foto

Matthew Rhys

  • nar. 8.11.1974 (42 let)
    Cardiff, Wales, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Matthew Rhys Evans, jak zní celé jeho jméno, se narodil 8. listopadu 1974 v hlavním městě Walesu Cardiffu, kde studoval na Ysgol Gynrad Gymreag Melin Gruffydal a Ygol Gufun Gymraed Glautaf ve velštině. V roce 1993 se zapsal na prestižní londýnskou Royal Academy of Dramatic Art, na které mu bylo krátce nato uděleno stipendium. Akademii absolvoval úspěšně.

Již během studií se objevil v seriálu z policejního prostředí BACK-UP (1995) a dramatu VYSNĚNÁ AMERIKA (1997). Poté se rozhodl vrátit zpět do Cardiffu, aby si mohl zahrát ve své rodné řeči ve velšském filmu BYDD YN WROL. Za tuto roli získal cenu BAFTA v kategorii nejlepší herec.

V lednu 1998 odjel na Nový Zéland, kde natáčel osmidílnou televizní minisérii GREEN STONE. Poté se objevil ve filmu TITUS (1999), jedna ze Shakespearovských her společně s Anthonym Hopkinsem a Jessicou Lang v hlavních rolích.

Když se vrátil do Walesu, se svým hereckým kolegou Jonathanem Prycem, si zahrál ve dvou filmech THE TESTIMONI OF TALIESIN JONES, kde ztvárnil staršího syna z dysfunkční rodiny a v komedii VERY ANNIE MARY.

vV Roce 2000 si zahrál hlavní roli v seriálu METROPOLIS pojednávajícím o šesti mladých lidech žijících v Londýně. Mimořádnou chválu ze strany kritiky mu vynesla role Benjamina při světové premiéře divadelního představení Absolvent na prknech divadla The Gielgud Theatre v londýnském West Endu. Zahrál si v něm s Kathleen Turner. Ještě v témže roce se vrátil zpět do Irska kvůli natočení dobrodružné komedie ze 17. století KLUB ÚNOSCU. Pak se také bjevil např. v thrilleru TABLOID. Poté se vrátil zpět na Nový Zéland, kde pro BBC natočil epické drama ZTRACENÝ SVĚT.

Dále se zahrál v hororovém snímku MRTVÁ HLÍDKA, v kriminální komedii TAKERS, LÁSKA A JINÉ POHROMY, v němž hraje po boku již zesnulé Brittany Murphy, NA HRANĚ LÁSKY, v němž ztělesňuje slavného velšského básníka Dylana Thomase s Keirou Knightley a Siennou Miller.

V roce 2006 se stal jednou z hlavních postav velmi oblíbeného amerického seriálu BRATŘI A SESTRY. Tady ztvárňuje roli nejstaršího bratra, otevřeného homosexuála. Hraje tady po boku takových osobností jako je Sally Field nebo třeba Calista Flockhart.

Matthew si svůj soukromý život očividně dost chrání, protože ve světových vyhledávačích se o něm moc nedozvíte. Úzce se přátelý s irským hercem Ioanem Gruffuddem, se kterým 10 let bydlel v Londýně. Byl Gruffuddův svědek na jeho svatbě, na níž měl také slavnostní proslov.

8. srpna 2008 byl na uměleckém festivalu Welsh National Eisteddfod jmenován členem druidského řádu Gorsedd of The Bards pro svůj přínos Walesu a velšskému jazyku.

Alex "alecki" Ratimec

Herecká filmografie

Filmy

2018 Everything Carries Me to You
Jungle Book
2017 Akta Pentagon: Skrytá válka
2015 Dokonalý šéf
V květnu si dělej, co chceš
2014 Under Milk Wood (TV film)
2013 Smrt přichází do Pemberley (TV film)
2012 The Scapegoat
2010 Luster
Patagonie
Think Tank
2008 Nadolig Plentyn Yng Nghymru
Na hraně lásky
2007 Andělé a panny
2006 Beau Brummell – okouzlující muž (TV film)
Láska a jiné pohromy
2004 Padělatelé
2003 Columbo: Columbo má rád noční život (TV film)
Partners and Crime (TV film)
Y Mabinogi
2002 Klub únosců
Mrtvá hlídka
Střelci
2001 Co s tou Annie Mary? (TV film)
Tabloid
Ztracený svět (TV film)
2000 Nekonečná párty
Peaches
Testimony of Taliesin Jones, The
1999 Srdce
Titus
Whatever Happened to Harold Smith?
1998 Královna Alžběta
1997 Vysněná Amerika

TV seriály

2017 Takoví normální Američané (TV seriál)
The Soviet Division (S05E13)
The World Counsel of Churches (S05E12)
Dyatkovo (S05E11)
další epizody (13)
Girls (TV seriál)
American Bitch (S06E03)
2016 Takoví normální Američané (TV seriál)
Persona Non Grata (S04E13)
A Roy Rogers in Franconia (S04E12)
Dinner for Seven (S04E11)
další epizody (13)
2015 Mistr popravčí (TV seriál)
Proti všem (E02)
Pilot (E01)
Takoví normální Američané (TV seriál)
March 8, 1983 (S03E13)
I Am Abassin Zadran (S03E12)
One Day in the Life of Anton Baklanov (S03E11)
další epizody (13)
2014 Takoví normální Američané (TV seriál)
Echo (S02E13)
Operation Chronicle (S02E12)
Stealth (S02E11)
další epizody (13)
2013 Takoví normální Američané (TV seriál)
The Colonel (S01E13)
The Oath (S01E12)
Covert War (S01E11)
další epizody (13)
2012 Mystery of Edwin Drood (TV seriál)
2006 Bratři a sestry (TV seriál)
2000 Metropolis (TV seriál)
1999 Greenstone (TV seriál)
1995 Backup (TV seriál)

Dokumentární

2015 Mr Calzaghe
2009 Meč: Historie symbolu moci a síly
2008 Looking Over: The Edge of Love
2004 Dal: Yma/Nawr

TV pořady

2016 The 22nd Annual Critics' Choice Awards (TV pořad)
2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace