foto

David Kelly

  • nar. 11.7.1929
    Dublin, Irsko
  • zem. 12.2.2012 (82 let)
    Goatstown, Dublin, Irsko

Biografie

Tento irský rodák spatřil světlo světa dne 11. července 1929 v Dublinu, kde také chodil na chlapeckou katolickou školu Synge Street. Na prknech, která znamenají svět, se objevil již ve svých osmi letech, kdy vystupoval v divadle Gaiety Theatre v Dublinu. Od té doby si tento irský herec prosekával cestu přes role v divadle, rádiu, televizi a také ve filmu.

Výrazněji se v televizi začal prosazovat v padesátých letech, ale známý se stal až v letech sedmdesátých, kdy britská televize vysílala sitcom ROBIN’S NEST, ve kterém Kelly ztvárnil jednorukého myče nádobí. Poté začaly přicházet nabídky k filmu, které si Kelly nenechal ujít.

Ve svých filmových začátcích si zahrál ve filmu THE JIGSAW MAN s hereckým kolegou Michaelem Cainem. Pár let nato, už jako zkušený mazák, si vystřihl roli v irském rodinném filmu CESTA NA ZÁPAD o dvou chlapcích a jednom koni. Zde hrál jejich dědečka, což se ukazuje jako charakter jemu nejbližší. A role přicházely, především role vedlejší. Kelly si zahrál v televizním filmu ÚNOS, irském komorním dramatu BEZVÝZNAMNÝ MUŽ a v komedii DOHAZOVAČ.

Pak se psal rok 1998 a David Kelly obdržel roli ve filmu NEDOVO ZÁZRAČNÉ VZKŘÍŠENÍ, kde si zahrál jednu z hlavních rolí - Michaela O’Sullivana. Svým hereckým projevem v tomto snímku si vysloužil několik nominací a cen a i díky němu film sklidil kladné kritiky. V roce 2000 hrál ve filmu ZAMŘÍŽOVANÁ ZAHRADA a o rok později ve snímku FOTBAL ZA MŘÍŽEMI.

Do povědomí fanoušků u nás se ale dostal hlavně díky Timu Burtonovi, který ho obsadil do svého filmu KARLÍK A TOVÁRNA NA ČOKOLÁDU, kde díky svému typickému vzhledu vytvořil Karlíkova dědečka Pepu (v originále Joe). Naposledy jsme ho mohli vidět ve filmu HVĚZDNÝ PRACH, v němž si střihl miniroličku hlídače kouzelné zdi.

David Kelly byl ženatý s Laurie Morton, s níž měl dvě děti-syna Davida a dceru Miriam a psa Maxe. Opustil nás 12.2.2012 v irském Dublinu.

Dominik "Kaucuk" Horáček

Herecká filmografie

Filmy

2007 Hvězdný prach
Martyr's Crown, The
2006 Labyrint smrti
2005 Karlík a továrna na čokoládu
2004 Calcium Kid
Zákon přitažlivosti
2003 Mystikové
2002 Puckoon
2001 Fotbal za mřížemi
2000 Rafinovaný zloděj
Rough for Theatre I
Zamřížovaná zahrada
1998 Nedovo zázračné vzkříšení
1997 Dohazovač
1995 Moondance
The Run of the Country
Únos (TV film)
1994 Bezvýznamný muž
1993 Barber Shop, The
1992 Cesta na západ
1991 Merlin of the Crystal Cave (TV film)
1986 Piráti
1985 Stryker's War
1984 Anne Devlin
1983 Komedie plná omylů (TV film)
Mrtvý agent
Red Monarch (TV film)
1982 Zvoník od Matky Boží (TV film)
1978 Na svobodě
1977 Portrait of the Artist as a Young Man, A
Un taxi mauve
1973 Never Mind the Quality: Feel the Width
1970 Quackser Fortune Has a Cousin in the Bronx
Zlom
1969 Italian Job
1967 Odysseus
1964 Girl with Green Eyes
1962 Quare Fellow, The
1958 Dublin Nightmare
1957 Mail Van Murder, The
Mrs. Gibbons' Boys (TV film)

TV seriály

1997 Upwardly Mobile (TV seriál)
1994 Scarlett (TV seriál)
1986 Slinger's Day (TV seriál)
1983 Glenroe (TV seriál)
1982 Whoops Apocalypse (TV seriál)
1980 Cowboys (TV seriál)
Strumpet City (TV seriál)
1977 Robin's Nest (TV seriál)
1975 Hotýlek (TV seriál)
Stavitelé (S01E02)
1973 Oh, Father! (TV seriál)
1972 Tales from the Lazy Acre (TV seriál)
1969 As Good Cooks Go (TV seriál)
1968 For Amusement Only (TV seriál)
Me Mammy (TV seriál)
The Jazz Age (TV seriál)
1967 Never Mind the Quality, Feel the Width (TV seriál)
1964 The Wednesday Play (TV seriál)
1962 Z Cars (TV seriál)
1958 All Aboard (TV seriál)
1955 ITV Play of the Week (TV seriál)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace