foto

Andreas Katsulas

  • nar. 18.5.1946
    Saint Louis, Missouri, USA
  • zem. 13.2.2006 (59 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

Andreas Katsulas se narodil 18. května 1946 v Saint Louise, USA. Pochází z dělnické rodiny s řeckým původem. Vystudoval herectví na univerzitě v Saint Louise. Od roku 1971 do roku 1986 vystupoval u divadelní společnosti Petera Brooka.

V roce 1986 se odstěhoval do Los Angeles a začal dostávat větší i menší role v hollywodských snímcích. Za zmínku stojí například Formanův RAGTIME (1981), parodie s Charlie Sheenem ŽHAVÉ VÝSTŘELY 2 (1993) a nebo slavný thriller UPRCHLÍK v roli jednorukého vraha Sykese s Harrisonem Fordem a Tommy Lee Jonesem z roku 1993. Poslední větší filmovou roli si zahrál v Abrahamsově parodii MAFFIÓSSO z roku 1998.

Ale více než ve filmu se prosadil v seriálech. Jeho nejslavnější rolí byl velvyslanec G'Kar ve scifi seriálu BABYLON 5, kde hrál prakticky po celou dobu vysílání. Dále jsme ho mohli vidět v serálu STAR TREK: NOVÁ GENERACE v roli romulanského velitele Tomalaka a dále v malých rolích v seriálech TO JE VRAŽDA NAPSALA, POLICIE NEW YORK nebo JAKE A TLUSŤOCH.

Kvůli jeho lásce k tabáku mu byla v roce 2005 diagnostikována rakovina plic, kvůli které o rok později, ve věku 59 let, umírá. Zanechal po sobě manželku, dvě děti a hodiny filmového a seriálového materiálu.

Ondřej "Saur.us" Javůrek

Herecká filmografie

Filmy

2002 Babylon 5: Legenda o strážcích (TV film)
2000 Piece of Eden, A
1998 Babylon 5: Na počátku (TV film)
Maffiósso
1997 Cesta do ráje (TV film)
1996 Boeing 747 v ohrožení
1993 Babylon 5: Velký sumit (TV film)
Malovaná pustina
Policajt z New Yorku
Uprchlík
Žhavé výstřely 2
1992 Seduction: Three Tales from the 'Inner Sanctum' (TV film)
Sveďte to na poslíčka
1991 Neónová říše (TV film)
Návod na vraždu
Pravá totožnost
1990 Death of the Incredible Hulk, The (TV film)
Detektiv Janek: Sedmkrát vražda (TV film)
1989 Nejbližší příbuzenstvo
Spojení
1988 Steal the Sky (TV film)
Západ slunce
1987 Sicilián
Ten, kdo mě hlídá
1986 Špión na ledě
1984 Nothing Lasts Forever
1982 King of America (TV film)
1981 Ragtime
1979 Mesure pour mesure (TV film)
Milo Milo
Černá řada
1974 O-key, file
1963 O ippolytos kai to violi tou
1960 I avgi tou thriamvou

TV seriály

2003 Star Trek: Enterprise (TV seriál)
Spolurodič (S02E22)
1999 Milénium (TV seriál)
Forcing the End (S03E15)
1998 Babylon 5 (TV seriál)
Objects at Rest (S05E21)
Objects in Motion (S05E20)
The Wheel of Fire (S05E19)
další epizody (17)
1997 Babylon 5 (TV seriál)
The Deconstruction of Falling Stars (S04E22)
Rising Star (S04E21)
Between the Darkness and the Light (S04E19)
další epizody (8)
1996 Babylon 5 (TV seriál)
Falling Toward Apotheosis (S04E04)
The Summoning (S04E03)
Whatever Happened to Mr. Garibaldi? (S04E02)
další epizody (16)
1995 Babylon 5 (TV seriál)
Passing Through Gethsemane (S03E04)
A Day in the Strife (S03E03)
Convictions (S03E02)
další epizody (10)
1994 Babylon 5 (TV seriál)
Spřízněné duše (S02E07)
Dlouhý spánek (S02E05)
Odhalení (S02E02)
další epizody (16)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Všechno dobré... (S07E25)
1990 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Futurum Imperfektum (S04E08)
Přeběhlík (S03E10)
1989 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Nepřítel (S03E07)
1952 U nás ve Springfieldu (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky