foto

Dudley Moore

  • nar. 19.4.1935
    Dagenham, Essex, Anglie, Velká Británie
  • zem. 27.3.2002 (66 let)
    Plainfield, New Jersey, USA

Biografie

Anglický herec, scénárista, producent, skladatel Dudley Moore prožil své dětství v neustále rozhádané rodině železničního elektrikáře a stenografky na předměstí Londýna. Narodil se se zdeformovanou nohou a po rodičích zdědil i malý vzrůst. Posměškům spolužáků čelil tak, že ze sebe udělal třídního klauna. Udivoval rovněž hudebním talentem; jako šestiletý už zpíval v kostelním sboru, od jedenácti let hrál dobře na housle, klavír a varhany a ve dvanácti složil první orchestrální skladbu.

Po maturitě na Dagenham County High School studoval hudbu na londýnské Guildhall School of Music a v hudebním vzdělávání pokračoval do roku 1957 na oxfordské Magdalen College. Profesionální kariéru však zahájil jako jazzový klavírista. Nejprve působil v kapele Vic Lewis Band, pak se připojil ke skupině Johna Dankworthe a nakonec založil vlastní trio. Skládal hudbu k reklamám, k baletům a pro londýnské divadlo Royal Court Theatre.

V roce 1960 zazářil spolu s oxfordskými kolegy Jonathanem Millerem, Alanem Bennettem a Peterem Cookem na Edinburghském divadelním festivalu v satirické revui Beyond the Fringe, s níž pak vystupovali v Londýně a roku 1962 dokonce na Broadwayi. Jeho velkým hereckým vzorem byl Gene Kelly. V roce 1964 vytvořil s Peterem Cookem komickou dvojici, která se proslavila nejen svými ztřeštěnými pódiovými show např. cenou Tony Award oceněný DOBRÝ VEČER, ale zejména vlastním TV pořadem Not Only... But Also (1965), který byl ve své době velmi úspěšným. Jejich spolupráci ukončila vzrůstající závislost Cooka na alkoholu.

Posléze uplatnil svůj ztřeštěný humor také před filmovou kamerou, mj. NESPRÁVNÁ TRUHLA, OKOUZLENÝ, OBÝVACÍ LOŽNICE a PES BASKERVILLSKÝ. Na posledně zmiňovaném filmu se podepsal coby scénárista i skladatel. Přestože se ve filmu objevoval už od poloviny 60. let, prosadil se až na konci 70. let rolí roztržitého hudebního skladatele George Webbera, pro něhož se milostná romance s atraktivní dívkou (Bo Dereková), stane východiskem z tvůrčí krize, v komedii KUS (režie B. Edwards).

Titulní úloha bláznivého hollywoodského milionáře, jehož bezstarostný život náhle změní láska ke skromné dívce (Liza Minnelliová) v komedii ARTHUR (režie S. Gordon), mu vynesla Zlatý glóbus 1981 a nominaci na Oscara 1981. V citové pasti dvou žen, své manželky (Ann Reinkingová) a krásné cellistky (Amy Irvingová), uvízl jeho další smolařský a temperamentní hrdina, úspěšný TV reportér Rob Salinger, za jehož ztvárnění v milostné komedii MIKI + MAUDE (režie B. Edwards) obdržel Dudley Moore podruhé Zlatý glóbus 1984. Na pokračování komedie ARTHUR2: S LEDEM, opět v hlavní roli, se podílel i jako producent. Účinkoval také v několika v televizních filmech a seriálech.

Přestože se věnoval především filmování, nevzdal se ani svých hudebních ambicí. V roce 1981 koncertoval s losangeleským symfonickým orchestrem, se svým jazzovým triem podnikl turné, mj. po Austrálii a vydal více než jedenáct gramofonových alb. Hudbu a písně zkomponoval také k některým filmům, v nichž hrál. Talentovaný Dudley byl čtyřikrát ženatý. V roce 1968 se oženil s britskou herečkou Suzy Kendallovou, v letech 1975-80 měl za manželku americkou herečku Tuesday Weldovou, s níž měl syna Patricka. V roce 1988 uzavřel sňatek s herečkou Brogan Laneovou. Jeho poslední manželský svazek s Nicole Rothschild skončil rovněž rozvodem a mají spolu dalšího syna Nicholase Anthonyho.

Dudley Moore zemřel dne 27. 3. 2002 (Watchung, New Jersey) v 66 letech na zápal plic.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Scenáristická filmografie

Filmy

2000 Smlouva s ďáblem - původní scénář
1979 Derek and Clive Get the Horn
1978 Pes baskervillský
1967 Okouzlený

TV seriály

1968 Goodbye Again (TV seriál)

Herecká filmografie

Filmy

1998 Mighty Kong, The
1996 My Universe Inside Out
Víkend (TV film)
Zmizení Kevina Johnsona
1995 Some Interesting Facts About Peter Cook (TV film)
1994 Poslední setkání (TV film)
1993 Dobrodružství létající okurky
1992 Sveďte to na poslíčka
1990 Cvoci
1989 The Secret Policeman's Biggest Ball (divadelní záznam)
1988 Arthur 2: S ledem
1987 Like Father Like Son
1986 Koneko monogatari
1985 Santa Claus
1984 Micki + Maude
Nejlepší obrana
Nevěrně tvá
1983 Nemocný láskou
Romantická komedie
1982 Šest týdnů
1981 Arthur
Muppets Go to the Movies, The (TV film)
1980 Herschel drtí faraony
1979 10
1978 Nečistá hra
Pes baskervillský
1976 Monty Python Meets Beyond the Fringe (divadelní záznam)
1972 Alice's Adventures in Wonderland
1969 Na řvoucích strojích do Monte Carla
Obývací ložnice
1968 30 Is a Dangerous Age, Cynthia
1967 Okouzlený
1966 Nesprávná truhla
1965 Flatland
1964 Hat, The

TV seriály

1996 Oskarův orchestr (TV seriál)
1994 Tátovy holky (TV seriál)
1993 Dudley (TV seriál)
1991 Orchestra! (TV seriál)
1968 Goodbye Again (TV seriál)
1965 Not Only... But Also (TV seriál)
1955 Camera Three (TV seriál)
Captain Kangaroo (TV seriál)

Dokumentární

2018 Celebrating Laughter: The Life and Films of Colin Higgins
2004 Blake Edwards
1998 The Fine Art of Separating People from Their Money (TV film)
Wie man die Leute von ihrem Geld trennt (TV film)
1995 Antologie Beatles (TV seriál) - a.z.
1993 Celebrity Guide to Entertaining, The
1990 Life of Python (TV film)
1989 America's All-Star Tribute to Elizabeth Taylor (TV film)
Clive James' Postcard from... (TV seriál)
1986 W.C. Fields: Straight Up (TV film)
1985 Santa Claus: The Making of the Movie (TV film)
1983 Ready Steady Go, Volume 1
1967 Omnibus (TV seriál)
1964 Beyond the Fringe (TV film)

Skladatelská filmografie

Filmy

1968 30 Is a Dangerous Age, Cynthia

Dokumentární

1963 The Most

Host

TV pořady

1991 Voices that Care (TV pořad)
1984 Sunday Night Live (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1981 Audience with Dudley Moore, An (TV pořad)
1980 34th Annual Tony Awards, The (TV pořad)
1970 Aquarius (TV pořad)
1968 Frost on Sunday (TV pořad)
1966 Dusty (TV pořad)
1965 The Bruce Forsyth Show (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace