foto

Milena Šajdková

  • nar. 17.7.1945 (74 let)
    Přívoz u Ostravy, Československo

Biografie

Milena Šajdková pochází z Ostravy, a i když tam již dlouhá léta nežije, dodnes se považuje za Ostravačku tělem i duší. V Ostravě také za středoškolských studií začala hrát divadlo, účinkovala ve studentském Divadélku pod okapem, na které dodnes ráda vzpomíná. Po maturitě vystudovala herectví na DAMU, jejím profesorem byl Miloš Nedbal, absolvovala v roce 1970. Své první angažmá získala v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, kterému zůstala věrná na dlouhá desetiletí. Na této scéně odehrála desítky rolí v klasickém i moderním repertoáru, podle vlastních slov nejraději hrála v Shakespearovi nebo Ibsenovi. Z posledních jevištních vystoupení můžeme připomenout klasické kusy Zdravý nemocný nebo Pygmalion, jednu z hlavních rolí hrála v představení Soudné sestry.

Filmová, případně televizní práce Mileny Šajdkové, obsahuje jen velmi málo titulů. Částečně je to dáno jejím mimopražským angažmá, ale také hereččiným postojem v době normalizace, kdy sice nebyla přímo na černé listině, nicméně nabídky k uplatnění v masových médiích nedostávala a musela se spokojit s prací herečky oblastního divadla. Před filmovou kamerou stála poprvé jako vězeňkyně ve válečném dramatu ...A POZDRAVUJI VLAŠTOVKY (1972), později pak dostala jen několik málo příležitostí v postavách manželek a maminek, navíc ve vesměs zapomenutých filmech. Za zmínku stojí připomenout maminkovskou roli v dětském filmu HLEDÁM DŮM HOLUBÍ (1985), kde hrála i s dalšími libereckými herci. Režisérka tohoto titulu, Věra Šimková-Plívová, ji pak oslovila pro svůj další film HOUPAČKA (1990), zatím naposledy se Šajdková objevila v oceněném filmu FANY (1995).

Milena Šajdková je vdaná, jejím manželem je herec Hanuš Bor (*1950). Mají spolu dvě děti, dcera Magdaléna Borová (*1981) je herečkou pražského Národního divadla.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2013 Hořící keř (TV film)
1999 Plunkett & Macleane
1995 Artuš, Merlin a Prchlíci
Fany
Maryša (divadelní záznam)
Mutters Courage
1992 Kráva
1990 Houpačka
1988 Nefňukej, veverko!
1987 Pravidlá kruhu
1985 Hledám dům holubí
Mezek
1984 Holka na krátkou trať (TV film)
1975 Tam, kde hnízdí čápi
1974 Hodinky bez vodotrysku (TV film)
Pavlínka
1972 ...a pozdravuji vlaštovky

TV seriály

2020 Zrádci (TV seriál)
2018 Polda (TV seriál)
Samí zrádci (S03E05)
2017 Policie Modrava (TV seriál)
Případ starosta (S02E04)
2015 Vraždy v kruhu (TV seriál)
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
1991 Wolfgang A. Mozart (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky