foto

Patrick McGoohan

  • nar. 19.3.1928
    New York City, New York, USA
  • zem. 13.1.2009 (80 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se irským emigrantům Thomasi McGoohanovi a Rose Fitzpatrickové v USA ve čtvrti Astoria, Queens v New York City 19. března roku 1928. Krátce po jeho narození se však rodiče rozhodli vrátit zpět do Irska, neboť práce se jim ve Státech nedostávalo. Sedm let po návratu do rodné země se rodina znovu stěhuje do britského Sheffieldu, zde Patrick Joseph vyjde základní školu, avšak nastává těžké období pro izolovanou ostrovní Británii v podobě Druhé světové války a hitlerovského tažení Evropou, a tak je rodina evakuována do Loughborough v Leicestershire. Tady mladý Patrick započne studium na Ratcliffe College, prospívá a dokonce exceluje v matematice a boxu, v čemž i reprezentuje. Patrick však školu brzy opouští, již ve svých šestnácti letech se vrací do domovského Sheffieldu, kde nachází pracovní uplatnění na kuřecí farmě.

Během několika let vystřídá profese bankovního úředníka či řidiče nákladního vozu, v němž zcestuje ostrovní stát. Dobrodružně pojatý mladý život se díky náhodě a štěstí ubírá ale zcela jiným směrem, když je angažován coby jevištní šéf v Sheffieldském divadelním souboru. Dalším osudným dílem je pro něj nemoc jednoho z herců souboru, za kterého je obsazen právě Patrick J., tímto okamžikem se startuje jedna neskromně zajímavá a velká umělecká kariéra herce a tvůrce. V divadle se seznamuje s půvabnou herečkou Joan Drummond, do které se bezhlavě zamiluje, vztah trvá a pokračuje, když je definitivně 19.května 1951 pečetěn manželským svazkem. Mladému muži je teprve třiadvacet let a má před sebou ještě dlouhou a těžkou práci v uměleckém světě. Ze šťastného manželství postupně vzejdou dcery Catherine, Anne a Frances.

V roce 1955 Patrick McGoohan vystupuje ve hře Serious Charge v produkci slavného West Endu v roli kněze, jenž je obviněn z homosexuality. Představení shlédne i věhlasný Orson Welles, který je hereckým přednesem McGoohana doslova ohromen tak, že si milého Patricka obsadí do role Starbucka ve filmu MOBY DICK REHEARSED v produkci své spol. York. McGoohan ochotně spolupracuje s takovým velikánem, mezitím získává kontrakt s největší evropskou produkční společností své doby, je obsazen, pro svou muskulaturu a svižný tělesný projev, do rolí odvážných, drsných chlapíků, kteří většinou končí na špatné straně zákona. Hraje tak ve snímcích HELL DRIVERS či CIKÁNKA A GENTLEMAN po boku vrstevníků a budoucích neméně slavných kolegů jako např. Herberta Loma, Jill Ireland nebo Seana Conneryho. Kariéra nadějného herce se tak plně rozjíždí. Ke konci šedesátých let má tak zvládnuty již bezmála čtyři desítky filmových rolí, přičemž se ještě pokouší hrát aktivně divadlo.

Zlomovým momentem se v jeho umělecké kariéře bezesporu stává rok 1966/67 a role hlavního hrdiny v dnes již kultovním seriálu THE PRISONER, kde je jedním ze spoluautorů i režisérů. O rok později se tento televizní seriál o sedmnácti dílech stává veleúspěšným a díky němu se otevírá nemalý svět Hollywoodu pro nadějného tvůrce. Spolupráce McGoohana na programech amer.tv stanic The Chevy Mystery Show a NBC Mystery Movie jej navždy zapíše do dějin kinematografie a zvláště do žánrové kolonky mysteriózní krimi. Vznikají kousky jako jeho vlastní DANGER MAN, THE PRISONER, ICE STATION ZEBRA či osudový COLUMBO. Patrick se přímo či nepřímo podílí na osmi epizodách tohoto úspěšného krimiseriálu s brilantním detektivem losangeleského oddělení vražd, jehož geniálně ztvárnil Peter Falk. Ne nadarmo je proto Patrick McGoohan označován jako jeden z autorů tohoto seriálu. Sám v něm aktivně sehrává role vrahů a oponentů bystrému Columbovi. A činí tak naprosto přesvědčivě a doslova precizně tak, jak je zvyklý pracovat už od mládí. Ve čtyřech dílech hraje vrahy (vzpomeňme nezapomenutelného chladnokrevného pana Prince z Princova pohřebního ústavu z epizody Popel Popelu), pět dílů režíruje a jeden sám napíše.

Je ve velkém časovém presu, rodinu ani divadlo téměř nestíhá, hraje a točí filmy, seriály, Hollywood si ho svým způsobem zamiluje a on si zamiluje slunnou Kalifornii, kde i žije. Prochází snímky SCANNERS nebo Gibsonovým STATEČNÝM SRDCEM, kde zvláště poutavě zahraje roli ohavně krutého a chladnokrevného anglického krále Eduarda I., který krvavě potlačí vzpouru skotského lidu proti anglické šlechtě. Je až s podivem, co vše tento nápadný typický anglosaský typ muže-gentlemana dokázal za svou uměleckou kariéru prožít a vytvořit pro diváka a jak dobře. Patrick Joseph McGoohan byl nominován za svou uměl. činnost na Drama Desk Award a Best Actor. Seriál Columbo získal mnohá ocenění po celém světě. Sám sepsal sáhlou biografii v roce 2007 vydanou. Tento talentovaný přesvědčivý herec měl takt, noblesu, jistou dávku aristokratičnosti, byl rovněž režisér, scénárista a producent, kterého většina diváků dokáže identifikovat. Psal, tvořil, hrál a obohatil tento náš svět o nemálo děl z nejlepších. Žel 13.ledna 2009 umírá po následcích krátké těžké nemoci v nemocnici v Santa Monice v Kalifornii. Děkujeme za Vás, Mistře!

D. "LiVentura" Ch.

Herecká filmografie

Filmy

2002 Planeta pokladů
1998 Columbo: Popel popelu (TV film)
1997 Hysteria
1996 Čas zabíjet
Fantom
1995 Statečné srdce
1992 Derrick contre Superman (TV film)
1991 Best of Friends, The (TV film)
1990 Columbo: Na programu vražda (TV film)
1986 Of Pure Blood (TV film)
1985 Africká legenda
Tři dukáty pro Sarah (TV film)
1984 Trespasses
1983 Jamaica Inn (TV film)
1981 Kings and Desperate Men: A Hostage Incident
Scanners
1979 The Hard Way (TV film)
Útěk z Alcatrazu
1978 Brass Target
1977 Muž se železnou maskou (TV film)
Rafferty (TV film)
1976 Stříbrný blesk
1975 Columbo: Krize identity (TV film)
Chytrák a dva společníci
1974 Columbo: Za úsvitu (TV film)
1971 Marie Stuartovna, královna Skotska
1970 Moonshine War, The
1968 Koroshi (TV film)
Polární stanice Zebra
1964 The Three Lives of Thomasina
1963 Dr. Syn, Alias the Scarecrow
Prisoner, The (TV film)
1962 Po celou noc
Quare Fellow, The
Život pro Ruth
1961 Man Out There, The (TV film)
Two Living, One Dead
1959 A Dead Secret (TV film)
Big Knife, The (TV film)
Brand (TV film)
Iron Harp, The (TV film)
Shadow of a Pale Horse (TV film)
Terminus Number One (TV film)
1958 Cikánka a gentleman
Greatest Man in the World (TV film)
Nor the Moon by Night
Rest in Violence (TV film)
This Day in Fear (TV film)
1957 Disturbance (TV film)
High Tide at Noon
Little World, The (TV film)
Prodané životy
Third Miracle, The (TV film)
1956 Zarak
1955 All My Sons (TV film)
Ďáblové v oblacích
I Am a Camera
Moby Dick Rehearsed (TV film)
Passage Home
The Warriors

TV seriály

2000 Simpsonovi (TV seriál)
Muž, který věděl příliš mnoho (S12E06)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1977 Rafferty (TV seriál)
1967 The Prisoner (TV seriál)
1964 Danger Man (TV seriál)
1960 Danger Man (TV seriál)
1957 Rendezvous (TV seriál)
1956 Makepeace Story, The (TV seriál)
The Adventures of Aggie (TV seriál)
1955 ITV Play of the Week (TV seriál)

Dokumentární

2017 In My Mind - a.z.
1990 Prisoner Video Companion, The
1970 Shooting the Moonshine War

Režijní filmografie

Filmy

2000 Columbo: Vražda s příliš mnoha notami (TV film)
1998 Columbo: Popel popelu (TV film)
1990 Columbo: Na programu vražda (TV film)
1976 Columbo: Poslední pocta komodorovi (TV film)
1975 Columbo: Krize identity (TV film)
1974 Catch My Soul

TV seriály

1977 Rafferty (TV seriál)
1971 Columbo (TV seriál)
1967 The Prisoner (TV seriál)
1964 Danger Man (TV seriál)
1960 Danger Man (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

2000 Columbo: Vražda s příliš mnoha notami (TV film)
1998 Columbo: Popel popelu (TV film)

TV seriály

1967 The Prisoner (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace