foto

Jonathan Firth

  • nar. 6.4.1967 (51 let)
    Essex, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jonathan se narodil jako nejmladší ze tří dětí univerzitní učitelky a profesora historie, kteří doufali, že jejich potomci je budou následovat v akademické kariéře. Zklamáním tedy pro ně bylo, když si všichni tři sourozenci zvolili uměleckou profesi. Zatímco prostřední dcera Kate se věnuje hudbě, nejstarší syn Colin i nejmladší Jonathan se od mala toužili věnovat herectví. Přestože je mezi nimi sedmiletý věkový rozdíl, jsou si oba velmi podobní a čas od času si lidé Jonathana pletou s jeho slavnějším a velmi oblíbeným bratrem. A protože to oběma moc sluší v dobových kostýmech, oba jsou často obsazováni do historických filmů a seriálů.

V době, kdy Colina zbožnovaly davy coby pana Darcyho proslavil se Jonathan rolí seržanta Franka Troye v dramatu DALEKO OD HLUČÍCÍHO DAVU (1998). Tehdy už měl za sebou i účinkování v několika dalších seriálech a filmech. Čeští televizní diváci si jej jistě pamatují jako Richarda Greye v historickém seriálu COVINGTON CROSS nebo si ho mohli všimnout v seriálech PŘÍBĚHY ZE ZÁHROBÍ (Malcolm v epizodě Věc, která vycházela z hrobu), HERCULE POIROT (Nigel Chapman v epizodě Případ v ulici Hickory), PŘÍPADY BRATRA CADFAELA (Joscelin v epizodě Malomocný od svatého Jiljí), VRAŽDY V MIDSOMERU (Michael Lacey v epizodě Smrt staré dámy), LOVCI POKLADŮ či JERICHO.

Ve filmech jsme jej mohli vidět např. jako Romea v dramatu ROMEO A JULIE, Lintona Heathcliffa v BOUŘLIVÝCH VÝŠINÁCH (Větrná hůrka), Sorena v PRINC A JÁ 2 nebo prince Alberta von Sachsen - Coburg v historickém životopise VIKTORIE A ALBERT.

Nikol "wictoria" Antošová Nedvědická

Herecká filmografie

Filmy

2012 Boys on Film 8: Cruel Britannia
2010 Princ a já: Sloní dobrodužství
2009 Albert Schweitzer
2008 Chef‘s Letter
Princ a já: Královské líbánky
2006 Princ a já 2
2003 Luther
Perlivý kyanid (TV film)
2002 Návnada (TV film)
Princezna na hrášku
Případy inspektora Lynleyho: Prkna, jež znamenají smrt (TV film)
2001 Viktorie a Albert (TV film)
2000 Americká stopa
Likeness In Stone, A (TV film)
Na počátku (TV film)
1999 Kouzelná země skřítků (TV film)
Truel
1998 Daleko od hlučícího davu (TV film)
Ideal Husband, An
1997 Kangaroo Palace (TV film)
1994 Breed of Heroes, A (TV film)
Romeo & Juliet (TV film)
1992 Bouřlivé výšiny
1991 Američanka
Black Velvet Gown, The (TV film)

TV seriály

2006 Jericho (TV seriál)
2005 Posel ztracených duší (TV seriál)
2003 Spine Chillers (TV seriál)
1999 Lovci pokladů (TV seriál)
1998 Heat of the Sun (TV seriál)
1997 Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Smrt staré dámy (S01E01)
1995 Hercule Poirot (TV seriál)
Případ v ulici Hickory (S06E02)
1994 Middlemarch (TV seriál)
Případy bratra Cadfaela (TV seriál)
1992 Covington Cross (TV seriál)
Bratři (E13)
Slavnost (E12)
Pomsta (E11)
další epizody (13)
Highlander (TV seriál)
Šekspir: Velikije komedii i tragedii (TV seriál)
1990 Centrepoint (TV seriál)
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
1987 Inspektor Morse (TV seriál)
1986 Screenplay (TV seriál)
1980 Spine Chillers (TV seriál)
1972 Komisař Van der Valk (TV seriál)

Dokumentární

2003 Poslední dny Pompejí (TV film)

TV pořady

2004 Hell's Kitchen (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace