foto

Jiří Procházka

  • nar. 1964
    Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dětský herec Jiří Procházka se narodil v roce 1964. Stejně jako kluci milovali Leontýnku, byl pro děvčata idolem Dlouhý Janek, tedy hlavní dětský hrdina filmu AŤ ŽIJÍ DUCHOVÉ! (1977) od režiséra Oldřicha Lipského. Tmavovlasý kluk, který je vůdcem celé party a díky kterému se nakonec Leontýnka stane smrtelnicí. Ve svých třinácti letech ho hrál Jiří Procházka. Ovšem jen málokdo ví, že jeden týden natáčení za Jirku zaskočil (z důvodu nemoci) jeho spolužák, který mu byl podobný. Natáčel za něj scény, kdy nemluvil a nebyl na nich vidět detail jeho obličeje. I když se v dětství objevil i v dalších filmech LEŤ, PTÁKU, LEŤ! (1978) či KONDOR LÉTÁ VYSOKO (1978), u herectví nakonec nezůstal. Po zkušenostech z filmu se rozhodl zkusit štěstí na konzervatoři. „Tehdy mě nevzali, prý jsem byl nevyzrálý," vzpomíná dětský herec, který dal přednost fotbalu. „Hrál jsem závodně fotbal, přišla nabídka do Sparty a já ji využil". Poté Procházka začal studovat elektroprůmyslovku, dlouho ale na škole nevydržel a nakonec se vyučil dámským kadeřníkem. Dálkově si později doplnil vzdělání na střední hotelové škole a přičichl i k hudbě. Je lídrem kapely Sally Band, kde hraje na kytaru a zpívá. Dnes má i svou hudební agenturu.

Cucina_Rc

Herecká filmografie

Filmy

2012 Definice lásky (TV film)
Setkání s hvězdou: Boleslav Polívka (TV film)
2011 Vetřelci a lovci: Užij si se psem (TV film)
1982 Velké tajemství (TV film)
1978 Kondor létá vysoko (TV film)
Leť, ptáku, leť!
1977 Ať žijí duchové!
Oheň ve dřevě (TV film)

TV seriály

1981 Poručík Petr (TV seriál)
Stalo se pod tratí (E05)

TV pořady

2013 Kurňa, co to je? (TV pořad)
2010 Kde bydlely princezny (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace