foto

James Robertson Justice

  • nar. 15.6.1905
    Lewisham, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 2.7.1975 (70 let)
    Winchester, Anglie, Velká Británie

Biografie

Anglický herec James Robertson Justice byl mužem mnoha talentů, vystřídal několik profesí, nakonec za druhé světové války zakotvil ve filmovém průmyslu a v různých zemích natočil přes osmdesát filmů. Sám celý život tvrdil, že se narodil ve skotském Wigtownu, teprve díky nedávno nalezeným dokumentům vyšlo najevo, že jeho rodištěm byl Londýn. V Londýně také krátce studoval univerzitu, na jeden rok pak odešel do Bonnu, kde studoval geologii, aniž by dokončil vzdělání, vrátil se v roce 1927 do Anglie a začal pracovat jako novinář.

V žurnalistice získal praxi v agentuře Reuters, krátce nato ale odešel do Kanady, kde pracoval jako učitel angličtiny nebo pojišťovací agent. Od počátku 30. let žil znovu v Anglii a stal se tajemníkem Britského svazu ledního hokeje. Díky znalosti několika jazyků (mluvil výborně francouzsky, německy, rusky a italsky) se dostal i k menším diplomatickým úkolům ve službách Společnosti národů. Jako dobrovolník se po roce 1936 zúčastnil španělské občanské války, tehdy si také nechal narůst plnovous, který jej pak charakterizoval v době herecké kariéry. V roce 1941 se oženil se zdravotní sestrou Dilys Hayden, s níž měl syna Jamese, ten se ovšem v roce 1949 jako čtyřletý utopil.

Za druhé světové války zakotvil Justice v Londýně, tentokrát jako manažer jednoho menšího muzikálového divadla. Odtud už nebylo daleko ke stykům s lidmi od filmu a poprvé stál před kamerou v epizodní roli důstojníka ve válečném snímku V NOUZI NEJVYŠŠÍ (For Those in Peril, 1944). Častěji začal točit až koncem 40. let, výrazněji se zviditelnil ve dvou humorných pohledech na dobu nedávno skončené války (MOŘE WHISKY - Whisky galore!, 1948; ODVAHA VOJÍNA ANGELA - Private Angelo, 1949). Uplatnění nacházel i v historických filmech, krále Jindřicha VIII. hrál například ve snímku MEČ A RŮŽE (The Sword and the Rose, 1953). Osloven byl i ze strany amerických filmařů, objevil se v jedné z mnoha adaptací BÍDNÍKŮ (Les Miserables, 1952), opět v hollywoodské produkci hrál ve velkolepě koncipovaném filmu ZEMĚ FARAONŮ (Land of the Pharaohs, 1955), který se natáčel v Egyptě a Římě.

I když se stal vytíženým hercem a hrál velké role v několika filmech ročně, nadále se různými formami angažoval ve veřejném dění. Své politické smýšlení dal již dříve najevo účastí ve španělské občanské válce, později se připojil k levicové straně Labour Party a v roce 1950 neúspěšně kandidoval ve volbách do Dolní sněmovny. Jako paradox k jeho politické orientaci se uvádí záliba v luxusních automobilech, jezdil v několika autech značky Rolls Royce. Jako významná osobnost spojená se Skotskem zastával ve dvou obdobích funkci rektora univerzity v Edinburghu (1957-1960 a 1963-1966; post univerzitního lorda-rektora nemá v Anglii význam ředitele školy, jde jen o čestnou reprezentativní funkci).

Nejslavnější Justicovou rolí byl rtuťovitý primář Lancelot Spratt, jehož hrál ve slavné sérii doktorských komedií režiséra Ralpha Thomase. Poprvé to byl DOKTOR V DOMĚ (Doctor in House, 1954), následovaly filmy DOKTOR HLEDÁ MÍSTO (Doctor at Large, 1957), DOKTOR SE ZAMILOVAL (Doctor in Love, 1960), LÉKAŘ V NESNÁZÍCH (Doctor in Distress, 1963) a nakonec DOKTOR S ROUŠKOU (Doctor in Clover, 1966). S Ralphem Thomasem točil i jiné filmy, například dobrodružný snímek CAMPBELLOVO KRÁLOVSTVÍ (Campbell's Kingdom, 1957) nebo komedii NAHORU A DOLŮ (Upstairs and Downstairs, 1959) s Mylène Demongeot v hlavní roli. Nebyl to jeho první kontakt s francouzskými herci, rok předtím vytvořil velkou roli manžela titulní hrdinky v dramatu MANŽELSTVÍ TEREZY ETIENNOVÉ (Thérèse Etienne, 1958), později hrál ve Vadimově filmu LÁSKA NA POLŠTÁŘI (Le repos du guerrier, 1962).

Příležitost v podobě hlavní role dostal několikrát od režiséra Kena Annakina, například ve válečné komedii VELMI DŮLEŽITÁ OSOBA (Very Important Person, 1961), kde hrál opět důstojníka, nebo ve filmu NEPOSEDNÁ LADY (The Fast Lady, 1962). Mimo jiné točil i v Německu, v osobní rovině měl pro něj význam Braunův film VELVYSLANKYNĚ (Die Botschafterin, 1960). Při tomto natáčení se totiž seznámil s kdysi slavnou herečkou Irene von Meyendorff (1916-2001), která se rozvedla se svým manželem a s Justicem odcestovala do Anglie; nutno dodat, že Justice se se svou první manželkou rozvedl až v roce 1968.

Z jeho posledních vystoupení před kamerou připomeňme roli britského prince Edwarda z Walesu ve hvězdně obsazeném historickém filmu MAYERLING (1968), jeho filmografii symbolicky uzavírá opět postava primáře Lancelota Spratta v komedii DOKTOR V NESNÁZÍCH (Doctor in Trouble, 1970). James Robertson Justice pak utrpěl několik mozkových příhod, které mu znemožnily pokračovat v další práci a stáhnul se do ústraní. Poslední rok života byl upoután na lůžko a obětavě se o něj starala Irene von Meyendorff. Po patnáctiletém soužití uzavřeli v červnu 1975 oficiálně manželství, James Robertson Justice ale zemřel tři dny poté, 2. července 1975.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1971 The Massacre of Glencoe
1970 Doctor in Trouble
Smích z ráje
1969 Zeta One
1968 Chitty Chitty Bang Bang
Mayerling
Podivuhodné příběhy
Vienna: The Years Remembered
1967 A coeur joie
Hell Is Empty
1966 Doctor in Clover
Lange Beine - lange Finger
Znamení trojúhelníku
1965 Báječní muži na létajících strojích
The Face of Fu Manchu
Up from the Beach
You Must Be Joking!
1964 Father Came Too!
1963 Das Feuerschiff
Doktor v nesnázích
Mystery Submarine
1962 A Pair of Briefs
Andělé spásy
Dr. Crippen
Fast Lady, The
Guns of Darkness
Láska na polštáři
1961 Děla z Navarone
Raising the Wind
To je vražda, řekla
Very Important Person
1960 Botschafterin, Die
Doctor in Love
Foxhole in Cairo
French Mistress, A
1959 Nahoře a dole
1958 Manželství Terezy Étiennové
Orders to Kill
1957 Campbellovo království
Doktor hledá místo
Living Idol, The
Seven Thunders
Vzpomínka na Itálii
1956 Bílá velryba
Checkpoint
The Iron Petticoat
1955 An Alligator Named Daisy
Doktor na moři
Nad námi vlny
Out of the Clouds
Storm Over the Nile
Země faraonů
1954 Doktor v domě
1953 Meč a růže
Rob Roy, the Highland Rogue
1952 Les Miserables
Miss Robin Hood
Příběh Robina Hooda a jeho družiny
The Voice of Merrill
1951 Anne of the Indies
Blackmailed
Captain Horatio Hornblower R.N.
David a Batšeba
Pool of London
The Lady Says No
1950 Magnet, The
My Daughter Joy
Prelude to Fame
Černá růže
1949 Christopher Columbus
Moře whisky!
Poet's Pub
Private Angelo
Stop Press Girl
1948 Boj o jižní točnu
My Brother Jonathan
Quartet
Vice Versa
Šest statečných
1947 Hladový vrch
1946 Appointment with Crime
1944 Champagne Charlie
Fiddlers Three
V nouzi nejvyšší

Dokumentární

1977 To See Such Fun
1955 Challenge of the North
1953 Panorama (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace