foto

Jana Podlipná

  • nar. 1984

Biografie

Herečka Jana Podlipná (*1984, Ostrov nad Ohří) vystudovala nejprve Gymnázium v Karlových Varech. V roce 2006 absolvovala na Vysoké škole herectví obor herectví. Ihned poté nastoupila studium dramaturgie a režie na JAMU, které úspěšně zakončila roku 2012. Jana Podlipná také absolvovala jako jedna z mála českých hereček na vídeňské Universität für Musik und darstellende Künste - Max Reinhardt Seminar.

Díky perfektnímu ovládání německého a anglického jazyka spolupracuje hlavně se zahraničními produkcemi převážně na německy mluvících filmech, kde ztvárnila větší role (např. 3Faltig, rež. H, S. Mariza).

V českých filmech se objevila zatím jen v menších rolích (Fotograf aneb dámy radím vám ke klidu, rež. I. Pavlásková, 2014, Minuta do dvanácté, rež. D.Nedoma, 2008, Obsluhoval jsem anglického krále, rež. J. Menzel, 2006) a na svůj velký český debut teprve čeká.

Z obrazovek je známá hlavně rakouským divákům díky seriálovým rolím televize ORF. Český divák ji mohl vidět v seriálech Ona a On (2014), Boží duha (2007), Ordinace v růžové zahradě (2007).

Divadelně spolupracuje převážně se zahraničními produkcemi na představeních v angličtině. Kromě herectví se věnuje i dabingu, modelingu, dramaturgii, režii a překladům divadelních her. Mezi její záliby patří zpěv, tanec, jóga, fitness, kolo a plavání.

Lenka "sunlenka" Daňková

Herecká filmografie

Filmy

2020 Poslední z Aporveru
2015 Descending Roads
Jen my víme kde
2013 Die Auslöschung (TV film)
Zurück ins Leben (TV film)
2011 Faust
2010 3faltig
Seine Mutter und ich (TV film)
2009 Čepel smrti
2008 Ecphronia (studentský film)
Minuta do dvanácté
Taco a králíček (TV film)
2007 Boží duha (TV film)
Dominik
Kočka a internet (amatérský film)
2006 Obsluhoval jsem anglického krále

TV seriály

2019 Specialisté (TV seriál)
Podlé motivy (S03E30)
2017 Modrý kód (TV seriál)
Cenné věci (S02E23)
Svět pod hlavou (TV seriál)
Rodinná záležitost (E08)
Smrt špiona (E07)
2016 Rapl (TV seriál)
Zdař Bůh! (S01E12)
Země zločinu (TV seriál)
Dračí panna (E08)
2013 ONA A ON (TV seriál)
Paul Kemp – Alles kein Problem (TV seriál)
Späte Rache (E10)
Explosiv (E08)
2010 Cesty domů (TV seriál)
Die Gipfelzipfler (TV seriál)
Schnell ermittelt (TV seriál)
Ivanka (S02E01)
2006 Letiště (TV seriál)
2005 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
2001 Vraždy v Kitzbühelu (TV seriál)