foto

John Carradine

  • nar. 5.2.1906
    New York City, New York, USA
  • zem. 27.11.1988 (82 let)
    Milán, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

John Carradine se narodil 5. února 1906 v New Yorku jako Richmond Reed Carradine. Původně se živil jako malíř a sochař. Po přestěhování do Orleansu se pokoušel vystupovat s místní hereckou společností. Na filmovém plátně se poprvé objevil v roce 1930 pod jménem Peter Richmond. Později si osvojil umělecké jméno John Carradine.

Na začátku své filmové kariéry byl obsazován spíše do menších rolí a prosadil se hlavně v hororovém žánru. Hrál například ve snímcích NEVIDITELNÝ MUŽ (The Invisible Man, 1933), ČERNÁ KOČKA (The Black Cat, 1934) a FRANKENSTEINOVA NEVĚSTA (Bride of Frankenstein, 1935). Dále se objevil v několika filmech Johna Forda, například PŘEPADENÍ (Stagecoach, 1939), HROZNY HNĚVU (The Grapes of Wrath, 1940) a MUŽ, KTERÝ ZASTŘELIL LIBERTY VALANCE (The Man Who Shot Liberty Valance, 1962). V roce 1972 dostal příležitost ve snímku Woody Allena VŠECHNO, CO JSTE KDY CHTĚLI VĚDĚT O SEXU (ALE BÁLI JSTE SE ZEPTAT). V roce 1982 propůjčil svůj hlas jedné z postav v animovaném snímku TAJEMSTVÍ N.I.M.H..

John Carradine byl čtyřikrát ženatý. Se svou první ženou Ardanelle McCool měli syna Davida. Ardanelle McCool měla syna Bruce z prvního manželství, kterého John vzal za vlastního. Manželství vydrželo pouhých šest let (1935-1941). Se svou druhou ženou (Sonia Sorel - manželství v letech 1944-1956) měli tři syny, Keitha, Roberta a Chrise. Další manželství již byla bezdětná, v letech 1957-1971 s Doris Rich a poslední ženou od roku 1975 byla Emily Cisneros. Synové David, Keith a Robert pokračují v tradici a věnují se také herecké profesi.

Poslední roky života trpěl artritidou, ale přes velké bolesti pokračuje v práci. John Carradine zemřel dne 27. listopadu 1988 přirozenou smrtí při návštěvě Itálie ve věku 82 let. Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

1995 Bikini Drive-In
Kletba Halloweenu
1990 Pochována zaživa
1988 Hvězdný kriminál: Útěk
1987 Evil Spawn
Příšera z šatníku
1986 Peggy Sue se vdává
Revenge
Vykradač hrobů
1985 Evils of the Night
Reel Horror
Vals, The
1984 Ledoví piráti
1983 Antony and Cleopatra (TV film)
Dům dlouhých stínů
Vraždící duch 2
1982 Rose for Emily
Satan's Mistress
Tajemství N.I.M.H.
The Scarecrow
1981 Frankenstein Island
Goliath Awaits (TV film)
Klub příšer
Kvílení vlkodlaků
Nesting, The
1980 Strašák
1979 Monster
Nocturna
Seekers, The (TV film)
1978 Doktor Dracula
Missile X - Geheimauftrag Neutronenbombe
Sunset Cove
Vampire Hookers
Včely
1977 Bílý bizon
Crash!
Golden Rendezvous
Christmas Miracle in Caufield, U.S.A. (TV film)
Lady and the Lynchings, The
Oyaro nezumi no fushingina tabi
Satan's Cheerleaders
Sentinel
Shock Waves
Tail Gunner Joe (TV film)
1976 Death at Love House (TV film)
Killer Inside Me, The
Poslední magnát
Střelec
Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood
1975 Mary, Mary, Bloody Mary
Stowaway to the Moon (TV film)
1974 House of Seven Corpses, The
Lady's Not for Burning, The (TV film)
Moonchild
1973 Bad Charleston Charlie
Cat Creature, The (TV film)
Hex
Night Strangler, The (TV film)
Superchick
Terror in the Wax Museum
1,000,000 A.D. Promo Reel
1972 Bertha z dobytčáku
Blood of Ghastly Horror
Decisions! Decisions! (TV film)
Portnoy's Complaint
Richard
Shadow House
Tichá noc, krvavá noc
Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat)
1971 Beast of the Yellow Night
Blood Legacy
Gatling Gun, The
Honey Britches
Shinbone Alley
The Seven Minutes
1970 Bigfoot
Blood of the Iron Maiden
Crowhaven Farm (TV film)
Five Bloody Graves
Hell's Bloody Devils
Horror of the Blood Monsters
McMasters, The
Myra Breckinridgeová
Ti, kteří chcípnou v sedle
1969 Astro-Zombies, The
Blood of Dracula's Castle
Daughter of the Mind (TV film)
Dobří a špatní hoši
Elvis: Trable s děvčaty
Mummy and the Curse of the Jackals, The
1968 Autopsia de un fantasma
Enigma de muerte
Helicopter Spies, The (TV film)
Pacto diabólico
They Ran for Their Lives
Vampiras, Las
1967 Hillbillys in a Haunted House
Hostage, The
Señora Muerte, La
1966 Billy the Kid versus Dracula
Broken Sabre
Doom of Dracula - a.z.
Emperor's New Clothes, The
Gallery of Horror
Munster, Go Home!
Night Train to Mundo Fine
The Mummy's Ghost - a.z.
1965 House of the Black Death
Psycho a Go-Go
Wizard of Mars, The
1964 Curse of the Stone Hand
Genesis
Patsy
Podzim Čejenů
1962 Muž, který zastřelil Liberty Valance
1960 Sex Kittens Go to College
Tarzan the Magnificent
The Adventures of Huckleberry Finn
1959 Invisible Invaders
Rymdinvasion i Lappland
The Cosmic Man
The Oregon Trail
1958 Džúdžin jukiotoko
Pyšný rebel
Showdown at Boot Hill
The Last Hurrah
1957 Hell Ship Mutiny
The Incredible Petrified World
The Story of Mankind
The True Story of Jesse James
The Unearthly
1956 Cesta kolem světa za 80 dní
Dark Venture
Desatero přikázání
Female Jungle
Hidden Guns
The Black Sleep
1955 Desert Sands
Muž z Kentucky
Stranger on Horseback
The Court Jester
1954 Casanova's Big Night
Egypťan Sinuhet
Johnny Guitar
Thunder Pass
1949 C-Man
1947 A Christmas Carol (TV film)
The Private Affairs of Bel Ami
1946 Down Missouri Way
The Face of Marble
1945 Captain Kidd
Draculův dům
It's in the Bag!
Padlý anděl
1944 Aljaška
Barbary Coast Gent
Bluebeard
Dobrodružství Marka Twaina
Frankensteinův hrad
Jungle Woman - a.z.
Return of the Ape Man
The Black Parachute
The Invisible Man's Revenge
The Mummy's Ghost
Voodoo Man
Waterfront
1943 Captive Wild Woman
Gangway for Tomorrow
Hitler's Madman
I Escaped from the Gestapo
Isle of Forgotten Sins
Revenge of the Zombies
Silver Spurs
1942 Information Please No. 5
Kavalír pomsty
Northwest Rangers
Reunion in France
Whispering Ghosts
1941 Bažiny
Krev a písek
Man Hunt
Western Union
1940 Brigham Young
Hrozny hněvu
Chad Hanna
The Return of Frank James
1939 Bubny víří
Five Came Back
Jesse James
Kapitán Fury
Město ztracených
Mr. Moto's Last Warning
Pes baskervillský
Přepadení
The Three Musketeers
1938 Alexandrův ragtime band
Four Men and a Prayer
I'll Give a Million
International Settlement
Kentucky Moonshine
Kidnapped
Of Human Hearts
Ostrov bázně
Ponorky hrozí
1937 Ali Baba Goes to Town
Danger - Love at Work
Nancy Steele Is Missing!
Scotland Yard nařizuje
Stateční kapitáni
Thank You, Mr. Moto
The Last Gangster
This Is My Affair
Uragán
1936 A Message to Garcia
Anything Goes
Daniel Boone
Dimples
Half Angel
Kapitán January
Laughing at Trouble
Marie Stuartovna
Pod dvojí vlajkou
Ramona
White Fang
Winterset
Zahrada Allahova
Zajatec ostrova žraloků
1935 Alias Mary Dow
Bad Boy
Bídníci
Dobyvatel Indie
Dublin in Brass
Frankensteinova nevěsta
Kardinál Richelieu
Křižáci
She Gets Her Man
The Man Who Broke the Bank at Monte Carlo
Transient Lady
1934 Černá kočka
Kleopatra
The Meanest Gal in Town
1933 Morning Glory
Neviditelný muž
The Story of Temple Drake
This Day and Age
To the Last Man
1932 Forgotten Commandments
Ve znamení kříže
1931 Heaven on Earth
1930 Bright Lights
Tol'able David

TV seriály

1995 Svengoolie (TV seriál) - a.z.
1978 Greatest Heroes of the Bible (TV seriál)
1976 Captains and the Kings (TV seriál)
1975 Westwind (TV seriál)
1966 The Green Hornet (TV seriál)
1964 The Munsters (TV seriál)
1958 The Rifleman (TV seriál)
1957 The DuPont Show of the Month (TV seriál)
1955 Matinee Theatre (TV seriál)
1952 My Friend Irma (TV seriál)
1950 The Web (TV seriál)
1948 The Chevrolet Tele-Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2005 James Dean: Forever Young
1999 Mumie má nejdražší: Odhalení tradice hororu - a.z.
Nestvůra při měsíci! Nesmrtelný příběh vlčího muže - a.z.
1996 100 Years of Horror: Freaks
100 Years of Horror: The Aristocrats of Evil
100 Years of Horror: The Count and Company
100 Years of Horror: The Monster Makers
100 Years of Horror: The Walking Dead
1991 Frankenstein: A Cinematic Scrapbook - a.z.
1986 Hollywood Ghost Stories
1985 Lugosi: The Forgotten King (TV film)
1984 Going Hollywood: The '30s
1983 Horror of It All, The (TV film)
1981 Making a Monster Movie: Inside 'The Howling' (TV film) - a.z.
The Best of Sex and Violence
1979 Carradines Together, The
The Horror Show - a.z.
1977 Journey Into the Beyond
1974 The Horror Hall of Fame: A Monster Salute (TV film)
1939 Land of Liberty

TV pořady

1951 The Red Skelton Show (TV pořad)
1948 The Eyes Have It (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace