foto

Lois Wilson

  • nar. 28.6.1894
    Pittsburgh, Pennsylvania, USA
  • zem. 3.3.1988 (93 let)
    Reno, Nevada, USA

Biografie

Lois se narodila v pensylvánském Pittsburghu, ale ještě v době jejího mládí se rodina přestěhovala do Alabamy. Zde vystudovala Alabama Normal College (nyní University of West Alabama) a stala se učitelkou. Poté, co v roce 1915 vyhrála soutěž krásy, kterou pořádala společnost Universal Studios ve spolupráci s Birmingham News, se Lois přestěhovala do Kalifornie. Tato soutěž krásy byla předchůdcem soutěže Miss Alabama a Lois je díky tomu považována za první Miss Alabama. Po vítězství v soutěži se Lois – stejně jako její dvě sestry Diana Kane a Connie Lewis – rozhodla pro dráhu herečky.

Brzy po příjezdu do Hollywoodu dostala Lois první malou roli v romantickém dramatu THE DUMB GIRL OF PORTICI z roku 1916. Poté natočila několik dalších filmů pro různé televizní společnosti, až se v roce 1919 usadila u Paramount Pictures, se kterými spolupracovala do roku 1927. V roce 1922 se stala jednou z prvních WAMPAS Baby Stars. Zahrála si v několika desítkách filmů, k jejím nejvýznamnějším rolím patří role Molly Wingate ve westernu KRYTÝ VŮZ z roku 1923 a role Daisy Buchanan v němé verzi dramatu THE GREAT GATSBY z roku 1926. Lois hrála jak romantické hrdinky, tak charakterní postavy, objevovala se vedle takových mužských hvězd jako Rudolph Valentino nebo John Gilbert. Přestože zvládla úspěšně přechod od němého k mluvenému filmu, nebyla spokojená s rolemi, které dostávala ve 30 letech. Po roce 1939 natočila už jen tři filmy a ve 40. letech s hereckou kariérou skončila. Po ukončení filmové kariéry se věnovala televizní práci a divadelnímu herectví na Broadwayi, byla také scénáristkou a zrežírovala dva krátké filmy.

Přestože na filmovém plátně ztvárňovala typ milující, nežné ženy a společnost Paramount Pictures si ji vybrala, aby reprezentovala filmový průmysl na Britis Empire Exposition v roce 1924, v osobním životě nenašla Lois toho pravého partnera a nikdy se nevdala. Lois zemřela na zápal plic v nevadském Renu v březnu roku 1988 ve věku 93 let.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1949 The Girl from Jones Beach
1941 For Beauty's Sake
1940 Nobody's Children
1939 Bad Little Angel
1936 Laughing at Trouble
The Return of Jimmy Valentine
Wedding Present
1935 Born to Gamble
Cappy Ricks Returns
Life Returns
Public Opinion
Society Fever
Your Uncle Dudley
1934 No Greater Glory
School for Girls
The Show-Off
There's Always Tomorrow
Ticket to a Crime
Zářící oči
1933 Deluge
Female
In the Money
Laughing at Life
Obey the Law
1932 Divorce in the Family
Drifting Souls
Law and Order
The Crash
The Devil Is Driving
The Expert
The Rider of Death Valley
The Secrets of Wu Sin
1931 Seed
The Age for Love
1930 For Love or Money
Furies, The
Lovin' the Ladies
Once a Gentleman
Temptation
1929 Bird in the Hand, A
Her Husband's Women
Kid Gloves
The Gamblers
The Show of Shows
Wedding Rings
1928 Coney Island
Conquest
Miss Information
Object: Alimony
On Trial
Ransom
Sally's Shoulders
1927 Alias the Lone Wolf
Broadway Nights
French Dressing
New York
The Gingham Girl
1926 Bluebeard's Seven Wives
Fascinating Youth
Let's Get Married
Show Off, The
The Great Gatsby
1925 Contraband
Irish Luck
Rugged Water
The King on Main Street
The Thundering Herd
Vanishing American, The
Welcome Home
1924 Another Scandal
Icebound
Man Who Fights Alone, The
Monsieur Beaucaire
North of 36
Pied Piper Malone
1923 Bella Donna, travička
Hollywood
Krytý vůz
Man's Man, A
Only 38
Ruggles of Red Gap
To the Last Man
Volání kaňonu
1922 Broad Daylight
Is Matrimony a Failure?
Manslaughter
Our Leading Citizen
The World's Champion
Without Compromise
1921 Miss Lulu Bett
The City of Silent Men
The Hell Diggers
The Lost Romance
What Every Woman Knows
1920 A Full House
Burglar Proof
Midsummer Madness
The City of Masks
Thou Art the Man
What's Your Hurry?
Who's Your Servant?
1919 A Man's Fight
Best Man, The
Come Again Smith
Gates of Brass
It Pays to Advertise
Love Insurance
Price Woman Pays, The
The Drifters
The End of the Game
Too Much Johnson
Why Smith Left Home
1918 Burglar for a Night, A
His Robe of Honor
Maid o' the Storm
Man's Man, A
One Dollar Bid
Prisoners of the Pines
The Bells
The Turn of a Card
Three X Gordon
1917 Alimony
Black Evidence
Flames of Treachery
Parentage
Treason
Whispered Name, The
Won by Grit
1916 A Son of the Immortals
A Soul at Stake
Arthur's Deep Resolve
Arthur's Desperate Resolve
Dumb Girl of Portici, The
Green Eyes
He Wrote a Book
Her Chance
Hulda the Silent
Langdon's Legacy
Married on the Wing
The Beckoning Trail
The Decoy
The Gay Lord Waring
The Morals of Hilda
The Pool of Flame
The Silent Battle
White Man's Law, The
1915 Girl of the Night, The
Hypocrite, The
The New Adventures of Terence O'Rourke
The Palace of Dust
The Road to Paradise
When a Queen Loved O'Rourke

TV seriály

1954 The Secret Storm (TV seriál)
1952 U nás ve Springfieldu (TV seriál)
1949 The Aldrich Family (TV seriál)

Dokumentární

1980 Hollywood (TV seriál)
1941 Meet the Stars #2: Baby Stars
1933 Hollywood on Parade No. A-13
Hollywood on Parade No. B-5
1932 Hollywood on Parade No. A-5
Screen Snapshots
1922 Screen Snapshots, Series 3, No. 5

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace