foto

Jan Bidlas

  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Studia činoherního herectví na JAMU v Brně ukončil v roce 1995 – jeho absolventskou rolí byl Dodu ve Weingartenově hře Alice v Lucemburských zahradách. V období 1995-97 hrál v brněnském Národním divadle (Bouře), v HaDivadle (Zmatky chovance Törlesse), ale převážně v brněnském Divadle v 7 a půl (např. v inscenacích Smuteční hostina, Tančírna, Něžná) a také v Divadle Archa v Praze (Sladký Theresienstadt).

V následujících letech (1997-2004) byl v angažmá Činoherního studia v Ústí nad Labem (např. Adam Baturin ve hře Jaures, Vojnicev v Platonovovi, Mirek Vracel ve hře Taťka střílí góly, Robbie v Shopping and fucking, Seva ve hře Ju, Kalil v Arabské noci). Následující dvě sezony (2004-06) byl členem pražského Divadla Rokoko (Mirek Topolánek v Mé vlasti, Orestés v Orestei). Členem činohry Národního divadla je od září 2006. Mezi jinými ztvárnil postavu Hatchera ve Williamsově Sladkém ptáčeti mládí, Janáče v Jiráskově Otci, Skýpalu ve Františákově hře Doma, Nápadníka ve Fletcherově a Shakespearově hře Dva vznešení příbuzní a roli pojmenovanou Nr.0 – poručík, antropolog ve Vedralově hře Staří režiséři, Matyáše v Brechtově/ Weillově Žebrácké opeře.

V současném repertoáru hraje na jevišti Národního divadla převzatou roli Silvia v Goldoniho Sluhovi dvou pánů, roli Karla Kudrličky ve Stroupežnického Našich furiantech, Vratka v Zeyerově Radúzovi a Mahuleně, Tajemníka v Konci masopustu. Ve Stavovském divadle představuje Markýze Dorseta v Shakespearově Richardovi III., Bobčinského v Revizorovi, nebo Alberta Gregora ve Věci Makropulos. Hrál v několika filmech a televizních inscenacích, občas hostuje i v jiných divadlech (v současnosti např. v Divadle Palace Theatre).

Narodni-divadlo.cz

Herecká filmografie

Filmy

2019 Případ dvou básníků (TV film)
2011 Náplast (studentský film)
2010 Sluha dvou pánů (divadelní záznam)
2008 Šejdrem (TV film)
2004 Napola: Hitlerova elita
2003 Bankrotáři (TV film)
Hodina tance a lásky (TV film)
Město bez dechu (TV film)
Smrt pedofila (TV film)
2002 Kožené slunce (TV film)
2001 Vzkříšení (TV film)
1999 Návštěva staré dámy (TV film)
Totem, tabu a andělé
1995 Po letech (TV film)
1994 Otčina (TV film)
1986 Vlčí bouda

TV seriály

2018 Inspektor Max (TV seriál)
Hračka (E01)
Dáma a Král (TV seriál)
Není kouře bez ohýnku (S02E08)
Diamanty jsou věčné (S02E07)
2017 Specialisté (TV seriál)
Dvojí život (S02E05)
Burzovní horečka (S01E07)
Poslední sbohem (S01E04)
2016 Mordparta (TV seriál)
Převýchova (S01E03)
Rapl (TV seriál)
Black Jack (S01E10)
2015 Vraždy v kruhu (TV seriál)
Kamarád v nouzi (E02)
2014 Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Odlišnost (S01E10)
Kladivo na důchodce (S01E09)
2013 České století (TV seriál)
Zabíjení soudruha (1951) (E05)
Den po Mnichovu (1938) (E02)
2010 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Pechfógl (S07E05)
2009 Vyprávěj (TV seriál)
Svatba (S01E03)
1995 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
Tabatěrka (E08)
1994 Prima sezona (TV seriál)

Dokumentární

2017 Nová krev (TV film)
2013 Radokova Trojská válka (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace