foto

Henri-Jacques Huet

  • nar. 27.3.1930
    Paříž, Francie
  • zem. 4.6.2009 (79 let)
    Nice, Alpes-Maritimes, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Různorodé charaktery ve vedlejších postavách byly doménou francouzského herce Henri-Jacquese Hueta, ve filmu a televizi jich vytvořil bezmála stovku, významnou osobností byl ale i v divadle. Pocházel z Paříže a herectví původně studoval soukromě, později navštěvoval konzervatoř. Na divadelním jevišti zaujal hned svým prvním vystoupením v Ionescově hře Plešatá zpěvačka; tento kus je dnes již divadelní legendou 20. století, tehdy v roce 1950 ale působil skandálně.

Po dokončení konzervatoře hrál Huet v Théâtre National Populaire, kde působil pod vedením slavného režiséra Jeana Vilara, s nímž se zúčastňoval také divadelního festivalu v Avignonu. Před filmovou kamerou se objevil poprvé v rámci Renoirova FRANCOUZSKÉHO KANKÁNU (French Cancan, 1954), první větší roli dostal jako partner Nicole Courcel v dramatu PŘÍPAD DOKTORA LAURENTA (Le cas du docteur Laurent, 1957), nedlouho nato se objevil v legendárním filmu nové vlny U KONCE S DECHEM (A bout de souffle, 1960). Začal točit také pro televizi a objevoval se v různých formátech, nejčastěji v seriálech.

Zatímco naši diváci se mohli s Huetem seznámit jen v epizodních partech ve slavných filmech, u nás méně známé snímky mu nabídly podstatně větší herecký prostor, připomeňme například drama AŽ DO SYTOSTI (Jusqu΄a plus soif, 1960) nebo film TĚLO DIANY (Le corps de Diana, 1969) natočený ve spolupráci s Československem. Huetovu popularitu navýšila také účast v seriálu SEBASTIAN A MARY (Sebastian et Mary, 1970), který navazoval na dřívější mnohem úspěšnější projekt SEBASTIAN A BELLA (1965), z dalších televizních seriálů můžeme připojit titul JOSEPH BALSAMO (1972).

Souběžně Henri-Jacques Huet nadále rozvíjel své herectví na divadelním jevišti, hrál například v divadlech Théâtre des Ambassadeurs, Théâtre des Variétés nebo Théâtre Saint-Georges. Během sedmdesátých let mohli Hueta vidět naši diváci v kinech ve filmech s J. P. Belmondem (STRACH NAD MĚSTEM – Peur sur la ville, 1975) nebo Annie Girardot (LÁSKA S OTAZNÍKEM - L'amour en question, 1978), výrazné vedlejší role hrál i v dalších filmech, častěji ale spolupracoval s televizí. Svou spolupráci s filmem prakticky ukončil menší úlohou v dalším Belmondově filmu SAMOTÁŘ (Le solitaire, 1987), až po několika letech se naposledy objevil jako ředitel pařížské Opery v nové adaptaci Hugových BÍDNÍKŮ (Les misérables, 1995). Bohaté uplatnění nacházel Huet také v dabingu a jeho hlas zazníval z řady zahraničních seriálů.

Henri-Jacques Huet zemřel v Nice v jižní Francii 4. června 2009 ve věku 79 let; zpráva o jeho smrti pronikla na veřejnost až s odstupem času, aktuálně ji nezaznamenala žádná média.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1995 Bídníci 20. století
1987 Samotář
1986 Debutant
Dressage
1985 Tranches de vie
1984 Nebezpečné známosti
1983 Cena za nebezpečí
Malheurs d'Octavie, Les
1982 Truqueur, Le (TV film)
1981 Madame Claude 2
Otčím
1980 Extérieur, nuit
Je vais craquer!!!
1979 New Generation
1978 Láska s otazníkem
Violette Nozière
1977 Emmenez-moi au Ritz (TV film)
1975 Strach nad městem
1973 Buď zdráv, umělče!
1972 César a Rosalie
Doživotní důchod
Figaro-ci, Figaro-là (TV film)
Pas folle la guêpe
1971 Max a rváči
1969 Ciné-girl
Slogan
Tělo Diany
1966 Grand restaurant pana Septima
Sacrés fantômes (TV film)
1963 OSS 117 se déchaîne
Vojáček
1962 À fleur de peau
Conduite à gauche
Et satan conduit le bal
Jusqu'à plus soif
1961 Un soir sur la plage
1960 Napoleon
On roule à deux (TV film)
U konce s dechem
1959 Filles de nuit, Les
Fric, Le
1958 Misère et noblesse (TV film)
Prisons de femmes
V případě neštěstí
1957 Marchands de filles
Případ doktora Laurenta
1954 Francouzský kankán

TV seriály

1985 Bargeot, Les (TV seriál)
1981 Marion (TV seriál)
1980 Incorrigibles, Les (TV seriál)
1978 Claudine (TV seriál)
Hommes de Rose, Les (TV seriál)
1977 Recherche dans l'intérêt des familles (TV seriál)
1976 Komisař Moulin (TV seriál)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)
L'inspecteur mène l'enquête (TV seriál)
Mort d'un touriste, La (TV seriál)
1974 Gil Blas de Santillane (TV seriál)
1973 Joseph Balsamo (TV seriál)
Témoignages (TV seriál)
Un monsieur bien rangé (TV seriál)
Un tyran sous la pluie (TV seriál)
1969 Agence Intérim (TV seriál)
1967 Amateur ou S.O.S. Fernand, L' (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1966 Allô Police (TV seriál)
1965 Bella a Sebastián (TV seriál)
22 avenue de la Victoire (TV seriál)
1964 Bajky podle La Fontaina (TV seriál)
1962 Inspektor Leclerc (TV seriál)
1961 Poly (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Dokumentární

1993 Chambre 12, Hôtel de Suède (TV film)
1960 Tréteaux, racontez-nous (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace