foto

Gigi Edgley

  • nar. 16.11.1977 (41 let)
    Perth, Western Australia, Austrálie

Biografie

Narodila se 16.listopadu 1977 v Perthu v Austrálii. Je dcerou promotora koncertu a cirkusu Michaela Edgleyho, známého pro uvedení Moskevského státního cirkusu v 80.letech do Austrálie, a bývalé Miss Austrálie Jenny. Giginou první hereckou zkušeností bylo angažmá v divadle Twelfth Night Theatre. Na Queensland University of Technology Academy of Arts získala v roce 1998 titul Bachelor of Arts (bakalář svobodných umění). Už od dětství se věnuje baletu, jazzu, výrazovému tanci, zpívání a bojovým uměním, čehož často využívá ve svých rolích.

Mezi její první role patří hostování v populárním australském seriálu WATER RATS nebo role v TV filmu THE DAY OF THE ROSES. Její nejznámější rolí je určitě postava Chiany ve sci-fi seriálu FARSCAPE z roku 1999. Původně se měla její postava objevit jen v jedné epizodě, ale tvůrci se rozhodli nechat jí v seriálu ještě na pár dílů. Nakonec se v druhé řadě stala pravidelnou postavou a celkově se objevila v 68 epizodách. Její přezdívkou je Pip (v seriálu i ve skutečnosti), což vymyslel její herecký kolega Ben Browder. Za roli Chiany byla v roce 2001 nominována na cenu Maxim za nejvíce sexy mimozemšťanku v TV seriálech a v roce 2002 organizací Academy of Science Fiction, Fantasy and Horror Films na cenu Saturn pro nejlepší seriálovou herečku ve vedlejší roli.

Mezi jednotlivými sezónami Farscape se objevila v epizodních rolích v seriálech ZTRACENÝ SVĚT a PÁN ŠELEM. Po zrušení Farscape v roce 2002 hrála například v TV dramatu BLACKJACK nebo v seriálech THE SECRET LIFE OF US a STINGERS. V roli Chiany se objevila ještě v roce 2004 v TV filmu FARSCAPE: THE PEACEKEEPER WARS. V roce 2006 si zahrála hlavní ženskou roli v kritiky oceňovaném dramatu LAST TRAIN TO FREO. Za tuto roli byla organizací Film Critics Circle of Australia nominována na cenu pro nejlepší herečku v hlavní roli.V roce 2007 se objevila v malé roli v seriálu THE STARTER WIFE.

Pravidelně vystupuje na setkáních fanoušků science fiction a poskytuje interview mnoha magazínům a rozhlasovým stanicím po celém světě. Gigi také nazpívala píseň Poison a objevila se ve videoklipu písně When I get to California australské skupiny Hoodoo Gurus. V červenci 2007 začala v Seattlu nahrávat a psát písně spolu s producentem Kylem Stevensem.

Sandra "sanninka" F.

Herecká filmografie

Filmy

2019 The Circuit
2018 Diminuendo
2017 Enuattii
Nexus
2016 Hashtag
Seal the Deal
2015 Della Mortika
Whiskey Sour
2014 Carlotta (TV film)
2013 L.O.V.E. Insurance for the Heart
Nobody Knows
One Step Ahead
2010 Quantum Apokalypsa (TV film)
2008 Newcastle
Systolic
2007 BlackJack: Ghosts (TV film)
Zúčtování v zóně 51
2006 BlackJack: At the Gates (TV film)
Last Train to Freo
2005 BlackJack: Ace Point Game (TV film)
BlackJack: In the Money (TV film)
2004 Farscape: Mírová operace (TV film)
2003 BlackJack (TV film)
2000 Opičí maska
1998 Day of the Roses (TV film)

TV seriály

2017 Zlá krev (TV seriál)
Zbytečné nepřátelství (S01E08)
2014 Jim Henson's Creature Shop Challenge (TV seriál)
2013 Star Trek Continues (TV seriál)
2012 Tricky Business (TV seriál)
2011 Rescue Special Ops (TV seriál)
Two Fires (S03E22)
Bad Company (S03E21)
The Intervention (S03E20)
další epizody (22)
2010 Rescue Special Ops (TV seriál)
Crazy Love (S02E13)
One for the Money (S02E12)
Off the Rails (S02E11)
další epizody (13)
2009 Rescue Special Ops (TV seriál)
Episode 13 (S01E13)
Episode 12 (S01E12)
Episode 11 (S01E11)
další epizody (13)
2007 Odložená žena (TV seriál)
2003 Farscape (TV seriál)
Bad Timing (S04E22)
We're So Screwed: Part 3: La Bomba (S04E21)
We're So Screwed: Part 2: Hot to Katratzi (S04E20)
další epizody (9)
2002 Farscape (TV seriál)
Kansas (S04E12)
Unrealized Reality (S04E11)
Coup by Clam (S04E10)
další epizody (16)
2001 Náš tajný život (TV seriál)
Farscape (TV seriál)
Fractures (S03E18)
Revenging Angel (S03E16)
Scratch 'n Sniff (S03E13)
další epizody (16)
2000 Farscape (TV seriál)
A Clockwork Nebari (S02E18)
The Ugly Truth (S02E17)
The Locket (S02E16)
další epizody (22)
1999 Farscape (TV seriál)
A Bug's Life (S01E18)
Through the Looking Glass (S01E17)
A Human Reaction (S01E16)
další epizody (4)
Pán šelem (TV seriál)
Ztracený svět (TV seriál)
1998 Ranaři (TV seriál)
1996 Vodní krysy (TV seriál)

Dokumentární

2012 From the Mouths of Babes (TV seriál)
2001 Farscape Undressed (TV film)

Hudební videoklipy

2017 Gigi Edgley - Closer (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Filmy

2013 Nobody Knows

Hudební videoklipy

2017 Gigi Edgley - Closer (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace