foto

Gordon Jackson

  • nar. 19.12.1923
    Glasgow, Skotsko, Velká Británie
  • zem. 15.1.1990 (66 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Gordon Cameron Jackson se narodil ve skotském Glasgow jako nejmladší z pěti dětí. Otec byl učitelem kreslení. Gordon vystudoval střední školu Hillhead High School a už v mladém věku se objevoval v jednom rozhlasovém pořadu stanice BBC určeného dětem (tzv. “Children's Hour”). V patnácti nechal školy a stal se projektantem u Rolls-Royce. Jeho filmová kariéra se datuje od roku 1942, kdy producenti z Ealing Studios hledali mladého Skota do THE FOREMAN WENT TO FRANCE (1942) a on byl do role vybrán. Vrátil se poté k “Royceům”, ale byl znovu osloven filmaři a tak se rozhodl, že se bude věnovat herectví. Brzy se objevil v dalších filmech studia, jako bylo dobrodružné drama SAN DEMETRIO, LONDON (1943), drama SRDCE V ZAJETÍ (1946) a EUREKA STOCKADE (1949) a komedie WHISKY GALORE! (1949). V raných letech svojí kariéry působil na divadlech v Glasgow, Worthingu a Perthu.

S herečkou Ronou Andersonovou zazářili v romantickém filmu PŘÍLIV (1949, Floodtide), v červnu 1951 se vzali a měli spolu dva syny, Grahama a Roddyho. Ve stejném roce debutoval u londýnského divadla v “Seagulls Over Sorrento”, vystoupil i v “Moby Dickovi” v režii Orsona Wellese. V 50. a 60. letech se objevoval v televizních programech jako například THE QUATERMASS XPERIMENT (1955) nebo v komedii THE NAVY LARK (1959). V dramatu HELL DRIVERS (1957) se sešel s asi nejslavnějším skotským hercem vůbec, se Seanem Connerym. Zapůsobil také v komedii THE BRIDAL PATH (1959), ve Sturgesově slavném válečném snímku se Stevem McQueenem a dalšími hvězdami VELKÝ ÚTĚK (1963) nebo v thrilleru s Michaelem Cainem PŘÍPAD IPCRESS (1965). V roce 1969 se se ženou sešli na plátně opět, a to v britském dramatu THE PRIME OF MISS JEAN BRODIE v hlavní úloze s Maggie Smithovou a v tomtéž roce představoval Horacia v Richardsonově filmové adaptaci slavné hry HAMLET (1969 – jako Horacio se už dříve představil na divadle a získal za něj cenu Clarence Derwenta pro „nejlepšího herce ve vedlejší roli“).

Ačkoli mu nikdy nebyly souzeny hvězdné role, točil prakticky neustále. Jeho přítelem byl například herec Sir Alec Guiness, u něhož si vydobyl značný respekt. Diváci ho ale opravdu „objevili“ až díky roli přísného skotského komorníka Hudsona v šedesáti dílech velmi populárního víkendového seriálu “Upstairs, Downstairs” (1971 – 1975). V roce 1976 za tuto roli (díl "The Beastly Hun") získal cenu Emmy za “vyjímečný výkon ve vedejší roli”. Seriál ukazoval život v jednom panském domě počátkem 20. století a dnes už je považován za klasiku. V roce 1974 byl oceněn titulem Britský herec roku a v roce 1979 jmenován Důstojníkem Řádu britského impéria (OBE). V roce 1972 byl po boku Bette Davisové obsazen do thrilleru MADAM SIN.

Jeho další velká – a nejspíše nejznámější – televizní role přišla v roce 1977 v akčním krimiseriálu “Profesionálové” s Lewisem Collinsem a Martinem Shawem. Šéfa speciální vládní jednotky, George Cowleyho, ztvárnil ve všech 57 epizodách, než byl tento i u nás velmi populární seriál v roce 1983 ukončen (natáčet se přestalo už o dva roky dříve, v seriálu se mimojiné objevili i Pierce Brosnan a David Suchet a zajímavostí je, že v Americe se neujal, jelikož tamním televizním bosům připadal příliš „násilný“). Fanoušky seriálu byla i britská královská rodina – odtud již zmíněný důstojnický titul. V roce 1981 hrál Noela Strachana v australském romanticko-válečném seriále “A Town Like Alice” a získal za něj cenu Logie, což je australská obdoba televizní ceny Emmy. V mysteriózním thrilleru DOTEK MEDUSY (1978) s R. Burtonem a L. Venturou si zahrál Doktora Johnsona.

Po “A Town Like Alice” a “Profesionálech” pokračoval Gordon Jackson úlohami v seriálech “Hart to Hart” (1983), “Shaka Zulu” (1986 – v roce 1987 pak film stejného jména) a “Campion” (1989) a filmech THE SHOOTING PARTY (1985) a THE WHISTLE BLOWER (1986). V letech 1985 až 1986 uváděl na Novém Zélandě dva odpolední pořady o vaření: “Fresh and Fancy Fare” a jeho nástupce “Country Fare”. Jeho poslední rolí byla ta v mysteriózním televizním dramatu EFFIE´S BURNING (uvedeno až po jeho smrti v roce 1990). V roce 1989 mu byla zjištěna rakovina kostí, zemřel následujícího roku v lednu, ve věku 66 let v Londýně a jeho tělo bylo zpopelněno v Golders Green krematoriu. Se svojí ženou Ronou strávili téměř čtyřicet let.

Navzdory svým úspěchům údajně tvrdil, že svá vystoupení nemá rád a na plátně se nikdy neviděl. Prohlásil také, že se před kamerou i na jevišti nikdy necítil příliš jistě a příjemně.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1990 Winslow Boy, The (TV film)
1989 Dáma a zbojník (TV film)
1987 Gunpowder
Shaka Zulu
1986 Můj bratr Tom (TV film)
Studená válka
1985 The Shooting Party
1984 Maska smrti (TV film)
1983 An Audience with Mel Brooks (TV film)
1979 Last Giraffe, The (TV film)
1978 Dotek Medúzy
1977 Golden Rendezvous
Spectre (TV film)
1976 Sonntagsgeschichten (TV film)
1975 Ruská ruleta
1973 Places Where They Sing (TV film)
1972 Madam Sin
1971 Únos
1970 Rain (TV film)
Scrooge
1969 Běž si a dováděj!
Hamlet
Nejlepší léta slečny Jean Brodieové
1968 On the Run
Tajemství run (TV film)
Wind Versus Polygamy (TV film)
1967 Danger Route
Noc generálů
1966 Statečný princ donegalský
Trojitý kříž
Velký žal
1965 Agent Palmer: Případ Ipcress
Báječní muži na létajících strojích
1964 Daylight Robbery
Dlouhé lodi Vikingů
1963 Bergonzi Hand, The (TV film)
Velký útěk
1962 Vzpoura na Bounty
1961 Greyfriars Bobby: The True Story of a Dog
1960 Cone of Silence
Melodie slávy
Snowball
Two Wives at One Wedding
1959 Devil's Bait
Navy Lark, The
Price of Silence, The
Schůzka naslepo
The Bridal Path
Yesterday's Enemy
1958 Blind Spot
Rockets Galore!
Three Crooked Men
1957 Black Ice
Let's Be Happy
Man in the Shadow
Prodané životy
Seven Waves Away
1956 Blonde Bait
Dítě a bitevní loď
Pacific Destiny
Sailor Beware!
Women Without Men
1955 Delavine Affair
Moby Dick Rehearsed (TV film)
Passage Home
The Quatermass Xperiment
Windfall
1954 The Love Lottery
1953 Death Goes to School
Malta Story
Meet Mr. Lucifer
1952 Castle in the Air
1951 Happy Go Lovely
The Lady with the Lamp
1950 Bitter Springs
1949 Eureka Stockade
Floodtide
Moře whisky!
Stop Press Girl
1948 Šest statečných
1946 Srdce v zajetí
1945 Pink String and Sealing Wax
1943 Devět mužů
Lidé jako my
San Demetrio, Londýn
1942 Mistr jede do Francie
One of Our Aircraft Is Missing

TV seriály

1988 Panský dům (TV seriál)
1986 Shaka Zulu (TV seriál)
1985 Theatre Night (TV seriál)
1983 Profesionálové (TV seriál)
Pryč s bohatstvím (S05E11)
Muž jménem Quinn (S05E10)
Případ Ojuka (S05E09)
další epizody (5)
1982 Profesionálové (TV seriál)
Válka agentů (S05E06)
V záhrobí (S05E05)
Lawsonova poslední bitva (S05E04)
další epizody (6)
1981 Town Like Alice, A (TV seriál)
1980 Profesionálové (TV seriál)
Jen krásný obrázek (S04E15)
Provize (S04E14)
Víkend na venkově (S04E13)
další epizody (15)
1979 Profesionálové (TV seriál)
Sluha dvou pánů (S03E08)
Zběh (S03E07)
Bez šance na úspěch (S03E06)
další epizody (8)
1978 Profesionálové (TV seriál)
Obětní beránek (S02E10)
Jízda na slepo (S02E09)
Zvířený prach (S02E08)
další epizody (22)
1977 Profesionálové (TV seriál)
Šílenec (S01E01)
1971 Upstairs, Downstairs (TV seriál)

Host

TV pořady

1988 Sesame Street, Special (TV pořad)

Fanoušci tvůrce