foto

Zoltán Gera

  • nar. 19.8.1923
    Szeged, Maďarské království
  • zem. 7.11.2014 (91 let)
    Budapest, Maďarsko

Biografie

Gera Zoltán, maďarský herec, sa narodil do hereckej rodiny. Jeho otec Dr. Hosszú Zoltán (1897-1944) ukončil Filozofickú fakultu v Szegedíne, v roku 1925 ukončil aj Štátnu hereckú školu, a od roku 1926 bol členom Národného divadla v Budapešti. Neskôr pôsobil aj v Belvárosi Színház.

Gera Zoltán už dobrých päťdesiat rokov filmuje a od roku 1950 účinkoval vo vyše stovke domácich a zahraničných filmov. Hereckú kariéru začal v roku 1939 v divadle Belvárosi Színház keď mal 16 rokov. Neskôr účikoval v “Potulnom divadle“ Inke Rezsőa a v rokoch 1942-1944 v bábkovom divadle Istvána Réva. Od roku 1944 účinkoval v Mestskom divadle (Városi Színház) v Szegede. V roku 1950 ukočil Filmovú akadémiu ako najstarší v ročníku a nastúpil do Magyar Néphadsereg Színház (Armádne divadlo), neskôr divadlo Vígszinház.

V roku 1966 Szigligeti Színház v Szolnoku zakladá “Mikroszkóp Színpad“ (Javisko Mikroskop), kde pôsobí do roku 1980. Do roku 1987 je stálym členom štúdia MAFIM a divadla Radnóti Miklósa. Pred kameru sa prvýkrát postavil v roku 1943 vo filme „És a vakok látnak" (Aj slepci vidia), kde hral spolu so svojim otcom, ktorý bol zároveň aj producentom. Po vojne film nepremietali, lebo už ideologicky nezodpovedal. Nakoľko Gera verejne prejavoval svoju antipatiu k novému režimu, bol aj z Armádneho divadla prepustený, a neskôr, v roku 1964 aj 10 mesiacov väznený po tom, čo mu kontrolovali zahraničnú korenšpondenciu.

Je zakladateľom Komory maďarských hercov a bol aj viackrát vyznamenaný:

1985 – Zaslúžilý umelec
1994 – Záslužný kríž Maďarskej republiky
2002 – Za celoživotné dielo
2005 – Národný umelec

Cicis

Herecká filmografie

Filmy

2009 Prima Primavera
2004 Hóesés a Vizivárosban (TV film)
2003 Dlouhý víkend v Budě a Pešti
Rózsovy písně
2002 Az utolsó blues
Brüder (TV film)
2001 Vzpoura (TV film)
2000 Na počátku (TV film)
Nakažen
Princ a chuďas (TV film)
1999 Ježíš (TV film)
Pád
Sluneční jas
1998 Zločin a trest (TV film)
Zásah do srdce (TV film)
1997 Hráč
Retúr
Szabadság tér '56 (TV film)
Zvoník od Matky boží (TV film)
1996 Szappanbuborék (TV film)
1995 Itt a földön is (TV film)
Občan X (TV film)
Ébredés
1994 Doktor Mesmer
Dědečkova zahrada (TV film)
Čarostřelec
1993 A gólyák mindig visszatérnek
Az ibolya (TV film)
Brigitta (TV film)
Prinzenbad
1992 Tékozló apa
1991 Mio caro dottor Gräsler
The Josephine Baker Story (TV film)
1990 Kéz kezet mos (TV film)
Max a Helena (TV film)
Zapomenutí vězni (TV film)
1989 Alapképlet (TV film)
Csalással nem! (TV film)
Hrací skříňka
Laurin
Vrahové mezi námi: Příběh Simona Wiesenthala (TV film)
1988 Fűszer és csemege (TV film)
Küldetés Evianba
Přátelství ve Vídni (TV film)
1987 Doktor Minorka Vidor nagy napja
Fekete kolostor (TV film)
Černý kašel
1986 Mamiblu
Miklós Akli
Past na kočky
Üvegvár a Mississippin (TV film)
1984 Boszorkányszombat
Hrát za každou cenu
Manželství s volným dnem
Milenci na odpoledne
Élő holttest (TV film)
1983 Az utolsó futam (TV film)
Bajuszverseny (TV film)
Hatásvadászok
Konec zázraku
Reumavalcer (TV film)
Společný pes (TV film)
1982 A remény joga
Beze stopy
1981 A szürke eminenciás (TV film)
Frère Martin (TV film)
Inspektor Beck v Budapešti
Liftrapszódia (TV film)
Utolsó alkalom (TV film)
Vítězství
1980 Circus Maximus
Dědičky
Haladék
Naplemente délben
Nárcisz és Psyché
1979 Használt koporsó (TV film)
1978 Holló a hollónak (TV film)
Maďaři
Mementó - Nürnberg 1946 (TV film)
1977 6-os számú kórterem (TV film)
Ha a zenekar is úgy dolgozna (TV film)
Ketten a tavon (TV film)
Szerelem bolondjai (TV film)
1976 Uličníci na prázdninách
Ősbemutató (TV film)
1975 Öt nap háború nélkül (TV film)
1974 A locsolókocsi
Ficzek úr (TV film)
Kalandok és figurák (TV film)
Uraim, beszéljenek! (TV film)
Voňavá cesta nikam
1973 Az ember melegségre vágyik (TV film)
Kouzelný kožíšek
Különös vadászat (TV film)
Od vítězství k vítězství
Úhor
1972 A völegény nyolckor érkezik
1971 A halhatatlan légiós, akit csak péhovárdnak hívtak
Falsche Gewicht, Das (TV film)
Jövőbéli históriák (TV film)
1970 A nagy kék jelzés - avagy a hűség jutalma
Cesta kolem mé lebky
Krebsz, az isten
1969 Alfa Romeó és Júlia
Měsíční dvůr
1968 A ló is ember (TV film)
1966 Ketten haltak meg
Mnoho věrnosti pro nic
1965 A sedmnáct jim bylo let...
Rab Ráby (TV film)
1964 Klíč k vraždě
Zlatá hlava
1963 Meztelen diplomata
Mici néni két élete
Mindennap élünk
1962 Všichni jsou nevinní?
Áprilisi riadó
1961 Alba Regia
Bouřlivá noc
Dva poločasy v pekle
Pušky a holubi
1960 A megfelelő ember
Choditi po trávniku je dovoleno
Město bez tváře
Virrad
1959 Bezesná léta
Devětatřicátá brigáda
Kard és kocka
Kölyök
Láska ve čtvrtek
Vzhůru po šikmé ploše
Zvony odletěly do Říma
1958 Csendes otthon
Jaká to noc!
La belle et le tzigane
Pašeráci
Služka
Železný květ
1957 Dani
Dvojí sukno
Láz
O půlnoci
Točité schody
1956 Az eltüsszentett birodalom
Propast
1953 Leszámolás
Pod městem
1944 És a vakok látnak

TV seriály

2000 Kérnék egy kocsit (TV seriál)
Valaki kopog (TV seriál)
1996 Éretlenek (TV seriál)
Költözési világnap (S02E01)
1994 Kisváros (TV seriál)
Erdőtől a fát... (E21)
1993 Frici, a vállalkozó szellem (TV seriál)
1992 Maigret (TV seriál)
1989 Eszmélet (TV seriál)
A szépség koldusa (E02)
Ve stínu hákového kříže (TV seriál)
1987 Nessuno torna in dietro (TV seriál)
Nyolc évszak (TV seriál)
1986 Růžová knihovna (TV seriál)
Doktor Bubo (TV seriál)
Terrorizmus (S03E13)
Krimi (S03E12)
Korrupció (S03E11)
další epizody (12)
1985 Johann Sebastian Bach (TV seriál)
Doktor Bubo (TV seriál)
Szesz-vész (S03E07)
1984 T.I.R. (TV seriál)
1983 Mint oldott kéve (TV seriál)
Ausztria-Magyarország 1838-1847 (E01)
1982 A 78-as körzet (TV seriál)
Festés-mázolás (E03)
Dániel (TV seriál)
Faustus doktor boldogságos pokoljárása (TV seriál)
1981 Richard Wagner (TV seriál)
1980 Dva výstřely z pistole (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
1978 Historie rytíře des Grieux a Manon Lescaut (TV seriál)
Ítélet előtt (TV seriál)
1976 Robog az úthenger (TV seriál)
A holland bika (E01)
1975 Utazás a Holdba (TV seriál)
A nagy utazás (E03)
Utas a lövedékben (E02)
Egy fontos bejelentés (E01)
1972 Zenés TV színház (TV seriál)
1971 Bors (TV seriál)
Magdolnabál (S02E02)
1970 A 0416-os szökevény (TV seriál)
1968 Az aranykesztyű lovagjai (TV seriál)
Episode 3 (E03)
1964 A Tenkes kapitánya (TV seriál)
Fogságban (E11)
A haditerv (E10)
Veronika (E08)
další epizody (6)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky