foto

Craig Parker

  • nar. 12.11.1970 (47 let)
    Suva, Fiji
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Craig Parker se narodil před 38 lety na ostrově Fidži, ale už jako dítě se přestěhoval se svými rodiči na Nový Zéland, kde se stal jedním z nejznámějších novozélandských herců a bavičů.

Poprvé se objevil na televizní obrazovce už v devíti letech v show nazvanou HOT SHOTS. Poté, co posbíral zkušenosti, začal se vedle televize věnovat i divadlu, kde si zahrál v roce 1991 i roli Macbetha, jehož režie se ujal Micheal Hurst, u nás známý především jako parťák Herkula ze stejnojmenného seriálu. Od roku 1987 se Craig Parker věnuje také stand up comedy a divadelní improvizaci.

Zásadní průlom v Craigově kariéře přišel v roce 1992, kdy se objevil jako Guy Warner ve velmi oblíbeném novozélandském seriálu SHORTLAND STREET, kde působil čtyři roky. Poté si zahrál několik epizodních rolí v seriálech XENA a MLADÝ HERKULES.

Celosvětovou pozornost přinesla ale Craigu Parkerovi až role blonďatého Elfa z veleúspěšné trilogie PÁN PRSTENŮ zfilmované podle předlohy J.R.R. Tolkiena. Jeho postava Haldira z Lórienu, která se objevila v prvním dvou dílech, byla kritiky přijata velmi dobře.

Craig Parker nicméně podle svých slov zůstává v srdci hlavně bavičem. Ovládá francouzštinu a mezi jeho oblíbené koníčky patří plavání, plachtění, dobré jídlo a samozřejmě hraní.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2012 Zkáza lodi Endurance (TV film)
2011 Waitangi: What Really Happened (TV film)
2009 Underworld: Vzpoura Lycanů
2006 Return of the Jackalope
2002 Pán prstenů: Dvě věže
2001 Nikdo tě neuslyší
Pán prstenů: Společenstvo Prstenu
1998 Vojákova milenka
1993 Monstrum (TV film)

TV seriály

2014 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Střelec (S11E22)
2013 Království (TV seriál)
Ospalá díra (TV seriál)
Pojídač hříchů (S01E06)
2012 Auckland Daze (TV seriál)
Spartakus (TV seriál)
Hněv bohů (S02E10)
Zrůdy (S02E09)
Vyrovnání (S02E08)
další epizody (10)
2010 Spartakus (TV seriál)
Prozření (S01E12)
Sacramentum Gladiátorům (S01E02)
Rudý had (S01E01)
2009 Diplomatic Immunity (TV seriál)
NCIS: Los Angeles (TV seriál)
2008 Tajemství Pravdy (TV seriál)
2005 Power Rangers S.P.D. (TV seriál)
2003 Power Rangers Ninja Storm (TV seriál)
2001 Nemocnice Mercy Peak (TV seriál)
1998 Mladý Hercules (TV seriál)
Twist in the Tale, A (TV seriál)
1997 2 People (TV seriál)
1996 City Life (TV seriál)
1995 Xena (TV seriál)
1992 Shortland Street (TV seriál)
1987 Gloss (TV seriál)

Dokumentární

2008 Rocked the Nation (TV seriál) - a.z.
2003 From Book to Script: Finding the Story - a.z.
Intrepid Journeys (TV seriál)
Music for Middle-Earth - a.z.

TV pořady

1990 Nightline (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace