foto

Justus von Dohnányi

  • nar. 2.12.1960 (59 let)
    Lübeck, Šlesvicko-Holštýnsko, Západní Německo

Biografie

Justus Von Dohnányi, nemecký filmový, televízny herec a režisér pochádza zo známej rozvetvenej umeleckej rodiny von Dohnányi, ktorých korene pochádzajú z územia dnešného Maďarska, Slovenska a Nemecka (Ernst von Dohnányi - maďarský klavirista a skladateľ, Hans von Dohnanyi - právnik, dôstojník a účastník atentátu na Hitlera, Klaus von Dohnanyi - nemecký politik a starosta Hamburgu, Johannes von Dohnanyi - žurnalista, dopisovateľ a spisovateľ, Christoph von Dohnányi - nemecký dirigent a šéfdirigent viacerých zahraničných hudobných telies, Oliver von Dohnányi - slovenský dirigent, šéf opery Moravskoslezského národného divadla v Ostrave a zároveň aj riaditeľ Opery SND.

Justus je synom dirigenta Christopha von Dohnányi. Herectvo vyštudoval na Hochschule für Musik und darstellende Künste v Hamburgu. Už počas štúdií dostával prvé úlohy v Stadttheater vo Frankfurte a v Thalia Theater v Hamburgu. Prvú filmovú úlohu dostal v roku 1999 v medzinárodnom koprodukčnom filme Jakob der Lügner. Je často obsadzovaný do nemeckých TV filmov.

V roku 2001 dostáva vedľajšiu úlohu vo filme Das Experiment, kde hrá s Christianom Berkelom. V roku 2004 hrá v dvoch filmoch z obdobia 2. svetovej vojny Pád Tretej ríše a Hitlerova elita.

V lete 2006 debutoval Justus von Dohnányi ako režisér filmom Bis zum Ellenbogen, kde bol aj producentom, scenáristom a zahral si aj vo vedľajšej úlohe. Film bol nominovaný na nemeckú filmovú cenu Deutschen Filmpreis 2008.

Cicis

Herecká filmografie

Filmy

2020 Lassie se vrací
Vier zauberhafte Schwestern
2019 Als Hitler das rosa Kaninchen stahl
Im Schatten der Angst (TV film)
Irgendwas bleibt immer (TV film)
The Sunlit Night
2018 A co třeba Adolf?
Safari: Match Me If You Can
Tranzit
2017 Der Hund begraben
Legenda o Timmovi neboli o chlapci, který prodal svůj smích
Teenosaurus Rex
2015 Der Bankraub (TV film)
Desaster
Dáma ve zlatém
Frau Müller muss weg
Polizeiruf 110 - Kreise (TV film)
Pomoc, zmenšil jsem učitelku
Tatort - Hinter dem Spiegel (TV film)
Tatort: Wer bin ich? (TV film)
2014 Der letzte Kronzeuge - Flucht in die Alpen (TV film)
Památkáři
2013 Hanni & Nanni 3
Klan Wagnerů (TV film)
Tod an der Ostsee (TV film)
2012 Ludvík II. Bavorský
Náš kamarád Yetti
Ruhm
Sakra, kluku!
2011 Hindenburg (TV film)
Srdce mužů... a jedna opravdová láska
Tatort - Eine bessere Welt (TV film)
Velký sen
2010 Das Leben ist zu lang
Der Grosse Kater
Tatort - Der Fluch der Mumie (TV film)
Žid Süss - Film bez svědomí
2009 Dr. Hope - Eine Frau gibt nicht auf (TV film)
Es liegt mir auf der Zunge (TV film)
Frühlings Erwachen (TV film)
Mužská srdce
2008 Buddenbrookovi (TV film)
Hardcover
Jeden a půl rytíře
Tatort - Blinder Glaube (TV film)
2007 Bis zum Ellenbogen
Ein spätes Mädchen (TV film)
Eine gute Mutter (TV film)
Fürchte dich nicht (TV film)
GG 19 - Eine Reise durch Deutschland in 19 Artikeln
Tajemný poklad Tróje (TV film)
2006 Der Tote am Strand (TV film)
Der die Tollkirsche ausgräbt
Schuld und Rache (TV film)
Vineta
2005 Enigma - Eine uneingestandene Liebe (TV film)
Tatort - Wo ist Max Gravert? (TV film)
Vom Suchen und Finden der Liebe
2004 Napola: Hitlerova elita
Pád Třetí říše
Tramper
2003 Otisk
September
Weihnachtsmann über Bord! (TV film)
2002 Amen.
Operation Rubikon (TV film)
Tatort - Flashback (TV film)
2001 Experiment
Třídní sraz (TV film)
Wambo (TV film)
2000 Blondine sucht Millionär fürs Leben (TV film)
Bonhoeffer: Agent of Grace
1999 Dostatek důkazů (TV film)
Jackiino dítě (TV film)
Jakub lhář
Jeden svět nestačí
1998 Úhlavní nepřátelé - Špatné rozhodnutí (TV film)
1995 Bij dál, malé srdce! (TV film)
1994 Der Gute Merbach (TV film)
Die Wildente (TV film)
1993 Die Umarmung des Wolfes (TV film)

TV seriály

2020 Breaking Even (TV seriál)
2017 Charité (TV seriál)
Zeitenwende (S01E06)
Götterdämmerung (S01E05)
Wundermittel (S01E04)
další epizody (6)
Správná dvojka (TV seriál)
Familienbande (E73)
2011 Stralsund (TV seriál)
Ausser Kontrolle (E02)
2010 V podezření (TV seriál)
Laufen und Schiessen (E15)
2008 Stubbe - Von Fall zu Fall (TV seriál)
Auf dünnem Eis (E34)
2006 Správná dvojka (TV seriál)
Dunkle Schatten (E32)
2000 Stubbe - Von Fall zu Fall (TV seriál)
Baby-Deal (E16)
1999 Delta Team - Auftrag geheim! (TV seriál)
Jets - Život na hraně (TV seriál)
Sturmzeit (TV seriál)
1997 Lisa Falk - Eine Frau für alle Fälle (TV seriál)
1995 Zwischen Tag und Nacht (TV seriál)
1991 Stíny včerejška (TV seriál)
1986 Großstadtrevier (TV seriál)
1971 Volejte policii 110 (TV seriál)

Dokumentární

2005 Videotagbuch von Dennis Gansel

Režijní filmografie

Filmy

2015 Desaster
2013 Tatort - Schwindelfrei (TV film)
2011 Tatort - Das Dorf (TV film)
2007 Bis zum Ellenbogen

TV seriály

1970 Místo činu (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

2015 Desaster
2013 Tatort - Schwindelfrei (TV film)

Host

TV pořady

2004 Zibb (TV pořad)