foto

Ruth Negga

  • nar. 7.1.1982 (38 let)
    Addis Abeba, Etiopie

Biografie

Narodila se roku 1982 v Addis Ababě, hlavním městě Etiopie, irské matce a etiopskému otci. Když v sedmi letech při tragické autonehodě přišla o otce, rozhodla se vzít život pevně do svých rukou.

Ruth Negga se s matkou přestěhovala do Velké Británie, kde začalo neúnavné stěhování mezi Anglií a Irskem, vystudovala herectví na Trinity College a svými hereckými výkony stihla zaujmout divadelní kritiky natolik, že byla ve dvaceti letech nominována na cenu Olivier Award za roli v představení DUCK.

První cena však přišla až s představením FAIDRA pro londýnské Národní divadlo - za roli Aricie získala Ruth Negga prestižní Ian Charleson Award. V současné době Ruth Negga pracuje na dalším představení pro Národní divadlo, po boku Rory Kinneara a Clare Higginsové vystupuje v roli Ophelie v nové inscenaci HAMLETA režiséra Nicholase Hytnera.

Kromě divadelních inscenací se Ruth Negga zaměřuje i na televizní a filmovou produkci. Neil Jordan byl jejím herectvím natolik oslněn, že dokonce přepsal scénář filmu SNÍDANĚ NA PLUTU jen proto, aby mohl Ruth obsadit.

Caym

Herecká filmografie

Filmy

2021 Passing
2020 Here We Are: Notes for Living on Planet Earth
2019 Ad Astra
2017 Vánoce s Angelou
2016 Loving
Warcraft: První střet
2015 Iona
2014 Noble
The Money (TV film)
Una Vida: A Fable of Music and the Mind
2013 12 let v řetězech
Jimi: Hvězda stoupá vzhůru
Světová válka Z
2012 The Samaritan
2011 Hello Carter
Shirley (TV film)
2009 Corduroy
2006 Four Horsemen, The
2005 3-Minute 4-Play
Experiment
Snídaně na Plutu
Stars
Říkejte mi Kubrick
2004 Capital Letters

TV seriály

2019 Preacher (TV seriál)
End of the World (S04E10)
Overture (S04E09)
Fear of the Lord (S04E08)
další epizody (10)
2018 Preacher (TV seriál)
The Light Above (S03E10)
Schwanzkopf (S03E09)
The Tom/Brady (S03E08)
další epizody (10)
Agenti S.H.I.E.L.D. (TV seriál)
Inside Voices (S05E16)
2017 Preacher (TV seriál)
The End of the Road (S02E13)
On Your Knees (S02E12)
Backdoors (S02E11)
další epizody (13)
2016 Preacher (TV seriál)
Call and Response (S01E10)
Finish the Song (S01E09)
El Valero (S01E08)
další epizody (10)
2014 Agenti S.H.I.E.L.D. (TV seriál)
Tváří v tvář nepříteli (S02E04)
Těžká je hlava (S02E02)
Počátek konce (S01E22)
další epizody (6)
2013 Agenti S.H.I.E.L.D. (TV seriál)
Most (S01E10)
Dívka v květovaných šatech (S01E05)
2012 Secret State (TV seriál)
2010 Five Daughters (TV seriál)
Love/Hate (TV seriál)
The Nativity (TV seriál)
Misfits: Zmetci (TV seriál)
Christmas Special (S02E07)
Epizoda 6 (S02E06)
Epizoda 5 (S02E05)
další epizody (6)
2009 Personal Affairs (TV seriál)
2008 Criminal Justice (TV seriál)
Episode 5 (S01E05)
Episode 4 (S01E04)
Episode 3 (S01E03)
další epizody (5)
2004 Love Is the Drug (TV seriál)
2000 Doctors (TV seriál)

Dokumentární

2007 Red Mist (TV film)

Divadelní záznam

2010 Hamlet (divadelní záznam)
2009 Faidra (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2017 Oscar 2017 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce