foto

Peter MacNicol

  • nar. 10.4.1954 (65 let)
    Dallas, Texas, USA

Biografie

Peter MacNicol se narodil roku 1954 v Dallasu jako nejmladší z pěti dětí. Od dětství toužil být paleontologem, přesto se stal hercem a svůj talent uplatnil nejen ve filmu a televizi, ale i na divadle. Vyzkoušel si i režisérský a scénáristický post. Vystudoval Univerzitu v Minnesotě a už během studií působil v divadle Guthrie, celkem dvě sezóny. Než zakotvil na Brodwayi, vystřídal víc jak deset dalších divadel.

Svůj filmový debut si odbyl roku 1981 ve filmové fantasy DRAKOBIJCE, kde si zahrál jednu z hlavních postav, čarodějova učně. Současně byl obsazen do původně „mimo-broadwayské“ divadelní hry CRIMES OF THE HEART. Za své ztvárnění obdržel cenu Theater World Award. Svým výkonem zaujal a byl pozván na konkurs na roli v SOPHIINĚ VOLBĚ. Traduje se, že pro získání role naivního spisovatele Stinga, který se zamiluje do Meryl Streep, si v reálu přibližně metr sedmdesát vysoký Peter vzal kovbojské boty na deseticentimetrovém podpatku. Později, aby vypadal ještě vyšší, si je navíc vycpal papírovými kapesníčky. Dosáhl tak požadované výšky a získal tím zatím svoji nejslavnější filmovou roli.

Z následných vedlejších rolí lze vyzdvihnout roli ničemného správce muzea v druhém pokračování fantasy komedie KROTITELÉ DUCHŮ. Malou roli kamaráda Steva Martina v romantické komedii PROMIŇ, JSI ŽENATÝ! Ředitele letního tábora v ADAMSOVĚ RODINĚ II. V seriálu NEMOCNICE CHICAGO HOPE ztvárnil právního zástupce Alana Birche. Násilný a šokující odchod vždy pohotového právníka po několika sériích vzbudil nevoli u nejednoho fanouška tohoto seriálu. Peter za něj dostal v roce 1995 cenu Quality Television Award, za Nejlepšího herce ve vedlejší roli v dramatickém seriálu.

I přes velmi slibný filmový začátek Peterovi trvalo poměrně dlouho, než se skutečně zapsal do povědomí všech filmových i televizních diváků. Tato příležitost se naskytla roku 1997. Získal roli znalce umění, který se snaží čelit výstřednostem Mr. Beana v komedii MR. BEAN: NEJVĚTŠÍ FILMOVÁ KATASTROFA a hlavně roli podivínského, nicméně excelentního advokáta Johna Cage v úspěšném seriálu z právnického prostředí ALLY MCBEALOVÁ. Za jeho zpodobnění získal v roce 2001 cenu Emmy pro Nejlepšího herce ve vedlejší roli v kategorii komediální seriál. V předchozích letech 1999 a 2000 získané nominace neproměnil. Dále mj. obdržel cenu Quality Television Awards, opět v kategorii Nejlepší herec ve vedlejší roli komediálního seriálu. V roce 2005 si zahrál fyzika Dr. Larryho Flenhardta v seriálu NUMB3RS. O dva roky později Toma Lennoxe, vysoce postaveného vládního úředníka, v šesté sérii seriálu 24 HODIN.

V současnosti žije v Los Angeles se svojí ženou Marsue Cumming. Seznámili se přes společného přítele, který jim domluvil rande. Jejich víc jak dvacetileté manželství je bezdětné. Marsue pracuje v neziskové organizaci The Corie Williams Scholarship Fund, která pečuje o děti bez domova. Mezi Peterovy největší koníčky patří hra na dudy a klávesy, samozřejmě vedle herectví.

JBLamb

Herecká filmografie

Filmy

2018 Harvey Birdman, Attorney General (TV film)
2013 Scooby-Doo! Tréma před vystoupením
2012 Bitevní loď
Prezidentské volby (TV film)
2008 24 hodin: Vykoupení (TV film)
2005 Behind the Curtain
Myšák Stuart Little 3
2004 Překročit všechna pravidla
2003 Crazy Love (TV film)
2002 Balto na vlčí stezce
2001 Dobrák Dan (TV film)
Přestávka: Škola mimo provoz
2000 Pooch and the Pauper, The (TV film)
1999 Malí géniové
Olive, the Other Reindeer (TV film)
1998 Jak umlčet Mary (TV film)
Tajemství N.I.M.H. 2
1997 Mr. Bean: Největší filmová katastrofa
1996 Abducted: A Father's Love (TV film)
Měsíc nad pouští
Toto Lost in New York
1995 Drákuloviny
1994 Roswell (TV film)
Vraždy v Radiolandu
1993 Addamsova rodina 2
1992 Promiň, jsi ženatý!
1991 Těžko splnitelné sliby
1990 Za ranního rozbřesku (TV film)
1989 American Blue Note
Krotitelé duchů II
1986 Johnny Bull (TV film)
Žár
1984 Safe Harbor (TV film)
1982 Sophiina volba
1981 Drakobijce

TV seriály

2019 Viceprezident(ka) (TV seriál)
South Carolina (S07E04)
2018 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Potenciál izolace (S11E20)
2017 Viceprezident(ka) (TV seriál)
A Woman First (S06E09)
2016 Viceprezident(ka) (TV seriál)
Líbat sestru (S05E09)
Camp David (S05E08)
Kongresový ples (S05E07)
další epizody (5)
Americký táta (TV seriál)
Ninety North, Zero West (S14E07)
Roots (S13E01)
2015 Kriminálka: Oddělení kybernetiky (TV seriál)
Family Secrets (S01E13)
Bit by Bit (S01E12)
Ghost in the Machine (S01E11)
další epizody (13)
Star Wars Povstalci (TV seriál)
Požár napříč galaxií (S01E14)
Agenti S.H.I.E.L.D. (TV seriál)
Purpose in the Machine (S03E02)
2014 Star Wars Povstalci (TV seriál)
Síla v temnotách (S01E08)
Den Impéria (S01E07)
The Mindy Project (TV seriál)
An Officer and a Gynecologist (S02E20)
Americký táta (TV seriál)
Dreaming of a White Porsche Christmas (S12E06)
2013 Agenti S.H.I.E.L.D. (TV seriál)
The Well (S01E08)
2011 Kauzy podle Kate (TV seriál)
Coming Home (S01E07)
Chirurgové (TV seriál)
Svatba v bílém (S07E20)
Dlouhá cesta zpátky (S07E19)
Gangsteři se skalpelem (S07E17)
další epizody (5)
2010 Ben 10: Ultimate Alien (TV seriál)
G.I. Joe - Odpadlíci (TV seriál)
Young Justice (TV seriál)
Chirurgové (TV seriál)
Dobré ráno, dobrou noc (S07E09)
Přetlak lidského těla (S07E08)
Vražedná čísla (TV seriál)
Příčina a následek (S06E16)
Dospívání (S06E15)
A vítězem se stává... (S06E14)
další epizody (4)
2009 Vražedná čísla (TV seriál)
Autor neznámý (S06E04)
Ruská ruleta (S06E03)
Přátelská smrt (S06E02)
další epizody (13)
2008 Senzační Spider-Man (TV seriál)
Vražedná čísla (TV seriál)
Kamarádi naoko (S05E10)
Konspirační teorie (S05E09)
Charlie neumí surfovat (S05E07)
další epizody (17)
2007 Vražedná čísla (TV seriál)
Komiks (S04E09)
Zákaz (S04E08)
Vítězství (S04E07)
další epizody (11)
24 hodin (TV seriál)
Day 6: 5:00 a.m.-6:00 a.m. (S06E24)
Day 6: 4:00 a.m.-5:00 a.m. (S06E23)
Day 6: 3:00 a.m.-4:00 a.m. (S06E22)
další epizody (24)
2006 Vražedná čísla (TV seriál)
Vražedný chat (S03E11)
Projekt Brutus (S03E10)
Ochrana přírody (S03E09)
další epizody (23)
Kauzy z Bostonu (TV seriál)
Kauza rasa (S02E23)
2005 Vražedná čísla (TV seriál)
Spáleniště (S02E11)
Spor o kosti (S02E10)
Jed (S02E09)
další epizody (24)
2004 Batman vítězí (TV seriál)
Justice League Unlimited (TV seriál)
This Just In (TV seriál)
2002 Ally McBealová (TV seriál)
Popojedem (S05E22)
Já a mé druhé já (S05E21)
Tom Dooley (S05E18)
další epizody (8)
2001 Ally McBealová (TV seriál)
Tísňové volání (S05E07)
Ztráty a nálezy (S05E06)
Bezpečná vzdálenost (S05E03)
další epizody (20)
2000 Harvey Birdman, Attorney at Law (TV seriál)
Ally McBealová (TV seriál)
Santa Claus (S04E08)
Láska o prázdninách (S04E07)
Vánoce přicházejí (S04E06)
další epizody (20)
1999 Ally (TV seriál)
Ally McBealová (TV seriál)
Smutné Vánoce (S03E08)
Zachraňte Santa Clause! (S03E07)
Změna je život (S03E06)
další epizody (21)
1998 Thornberryovi na cestách (TV seriál)
Ally McBealová (TV seriál)
Vánoční nálada (S02E10)
To nemůžeš nikdy vědět (S02E09)
Co kdyby... (S02E08)
další epizody (22)
Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
One Hundred and One Damnations (S05E05)
1997 Ally McBealová (TV seriál)
Stříbrné zvonky (S01E11)
Buď světu andělem (S01E10)
Jsou určité hranice (S01E08)
další epizody (6)
1995 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Leave of Absence (S02E08)
From Soup to Nuts (S02E07)
Who Turned Out the Lights? (S02E06)
další epizody (22)
1994 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Death Be Proud (S01E08)
Genevieve and Fat Boy (S01E07)
Shutt Down (S01E06)
další epizody (7)
Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Let the Punishment Fit the Crime (S06E01)
1992 The Powers That Be (TV seriál)
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2004 Imaginary Witness: Hollywood and the Holocaust

Scenáristická filmografie

TV seriály

2009 Vražedná čísla (TV seriál)
Nesnáze v Malé Číně (S05E13)
2006 Vražedná čísla (TV seriál)
Hry s myslí (S02E17)
2002 Ally McBealová (TV seriál)
Já a mé druhé já (S05E21)

Režijní filmografie

TV seriály

2000 Bostonská střední (TV seriál)
1999 Ally (TV seriál)
Ally McBealová (TV seriál)
Greena viděti (S03E03)
1998 Ally McBealová (TV seriál)
Vánoční nálada (S02E10)
Pozvání na večeři (S02E03)

Host

TV pořady

2001 The 53rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace