foto

Vanessa L. Williams

  • nar. 18.3.1963 (55 let)
    Tarrytown, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vanessa Lynn Williams se narodila v neworské čtvrti Tarrytown jako dcera učitelů hudby Helen a Miltona Williamsových. Vanessa a její mladší bratr Chris, který se stal také hercem, vyrůstali v převážně bělošském středostavovském prostředí. V obodobí dospívání se Vanessa učila hrát na klavír a lesní roh, ale nejvíce ji zajímal zpěv a psaní písní. Získala stipendium na univerzitě v Syrakusách a v letech 1981 – 1983 zde studovala divadelní herectví. Na počátku 80. let - během studia na univerzitě - se Vanessa začala účastnit soutěží krásy. V roce 1983 se stala Miss New York a odjela na celostátní soutěž Miss America do AtlanticCity. 17. září se jí splnil její velký sen, když se stala první Afroameričankou, která kdy získala titul Miss America. Svého kralování si však užívala jen několik měsíců. V létě roku 1984 vypukl skandál, když média přinesla informaci, že Vanessa nafotila před dvěma lety několik aktů a poté, co vydavatel magazínu Penthouse oznámil uveřejnění těchto fotografií ve svém magazínu, Vanessa rezignovala na titul Miss America a rozhodla se vrátit korunku královny krásy.

V 2. polovině 80. let se Vanessa začala naplno věnovat hudbě a v roce 1988 vydala své debutové album The Right Stuff. Za prodej tohoto alba získala Vanessa zlatou desku a album jí přineslo také tři nominace na cenu Grammy. Největšího úspěchu v hudební branži dosáhla pak se svým druhým albem The Comfort Zone. Největším hitem z tohoto alba a pravděpodobně největším hitem Vanessiny kariéry vůbec se stala píseň „Save the best for last“. Za toto album získala Vanessa pět nominací na cenu Grammy. Celkem Vanessa vydala zatím 8 alb a v září roku 2009 oznámila, že začíná pracovat na devátém albu.

S úspěchy na poli hudby na sebe nedala dlouho čekat ani herecká kariéra. V roce 1994 se Vanessa poprvé objevila na prknech divadla Broadway ve hře Kiss of the Spider Woman. Od té doby se začala na divadelních prknech objevovat pravidelně. Zakrátko přišly i role televizní a filmové. V roce 1991 si zahrála v kultovním filmu HARLEY DAVIDSON A MARLBORO MAN a v roce 1997 se objevila ve filmové adaptaci seriálu SOULFOOD. V roce 2007 si získala pozornost médií rolí záporné postavy Wilhelminy Slaterové v komediálním seriálu společnosti ABC OŠKLIVKA BETTY. Za roli v tomto seriálu byla nominována na cenu Emmy. V témže roce se vrátila na filmová plátna ve dvou nezávislých snímcích. Za roli v prvním z nich, ve filmu MY BROTHER získala cenu pro nejlepší herečku na filmovém festivalu v Harlemu. Druhým snímkem byl film AND THEN CAME LOVE. V roce 2009 se objevila po boku vycházející hvězdičky společnost Disney Miley Cyrus ve filmu HANNAH MONTANA: THE MOVIE.

Vanessa byla vdaná celkem dvakrát. Jejím prvním manželem byl posléze také její manažer Ramon Hervey II. Jejich manželství trvalo od roku 1987 do roku 1997 a během těchto deseti let měli společně tři děti: dcera Melanii a Jillian a syna Devina. Jejím druhým manželem se stal bývalý basketbalista NBA Rick Fox. S Rickem se vzali v září roku 1999 a mají spolu dceru Sashu Gabriellu. I toto manželství však skončilo v roce 2004 rozvodem. Vanessa žije v současné době v New Yorku.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2018 Legend of Hallowaiian
2017 The Man from Earth: Holocene
2015 Fantasy Life (TV film)
2014 Trip to Bountiful, The (TV film)
2009 Hannah Montana
2007 A pak přišla láska
2004 Beck and Call (TV film)
Rodinka na tripu
2002 Keep the Faith, Baby (TV film)
2001 Santa Baby! (TV film)
Třetí světová válka (TV film)
2000 A Diva's Christmas Carol (TV film)
Don Quijote (TV film)
Drsnej Shaft
Odvážná láska (TV film)
1999 Elmo v Zemi mrzoutů
Zákony džungle
1998 Future Sport (TV film)
Vášnivý tanec
1997 Duch rodiny
Gangster
Odysseus (TV film)
1996 Likvidátor
Vanessa Williams & Friends: Christmas in New York (TV film)
1995 Bye Bye Birdie (TV film)
1994 Score with Chicks
1993 David Foster's Christmas Album (TV film)
1992 Jacksons: An American Dream, The (TV film)
Stompin' at the Savoy (TV film)
1991 Harley Davidson a Marlboro Man
Lháři
1990 Kid Who Loved Christmas, The (TV film)
Perry Mason: Případ umlčené zpěvačky (TV film)
1989 Detailní záběr (TV film)
1988 Neposlušný policajt ze St. Louis
1987 Sukničkář
1985 Motown Returns to the Apollo (TV film)

TV seriály

2017 Daytime Divas (TV seriál)
Taková moderní rodinka (TV seriál)
The Long Goodbye (S09E02)
2016 Milo a Murphyho zákon (TV seriál)
Broad City (TV seriál)
Game Over (S03E03)
2015 The Mindy Project (TV seriál)
Danny Castellano Is My Nutritionist (S03E17)
2013 666 Park Avenue (TV seriál)
Lazarus (E13)
The Elysian Fields (E12)
Sins of the Fathers (E11)
další epizody (4)
2012 666 Park Avenue (TV seriál)
Hypnos (E09)
What Ever Happened to Baby Jane? (E08)
Downward Spiral (E07)
další epizody (9)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Sbohem, Wisteria Lane (S08E23)
To já za všechno můžu (S08E22)
Co řeknou lidi (S08E21)
další epizody (14)
2011 Na slovíčko s básničkou (TV seriál)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Síť se stahuje (S08E09)
Balada o nedůvěře (S08E08)
Vše pod kontrolou (S08E07)
další epizody (21)
2010 Zoufalé manželky (TV seriál)
Rebelové ve Wisteria Lane (S07E10)
Naše klidné království (S07E09)
Smutné Díkůvzdání (S07E08)
další epizody (10)
2006 Ošklivka Betty (TV seriál)
South Beach (TV seriál)
2002 Vzkvétající město (TV seriál)
Ally McBealová (TV seriál)
Další půjde z kola ven (S05E19)
1996 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Kdo z vás je bez hříchu... (S05E07)
1995 Nic netrvá věčně (TV seriál)

Dokumentární

2019 American Style (TV seriál)
2014 Someone You Love: The HPV Epidemic
2010 Kdo myslíte, že jste? (TV seriál)
2003 Unchained Memories: Readings from the Slave Narratives
2001 Donny Osmond: This Is the Moment (koncert)
Making of 'Jimmy Neutron', The (TV film)
2000 Shaft: Still the Man
1999 I'll Make Me a World (TV seriál)
1998 Pavarotti & Friends for the Children of Liberia (koncert)

TV pořady

2017 Megyn Kelly Today (TV pořad)
2013 Ok! TV (TV pořad)
2012 RuPaul's Drag Race All Stars (TV pořad)
2011 The Chew (TV pořad)
2010 Talk show bez zábran (TV pořad)
2008 Wendy: The Wendy Williams Show (TV pořad)
2004 Christmas in Washington (TV pořad)
Fashion News Live (TV pořad)
2002 Módní policie (TV pořad)
2001 Christmas in Rockefeller Center (TV pořad)
1998 Very Special Christmas from Washington, D.C., A (TV pořad)
1995 Some Enchanted Evening: Celebrating Oscar Hammerstein II (TV pořad)
1992 Free to Laugh: A Comedy and Music Special for Amnesty International (TV pořad)
1984 Super Password (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace