foto

Joe Eszterhas

  • nar. 23.11.1944 (74 let)
    Csakanydoroszlo, Maďarsko

Biografie

Joe Eszterhas, americký producent a scenárista maďarského pôvodu. Jeho otec Eszterhas István bol spisovateľom a osobným tajomníkom štátneho tajomníka Dr. Antala Istvána. Jeho hru (Döbrönte kürtje) hrali aj v Národnom divadle v roku 1940. V roku 1945 opúšťajú vlasť.

Joe sa narodil po ceste. Rodina sa ukrýva dva mesiace v Rakúsku v nemeckom tábore. V roku 1960 s pomocou amerických priateľov vycestujú do USA a usídlia sa v Clevelande. Otec Joea sa zamestná v redakcii maďarských katolíckych novín. Joe začne študovať na Univerzite Ohio, ale diplom nezíska.

V roku 1974 pracuje v redakcii časopisu Rolling Stone, kde na seba upúta pozornosť románom Apokalipsa Charlieho Simpsona. Dostane ponuku napísať scenár k filmu F.I.S.T. režiséra Normana Jewisona v hlavnej úlohe so Sylvesterom Stallonem. Film prepadol, ale v roku 1981 dostal úlohu prepísať scenár filmu Flashdance. Film zožal obrovský úspech.

V roku 1989 získal v Berlíne cenu Zlatého medveďa film Hracia skrinka v réžii Costa-Gavras, a Eszterhas podpisuje zmluvu s Universal Artists na 6 filmov, každý za 750 tisíc dolárov. V roku 1992 prichádza film Základný inštinkt v réžii Paula Verhoevena. Tu už inkasuje 3 milióny dolárov.

Je rozvedený, z prvého manželstva s Gerri Javor má dve deti, s druhou manželkou Naomi MacDonald má štyroch synov. V jednom období, keď bol silný fajčiar a alkoholik, dostal rakovinu hltana. Prestal fajčiť a piť a vyliečil sa.

Cicis

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Filmy

1997 Jak dobýt Hollywood...

Dokumentární

2019 You Don't Nomi - a.z.
2015 The First Film
2006 Tabáková spiknutí (TV film)
1998 Jackie Chan: My Story
1995 Making of 'Showgirls', The (TV film)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace