foto

Jana Podlipná

  • nar. 1984
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Jana Podlipná (*1984, Ostrov nad Ohří) vystudovala nejprve Gymnázium v Karlových Varech. V roce 2006 absolvovala na Vysoké škole herectví obor herectví. Ihned poté nastoupila studium dramaturgie a režie na JAMU, které úspěšně zakončila roku 2012. Jana Podlipná také absolvovala jako jedna z mála českých hereček na vídeňské Universität für Musik und darstellende Künste - Max Reinhardt Seminar.

Díky perfektnímu ovládání německého a anglického jazyka spolupracuje hlavně se zahraničními produkcemi převážně na německy mluvících filmech, kde ztvárnila větší role (např. 3Faltig, rež. H, S. Mariza).

V českých filmech se objevila zatím jen v menších rolích (Fotograf aneb dámy radím vám ke klidu, rež. I. Pavlásková, 2014, Minuta do dvanácté, rež. D.Nedoma, 2008, Obsluhoval jsem anglického krále, rež. J. Menzel, 2006) a na svůj velký český debut teprve čeká.

Z obrazovek je známá hlavně rakouským divákům díky seriálovým rolím televize ORF. Český divák ji mohl vidět v seriálech Ona a On (2014), Boží duha (2007), Ordinace v růžové zahradě (2007).

Divadelně spolupracuje převážně se zahraničními produkcemi na představeních v angličtině. Kromě herectví se věnuje i dabingu, modelingu, dramaturgii, režii a překladům divadelních her. Mezi její záliby patří zpěv, tanec, jóga, fitness, kolo a plavání.

Lenka "sunlenka" Daňková

Herecká filmografie

Filmy

2017 Poslední z Aporveru
2015 Descending Roads
Jen my víme kde
2013 Zurück ins Leben (TV film)
2012 Die Auslöschung (TV film)
2011 Faust
2010 Seine Mutter und ich (TV film)
3faltig
2009 Čepel smrti
2008 Ecphronia (studentský film)
Minuta do dvanácté
Taco a králíček (TV film)
2007 Boží duha (TV film)
Kočka a internet (amatérský film)
2006 Obsluhoval jsem anglického krále

TV seriály

2017 Svět pod hlavou (TV seriál)
Rodinná záležitost (E08)
Smrt špiona (E07)
2016 Rapl (TV seriál)
Zdař Bůh! (S01E12)
2013 ONA A ON (TV seriál)
Paul Kemp - Alles kein Problem (TV seriál)
Späte Rache (E10)
Explosiv (E08)
2010 Cesty domů (TV seriál)
Die Gipfelzipfler (TV seriál)
2009 Schnell ermittelt (TV seriál)
2006 Letiště (TV seriál)
2005 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace