1976 Záplava (TV film)
1975 Adventures of the Queen (TV film)
Legend of Lizzie Borden, The (TV film)
1946 She Wrote the Book
1944 Enemy of Women
The Whistler
1943 Here Comes Elmer
1939 It Could Happen to You
The Three Musketeers
Winner Take All
1938 Change of Heart
Island in the Sky
Keep Smiling
Na slunné farmě
The Lady Objects
Time Out for Murder
1937 Girl Overboard
Life Begins in College
The Lady Escapes
1936 36 Hours to Kill
Chudá bohatá holčička
The Crime of Dr. Forbes
The Girl on the Front Page
Wanted! Jane Turner
Zajatec ostrova žraloků
1935 Gold Diggers of 1935
Laddie
Maybe It's Love
Professional Soldier
1934 Beloved
Gift of Gab
Here Comes the Navy
I Like It That Way
I'll Tell the World
The Love Captive
1933 It's Great to Be Alive
Laughter in Hell
Neviditelný muž
Private Jones
Secret of the Blue Room
Sweepings
The Girl in 419
The Kiss Before the Mirror
Římské aféry
1932 Air Mail
Back Street
Street of Women
The All-American
The Cohens and Kellys in Hollywood
The Old Dark House

TV seriály

2003 Zázraky (TV seriál)
2000 Neviditelný (TV seriál)
1994 Dotek anděla (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1980 Enos (TV seriál)
1971 The Waltons (TV seriál)
1963 General Hospital (TV seriál)

Dokumentární

2012 Secret Life of Old Rose: The Art of Gloria Stuart
2010 A History of Horror with Mark Gatiss (TV seriál)
2009 Hollywood tančí a zpívá: 1930
2008 A Musical History
A Musical Treasure (TV film)
Hollywood tančí a zpívá: 1920
2007 Chris a Don, příběh lásky
2006 Karloff and Me
2005 Buzz
2004 Hollywoodské legendy (TV film)
2003 The Desilu Story (TV film)
2000 Hollywood, D.C. (TV film)
I Used to Be in Pictures
1999 Forever Hollywood (TV film)
World of Gods and Monsters: A Journey with James Whale, The
1998 Beyond Titanic (TV film)
City Confidential (TV seriál)
Historie hororu (TV film)
1997 Humphrey Bogart: You Must Remember This... (TV film)
1996 Bogart: The Untold Story (TV film)
1993 Shirley - Americký miláček (TV film)
1991 One, the Only... Groucho, The (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1983 Horror of It All, The (TV film)
1979 The Horror Show - a.z.
1933 Hollywood on Parade No. A-9

TV pořady

1999 Fox Studios Australia: The Grand Opening (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace