foto

Vanda Švarcová

  • nar. 13.6.1948 (71 let)
    Praha, Československo

Biografie

Herečka Vanda Švarcová pochází z Prahy, s vystupováním na jevišti se setkala poprvé za středoškolských studií, kdy účinkovala v zájezdových programech Pražského kulturního střediska, v rámci Malostranské besedy hrála také amatérské divadlo. Následně vystudovala hudebně-dramatické oddělení Státní konzervatoře a po dokončení našla první profesionální angažmá v Divadle J. K. Tyla v Plzni (1976-1982). Tady našla uplatnění v postavách mladých hrdinek širokého žánrového rozpětí (Slaměný klobouk, Zločin a trest, Nepřátelé, Tetovaná růže). Zároveň pohostinsky hrála v Praze, například v Laterně magice nebo v Divadle ABC (Maškaráda, Noční zkouška). Do Prahy se pak počátkem osmdesátých let vrátila natrvalo a hrála v Divadle Jiřího Wolkera.

Ve filmu hrála Vanda Švarcová především v sedmdesátých letech. Hned její debut na filmovém plátně pro ni znamenal zároveň hlavní roli. V dramatu ze současné vesnice VELIKONOČNÍ DOVOLENÁ (1971) ztvárnila titulní postavu Marty Dolejšové, která své city dělí mezi dva muže. Z její další práce před kamerou stojí za zmínku velké role ve zfilmovaných Smetanových operách. Katušku hrála v televizní adaptaci opery ČERTOVA STĚNA (1973; pěvecký part pořídila Marta Boháčová), o dva roky později byla pak Mařenkou ve slavné PRODANÉ NEVĚSTĚ (1975; tady za ni zpívala Gabriela Beňačková).

Film pak nabídl Vandě Švarcové již jen několik menších rolí mladých dívek a žen, stejně tak sehrála nevelké úlohy i v televizi (seriál SANITKA, 1984). V devadesátých letech se pak dalšími menšími postavami připomněla opět v televizních seriálech (ZDIVOČELÁ ZEMĚ, 1997; HOTEL HERBICH, 1998). Jako umírající žena se pak po dlouhých letech objevila i před filmovou kamerou (ASI UŽ TO ZAČALO, 1998).

Vanda Švarcová dnes působí především pedagogicky, na hudebně-dramatickém oddělení Státní konzervatoře v Praze vyučuje umělecký přednes a jevištní řeč.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2005 Žil jsem s cizinkou (TV film)
1993 Peklo v řetězech II
1991 Betlémská hvězda (divadelní záznam)
1989 Útěk s Cézarem
1984 Žofka z Janovic (TV film)
1980 Taška (TV film)
1977 Hněv
Přikázaný směr jízdy (TV film)
Štipku soli (TV film)
1976 Dobrý den, město
Dům Na poříčí
1975 Prodaná nevěsta
1974 Jak se Honza učil bát (TV film)
Velké trápení
1973 Vysoká modrá zeď
Čertova stěna (TV film)
1972 Silnice (TV film)
1971 Velikonoční dovolená

TV seriály

2017 Bohéma (TV seriál)
Dvojí tváře (E06)
2013 Škoda lásky (TV seriál)
Přirozený talent (S01E10)
2010 Cukrárna (TV seriál)
Prázdný byt (E01)
2007 Trapasy (TV seriál)
2005 Ulice (TV seriál)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1995 Život na zámku (TV seriál)
Sto padesát metrů čtverečních (S01E05)
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
Sázka (E02)
1984 Sanitka (TV seriál)
Epizoda 11 (E11)
Epizoda 10 (E10)
Epizoda 9 (E09)
další epizody (5)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Vedoucí partiové prodejny (E07)
1975 Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
Setkání (E11)
Tíha (E10)
Rozchod (E09)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky