foto

František Dominik Staněk

  • nar. 28.8.1957 (62 let)
    Mariánské Lázně, Československo

Biografie

František Staněk se narodil v Mariánských Lázních. Už během studií personalistiky a marketingu psal krátká literární díla až se následně rozhodl vystudovat herectví.

Byl členem uměleckých souborů v několika českých divadlech (ve Zlíně, v Mladé Boleslavi, ...). Vždy v nějakém divadle pobyl dvě sezóny, ale usadil se až v Hradci Králové, kam se vrátil do Klicperova divadla, a stal se stálým členem souboru. Vidět ho můžeme například v Kabaretu oživlých mrtvol Davida Drábka, Škole pro ženy režisérky Terezy Karpianus, ale i mnohých dalších.

Spolu se svou rodinou provozují Ateliér Labyrint, kde se volně schází výtvarníci a pořádají své výstavy. Zároveň pracuje i jako marketingový a PR poradce.

Ve filmech se objevil převážně v malých rolích u zahraničních produkcí. U nás ho můžeme spíše potkat v seriálových postavách (Kriminálka Anděl, Dobrodružství kriminalistiky).

FILMOVKA

Herecká filmografie

Filmy

2017 O vlásek zakletá (amatérský film)
2015 Padesátka
1995 Mutters Courage
Střelec
1990 Súkromné životy
1983 Komtesa Mary (TV film)
1982 Smrt talentovaného ševce
1976 Běž, ať ti neuteče
1975 O Nanynčiných koláčích (TV film)
Pomerančový kluk

TV seriály

2020 Modrý kód (TV seriál)
Černá ovce (S04E53)
2019 Sever (TV seriál)
Pomáhat a chránit (E01)
Rapl (TV seriál)
Útulek doktora Knechta (S02E05)
Hrdinové nepracují (S02E04)
2018 Profesor T. (TV seriál)
Osudová chyba (E02)
Specialisté (TV seriál)
Cena za pravdu (S03E08)
2017 Dáma a Král (TV seriál)
Smrtelné vyhlídky (S01E02)
2016 Pět mrtvých psů (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
2015 Atentát (TV seriál)
2014 Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Místo narození (S01E12)
2009 Přešlapy (TV seriál)
2008 Kriminálka Anděl (TV seriál)
2003 Citadela (TV seriál)
2002 Maigret (TV seriál)
Maigret a obchodník s vínem (E37)
1998 Tři králové (TV seriál)
Depeše pro Londýn (E01)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Pomalé šípy (TV seriál)
Setkání po letech (E01)
1990 Největší z Pierotů (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)

Divadelní záznam

2014 SM Kabaret: Kabaret oživlých mrtvol (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky