Reklama

Reklama

Dagmar Rosíková

Dagmar Rosíková

nar. 04.10.1925
Ostrava, Československo

zem. 08.01.2018 (92 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Biografie

Dlouholetá hvězda Karlínského divadla, sopranistka Dagmar Rosíková, se narodila v Ostravě. Oba rodiče pracovali v bance, ale celá rodina aktivně či pasívně holdovala divadlu. Dagmar Rosíková již jako dítě s rodiči chodila do divadla, věnovala se zpěvu, především však hrála na klavír, po vážném zranění ruky musela ale sen o dráze klavíristky opustit. Matka ji pak přiměla více se věnovat zpěvu a při soukromém studiu se v té době setkala se svým pozdějším kolegou Karlem Fialou. Po válce začala souběžně studovat hudební vědu na filozofické fakultě Univerzity Karlovy a na konzervatoři. Krátce před dokončením studia byla z fakulty vyloučena z politických důvodů a titul doktorky filozofie jí byl udělen až po roce 1989.

Po násilném ukončení studia se Dagmar Rosíková nadále soukromě školila ve zpěvu, více se ale věnovala rodině – provdala se za zubního lékaře a v jeho ordinaci pracovala jako asistentka. Počátkem 50. let uspěla v konkurzu do Pražské zpěvohry, kde ale působila jen krátce. Díky rodinným známostem získala stálé profesionální angažmá v Městském oblastním divadle v Kladně (1953-1955), kde se brzy stala hvězdou operetního repertoáru (Mam'zelle Nitouche, Polská krev, Cikánský baron), zúčastnila se také četných zájezdových představení, kde zpívala i operní party (Dalibor).

Další náhoda přivedla Dagmar Rosíkovou do Hudebního divadla v Karlíně, kam nastoupila v roce 1955 a na tomto jevišti strávila bezmála padesát let. Po úspěšných začátcích v Kladně si musela Rosíková začít budovat novou pozici, ale jako zdatné sopranistce se jí podařilo brzy proniknout mezi přední osobnosti karlínského souboru a odehrála desítky rolí v operetách a muzikálech (Hraběnka Marica, Země úsměvů, Hello, Dolly, Rose Marie). Často také koncertovala, zpívala v rozhlase, její hlas je zaznamenán i na několika gramofonových desek. Již od počátku padesátých let se věnovala také interpretaci klasické chrámové hudby v kostelech, což jí ale především v době komunismu přinášelo problémy. Má za sebou také řadu zájezdových představení, často hostovala v divadle v Teplicích, díky výborné znalosti němčiny zpívala v Německu, ale i v jiných evropských zemích.

Spolupráce s kamerou se u Dagmar Rosíkové omezila jen na několik vystoupení. Televizní kamera zaznamenala některá představení Karlínského divadla, v nichž Rosíková účinkovala, vystupovala také v zábavných pořadech. Pro film pracovala jen jedinkrát za svou dlouhou kariéru, v nevelké roli krotitelky se objevila v gulliverovském podobenství PŘÍPAD PRO ZAČÍNAJÍCÍHO KATA (1969). Až do vysokého věku účinkovala Rosíková v Karlíně, divadlo opustila až po povodních v roce 2002, kdy se neztotožnila s provizorním působištěm v Kongresovém centru. V roce 2005 obdržela od Herecké asociace cenu Senior Prix.

Dcera Dagmar Rosíkové, Miriam Němcová (*1961), je dirigentkou a obor dirigentství vyučuje také na Pražské konzervatoři.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Filmy
1969

Případ pro začínajícího kata

1960

Veselá vdova (TV film)

Divadelní záznam
1974

Bílý akát

Ovládací panel

Reklama

Reklama