foto

William H. Macy

  • nar. 13.3.1950 (67 let)
    Miami, Florida, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

William H. Macy se narodil 13.3.1950 v Miami. Vyrostl v luteránské rodině. Jeho otec William létal za 2. světové války s bombardérem B-17, za zásluhy byl vyznamenán medailí. Po válce pracoval v konstruktérské firmě v Atlantě, poté převzal pojišťovací agenturu. Matka Lois přišla ve 2. světové válce o svého prvního manžela, zahynul roku 1943, má s ním syna Freda Merrila.

Po absolvování střední školy Cumberlande v Marylandu William vystudoval veterinární lékařství v Západní Virginii. Během studií na vysoké škole se seznámil s Davidem Mametem, pod nímž později studoval herectví. William ho považoval za největšího soudobého dramatika. Roku 1972 se Macy, Mamet a pozdější ůspěšný scénárista Steven Schachter stěhují do Chicaga, kde zakládají divadelní scénu St. Nicholas Theatre. Macy tedy jako mnoho jeho kolegů začal na divadle.

Macy patří k hercům, jejichž role výrazně určuje jejich zjev. Svým vzezřením ušlápnutého slabocha si přímo o zařazení do této škatulky říká. Daří se mu však bez problémů tomuto stereotypu uhýbat. Na druhou stranu dvě postavy tohoto druhu jsou možná jeho vůbec nejlepší - jeho asi nejznámější rolí je uťáplý obchodník s automobily Jerry Lundegaard ve filmu bratří Coenů FARGO a nešťastně zamilovaný homosexuál v MAGNOLII. Mezi jeho další významné role patří agent FBI ve VRTĚTI PSEM, profesor obviněný ze sexuálního obtěžování ve filmu OLEANNA, či mariňák v HOUSE OF GAMES.

Velmi významná je Macyho televizní tvorba, získal za ní několik cen Emmy a řadu dalších ocenění (TV filmy ANDĚL STRÁŽNÝ, OD DVEŘÍ KE DVEŘÍM, JAK UKRÁST SINATRU). Za svojí filmovou tvorbu byl nominován na Oscara a Zlatý glóbus (FARGO). Od roku 1997 je ženatý s herečkou Felicity Huffmanovou, mají spolu dvě dcery, žijí v Los Angeles.

Jan "jitrnic" Klečka

Herecká filmografie

Filmy

2017 Krystal
The Layover
Zendog
2016 Ve jménu krve
2015 Linka modlitby
Room
Stealing Cars
Walter
2014 Bez kormidla
Dort
Zápisky o dospívání
2013 Jednou ranou
Věř mi
2012 O myšce a medvědovi
Sezení
2011 Obhájce
Portraits in Dramatic Time
2010 Dirty Girl
Marmaduk
2009 Prckové
Staří a neklidní
2008 Family Man (TV film)
Kšeft
Maturitní sex
Příběh o Zoufálkovi
2007 Byl to tichý muž
Divočáci
2006 Bobby
Doogal
Inland Empire
Malý zázrak
2005 Děkujeme, že kouříte
Choose Your Own Adventure: The Abominable Snowman
Portrét šílenství
Sahara
2004 Anděl strážný (TV film)
Cellular
Napravitelné chyby (TV film)
Pravidla boje
V rukách nepřítele
2003 Jak ukrást Sinatru
Seabiscuit
Smolař
2002 Bombakšeft
Komisař Montalbano: Po hmatu (TV film)
Od dveří ke dveřím (TV film)
Vánoční příběh (TV film)
2001 Jurský park 3
Ohnisko nenávisti
2000 Panika
Velké trable malého města
1999 Happy Texas
Magnolia
Mystery Men
Night of the Headless Horseman, The (TV film)
Taková malá vražda (TV film)
1998 Jerry & Tom
Městečko Pleasantville
Podvod (TV film)
Psycho
Tajemství N.I.M.H. 2
Žaloba
1997 Air Force One
Colin Fitz
Hříšné noci
Vrtěti psem
1996 Duch minulosti
Fargo
Hit Me
Periskop nahoru a dolů
Věznice Andersonville (TV film)
Writing on the Wall, The (TV film)
1995 Evolver
Machři
Mimo podezření
Nikdo není sám
Opus pana Hollanda
Ve stínu zla (TV film)
Vražda prvního stupně
1994 Jsme jenom lidi
Nebezpečný klient
Oleanna
Smrt v dohledu
Texan (TV film)
1993 Benny a Joon
Nevinné tahy
Podstata spravedlnosti (TV film)
Twenty Bucks
1992 In the Line of Duty: Siege at Marion (TV film)
Případ vraždy Carolyn Warmusové (TV film)
Soukromá záležitost (TV film)
Vodní motor (TV film)
1991 Stíny a mlha
Vražda
1988 Lip Service (TV film)
S mafií v patách
Vražda Mary Phaganové (TV film)
1987 Hráčské doupě
Zlaté časy rádia
1985 Poslední drak
1984 Dining Room, The (TV film)
Země kouzel a zázraků (TV film)
1983 Beze stopy
Cradle Will Fall, The (TV film)
1980 Foolin' Around
Kdysi dávno

TV seriály

2016 Shameless (TV seriál)
Requiem for a Slut (S07E12)
Happily Ever After (S07E11)
Ride or Die (S07E10)
další epizody (24)
2015 Shameless (TV seriál)
Love Songs (In the Key of Gallagher) (S05E12)
Drugs Actually (S05E11)
South Side Rules (S05E10)
další epizody (12)
2014 Shameless (TV seriál)
Lazarus (S04E12)
Emily (S04E11)
Liver, I Hardly Know Her (S04E10)
další epizody (12)
2013 Shameless (TV seriál)
Survival of the Fittest (S03E12)
Order Room Service (S03E11)
Civil Wrongs (S03E10)
další epizody (12)
2012 Shameless (TV seriál)
Fiona Interrupted (S02E12)
Just Like the Pilgrims Intended (S02E11)
A Great Cause (S02E10)
další epizody (12)
2011 Shameless (TV seriál)
Father Frank, Full of Grace (S01E12)
Daddyz Girl (S01E11)
Nana Gallagher Had an Affair (S01E10)
další epizody (12)
2009 Pohotovost (TV seriál)
Podivná dlouhá cesta (S15E14)
2006 Jednotka zvláštního určení (TV seriál)
Nightmares and Dreamscapes: From the Stories of Stephen King (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Čí je vlastně Homer? (S17E10)
2003 Manželská krize (TV seriál)
1998 Lionhearts, The (TV seriál)
Studio sport (TV seriál)
1996 Pohotovost (TV seriál)
Dr. John Carter (S02E22)
Horečky neznámého původu (S02E20)
Jedna noční služba (S02E18)
další epizody (5)
1995 Pohotovost (TV seriál)
Domov (S02E09)
Vyzrazené tajemství (S02E08)
Peklo a velká voda (S02E07)
další epizody (11)
1994 Pohotovost (TV seriál)
Bouře (S01E10)
Další skvělý den (S01E07)
Řidič z místa nehody ujel (S01E04)
další epizody (5)
1985 Spenser: For Hire (TV seriál)
1984 Kate & Allie (TV seriál)
1978 Awakening Land, The (TV seriál)
1964 Another World (TV seriál)

Dokumentární

2013 CinemAbility
2012 Citizen Hearst
2008 Speechless (TV film)
2004 Dialing Up 'Cellular'
2003 Bezstarostní jezdci, zuřící býci
Life of Laughter: Remembering John Ritter, A (TV film)
Minnesota Nice
Once Upon a Time in Utah, Sundance (TV film)
True Story of Seabiscuit, The (TV film)
2001 Beyond Jurassic Park
Dinosaurs of 'Jurassic Park III', The
Natáčení filmu Jurassic Park III
2000 That Moment: Magnolia Diary
1999 'Psycho' Path
The Directors (TV seriál)

TV pořady

2017 23rd Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2016 The 22nd Annual Critics' Choice Awards (TV pořad)
68. Emmy Awards (TV pořad)
2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
The 21st Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2014 Off Camera with Sam Jones (TV pořad)
2013 The Hollywood Reporter Roundtables (TV pořad)
The Real (TV pořad)
2012 Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
2012 Film Independent Spirit Awards, The (TV pořad)
2011 The Chew (TV pořad)
63. Emmy Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2004 Fashion News Live (TV pořad)
The 56th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 The 55th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)

Producentská filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2014 Bez kormidla
2008 Family Man (TV film)
Kšeft
2004 Anděl strážný (TV film)
2002 Jen procházka v parku (TV film)
1999 Taková malá vražda (TV film)
1998 Podvod (TV film)
1996 Sen každé ženy (TV film)
1995 Mimo podezření

TV seriály

2012 Shameless (TV seriál)
Can I Have a Mother (S02E06)
1992 Home Fires (TV seriál)
1987 thirtysomething (TV seriál)

Režijní filmografie

Filmy

2017 Krystal
The Layover
2014 Bez kormidla
1988 Lip Service (TV film)

TV seriály

2015 Shameless (TV seriál)
Tell Me You F**King Need Me (S05E07)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(92)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace