foto

Lionel Atwill

  • nar. 1.3.1885
    Croyden, Anglie, Velká Británie
  • zem. 22.4.1946 (61 let)
    Pacific Palisades, California, USA

Biografie

Anglický divadelní a filmový herec Lionel Atwill se narodil v Croydonu – předměstí Londýna dne 1. 3. 1885. Lionel vystudoval v Londýně architekturu, ale v jeho případě zvítězila láska k divadlu před zajištěnou existencí v otcově stavební firmě. Debutoval v londýnském divadle Garrick v roce 1904, a postupem času se dopracoval k velmi dobré kariéře, která pokračovala i po jeho příjezdu do USA, když debutoval v roce 1918 na Broadwayi.

Po úspěchu v USA navázal obdobným způsobem také na divadelní scéně v Mellbourne v Austrálii, kde hostoval půl roku. Svým vzhledem nebyl předurčen do rolí milovníků, nebo hrdinů, a tak se i před filmovou kamerou začal objevovat v rolích podvodníků, šlechticů, otců, policistů už v době němého filmu přesněji roku 1918. Kolegové mu přezdívali „Pinky" pro jeho rudé, vlastně až zářivé vlasy, které mu až s přibývajícím věkem poněkud ztmavly.

Opravdu známým se stal díky prvnímu hororu spol. Warner Brothers Tajemství muzea voskových figurín z roku 1933, kdy jeho rolí nebyl nikdo menší než znetvořený sochař Ivan Igor, po boku se mu objevila křehká blondýnka Fay Wray, která se hned nato nezapomenutelně uvedla v dobrodružném a triků plném filmu King Kong - 1933. Atwill hrál vedlejší roli ve The Vampire Bat a Secret madame Blance. Objevil se v dramatu podle Emila Zoly  Nana s krásnou Annou Stein, a nebo zaujal rolí inspektora Crogha v Syn Frankensteina - z roku 1939.

Atwill byl nejúspěšnější ve filmovém období po dobu desíti let od roku 1933 - 1943, kdy natáčel v průměru tři filmy ročně. U nás by si divák mohl připamatovat jeho tvář i třeba z dobrodružného pirátského filmu s Errolem Flynem a Olivií deHavilland Captain Blood, kde si zahrál roli krutého plukovníka Bischopa. O něco později to byla role dr. Mortimera v Pes Baskervilský s Basilem Rathbonem v roli Holmese, natočeném u spol. 20th Century Fox z roku 1939, a v holmesovském trendu ještě jednou u spol Universal Studios v roce 1943, kdy si zahrál padoušského profesora Moriartyho ve filmu Sherlock Holmes a tajná zbraň. Hrál také v oblíbené sérii o detektivu Charlie Chanovi Charlie Chan's Murder Cruise a Charlie Chan in Panama, nebo v dramatu z roku 1940 Johnny Apollo.

Lionel Atwill byl čtyřikrát ženatý s Mary Prunter - Stone, Louise Cromwell Brooks, herečkou Elsie Mackay a Philis Ralph. Měl dva syny z nichž jeden John Arthur Atwill, důstojník Air Force byl v roce 1941 zabit ve 26 letech ve vojenské akci - sestřelen nad oceánem. Druhý syn, který se mu narodil až na sklonku života, Lionel Anthony Atwill se stal později spisovatelem.

Nikdo by to do něj zřejmě nikdy neřekl, protože Atwill působil velmi seriozním dojmem, že se jeho osoba stane v roce 1941 díky křivému svědectví hlavní, a tolik „propíranou osobou" v sexuálním skandálu - byl mimo jiné obviněn ze sexuálních orgií, a za znásilňování pod vlivem drog a byl umístěn na „černou listinu" - takže přišel načas o práci. V té době získal jen díky hereckým zkušenostem a umění práci na divadelní scéně. Mezi jeho poslední filmy patřily v roce 1945 House of Dracula, a v roce 1946 Genius at Work a dobrodružný snímek Lost City of the Junge - Ztacené město v džungli. Poslední zmíněný film nedokončil.

Zemřel náhle před ukončením filmování a jeho role pak byla dofilmována se dvojníkem. Atwill zemřel v Kalifornii 22. 4. 1946 ve věku 61 let. Hrál ve 75 titulech.

Marta "clara.bow" Holubová

Herecká filmografie

Filmy

2007 Terror in the Pharaoh's Tomb - a.z.
1966 Doom of Dracula - a.z.
The Son of Frankenstein - a.z.
1946 Genius at Work
Lost City of the Jungle
1945 Crime, Inc.
Draculův dům
Prokletí mlžného ostrova
1944 Captain America
Frankensteinův hrad
Lady in the Death House
Raiders of Ghost City
Secrets of Scotland Yard
1943 Frankenstein a Vlkodlak
1942 Být, či nebýt
Cairo
Frankensteinův duch
Junior G-Men of the Air
Mad Doctor of Market Street, The
Night Monster
Pardon My Sarong
Tajná zbraň
The Strange Case of Doctor Rx
1941 Man Made Monster
1940 Charlie Chan in Panama
Charlie Chan's Murder Cruise
Girl in 313
Johnny Apollo
Tekuté zlato
The Great Profile
1939 Balalaika
Frankensteinův syn
Mr. Moto Takes a Vacation
Pes baskervillský
The Gorilla
The Mad Empress
The Secret of Dr. Kildare
The Sun Never Sets
The Three Musketeers
1938 The Great Waltz
Three Comrades
1937 Lancer Spy
Poslední vlak od Madridu
The Great Garrick
The High Command
The Road Back
The Wrong Road
1936 Absolute Quiet
Lady of Secrets
Till We Meet Again
1935 Captain Blood
Mark of the Vampire
Rendezvous
The Murder Man
Tři bengálští jezdci
Žena a tatrman
1934 Beggars in Ermine
Nana
One More River
Stamboul Quest
The Age of Innocence
The Firebird
The Man Who Reclaimed His Head
1933 Murders in the Zoo
Mystery of the Wax Museum
Píseň písní
Secret of the Blue Room
The Secret of Madame Blanche
The Solitaire Man
The Sphinx
The Vampire Bat
1932 20,000 Years in Sing Sing
Doctor X
The Silent Witness
1929 Knife, The
1921 The Highest Bidder
1920 The Eternal Mother
1919 The Marriage Price
1918 Eve's Daughter
For Sale

Dokumentární

1998 Historie hororu (TV film)
1996 In the Footsteps of Sherlock Holmes (TV film) - a.z.
1991 Frankenstein: A Cinematic Scrapbook - a.z.
1985 The Many Faces of Sherlock Holmes (TV film) - a.z.
1979 The Horror Show - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace