foto

Petr Spálený

  • nar. 22.3.1944 (74 let)
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Začínal v již koncem 50. let 20. století jakožto amatérský big-beatový hudebník, nejprve hrál na bubny, později během vojenské základní služby i na kytaru a flétnu. Po ukončení vojny zařčal vystupovat v hudební skupině Hipps (Hroši) svého bratra Jana, jenž byla později z popudu Jiřího Śtaidla přejmenována na Apollobeat. Z té doby pocházejí i první hity Petra Spáleného Plakalo bejby.

Později působil i jako hudební skladatel, složil hudnu pro všechna představení Divadla Jiřího Grosmmana, napsal u hudbu k televiznímu pořadu Zajíc v pytli. Zahrál si několik drobných rolí i v několika českých filmech.

Jedná se o zpěváka, jenž se etabloval na pomezí rocku, country a popmusic, je pozoruhodný svým zvláště originálním příjemně nevtíravým způsobem zpěvu, který často připomíná melodickou recitaci nebo zpívané pobrukování melodie. Jedná se o stálici na scéně české popmusic, na které úspěšně působí již více jak 40 let.

Zdroj: Wikipedie.cz

Herecká filmografie

Filmy

1980 Trhák
1973 Noc na Karlštejně
1968 Gramohit 68 (koncert)

Dokumentární

2011 Ahoj, Marie! (koncert)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Josefa Fouska (S07E04)
2009 Václav Neckář a hosté (koncert)
2003 Pocta Karlu Hálovi (koncert)
1997 Svou káru táhnem dál (koncert)
1989 Občanské Semaforum
1973 Herci-novinári (TV film)

TV pořady

2013 Atlet roku 2013 (TV pořad)
2012 Díky, Marie! (TV pořad)
2007 Mejdan roku z Václaváku 2007 (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
Žáci "pedagoga" Šimka (TV pořad)
2004 Řekněte mi, kdo to je (TV pořad)
2002 Jsou hvězdy, které nehasnou (TV pořad)
2001 Bárymetr (TV pořad)
Dobroty (TV pořad)
1999 Zlatá mříž (TV pořad)
1997 Novoty (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1994 Kolotoč melodií (TV pořad)
Čundrcountryshow (TV pořad)
1987 Dárky (TV pořad)
Zajíc v pytli (TV pořad)
1980 Kulaté písničky (TV pořad)
1979 Z melodie do melodie aneb Televizní samoobsluha (TV pořad)
1973 Písničky roku 1973 (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace